Världen i en ryggsäck

Berlins bästa barer - 33 favoriter

2015-07-14 11:33 1 kommentar
Kategori: Bar, Guide, Tips

De finns överallt och kommer i alla storlekar, färger, kvalitéer och inredningar. Berlins barer – det finns en för varje smak. Cocktail, vin eller öl? Stilrent eller helt crazy-banans? Kända hak eller hemliga gömmor? Hitta din favorit bland mina 33 tips över Berlins bästa barer (ett fåtal av de bästa).

* OBS! Är du rädd om dina lungor? Då är det bra att veta att många av Berlins barer tillåter rökning inomhus genom att anmäla baren som rökbar till myndigheterna. Lagens små kryphål!

bar-1.jpg

Mitte

8mm bar
Folk har jämfört det här stället med 90-talets svartklubbar i Göteborg och det hippa Brooklyn. Det jag kan säga är att här härskar musiken. Grymma DJ.s snurrar de bästa skivorna medan ölen skummar och finns att få långt in på natten.
Schönhauser Allee 177 B

Haus Schwarzenberg, innergården Eschloraque Rumschrump
Stora delar av Berlin försvinner i renoveringens bulldozerspår, men på Haus Schwarzenberg flödar kreativiteten fritt. Låt även ölen flöda på innergården tillsammans med bra musik och konst. Passa på att besöka monsterkabinettet, skivaffären eller bion. Tips! Var med och fira husets 20 års jubileum den 29 augusti med fest på innergården.
Rosenthalhaler Strasse 39

Skärmavbild 2015-07-14 kl. 12.10.08.png
Haus Schwarzenberg.

Kaffe Burger
Ryssland i Berlin. Baren var under DDR-tiden en riktig kultscen. Stället stängdes 1979, men öppnades igen efter murens fall och ser nästan ut som under DDR-tiden. Det här är stället för den som vill digga till ska och Balkan beats. Med goa priser och olika evenemang har det här stället lyckats hålla fast vid en skön stämning.
Torstrasse 60

Mein Haus Am See
Öppet dygnet runt, hela veckan. Grabba en av de bekväma sofforna, gärna högt upp på trappavsatsen för en prima utsikt över rummet. De många hotell och hostel i området har gjort platsen populär för såväl Berlinare som turister. Gå från kaffe till öl, morgon till natt. DJ listan utanför visar vilka toner som bjuds.
Brunnenstrasse 197/198

Redwood bar
Min "neighbourhood bar" är en av Berlins bästa cocktailbarer. Den enorma bardisken i massivt trä, den avskalade miljön och de fantastiska drinkarna kan bara matchas av den fina stammiskänslan med schyssta och kunniga bartenders. Fråga vad som är nytt, annars rekommenderar jag Holunder Sour eller Summer Whisper.
Bergstraße 25

redwood-1.jpg
Redwood bar.

Tausend
Berlin är inte känd för sina fancy-pancy barer, men det betyder inte att de inte finns eller är dåliga. De är faktiskt riktigt bra. Futuristiska och coola Tausend är en av de bästa och lockar turister, affärsresenärer och Berlinare. Det gäller bara att hitta till den omärkta metalldörren under järnvägsbron och lyckas charma dörrvakten. Väl inne väntar enormt goda cocktails. Lite dyrare, lite mer upper-class.
Schiffbauerdamm 11

Jatz bar
Det finns billiga och bra cocktails och sen finns det Jatz bar. Glöm nätta drinkar och bartenders som använder mått. Här får du en redig drink! Välj att bolma i rökrummet eller om du vågar, utmana Berlinarna på kicker (bordsfotboll). De trofépackade väggarna talar för sig själv. Lite utanför turiststråken och en absolut favorit med alla klassiskt berlinska tillbehör – mörker, rök, grym musik och bra stämning.
Gottschedstrasse 2

Monkey bar
Högst upp i Hotel Bikini finns takbaren med panoramautsikt à la 360° över Tiergarten och Berlin Zoo (vars apor gett baren sitt namn). Ta hissen upp från gatuplan till denna trendiga bar och missa inte deras fina vinlista. Slå dig ned längst fönstret och lyssna till livemusik eller dagens DJ som kickar igång kvällens festligheter.
Budapester Strasse 40

monkey bar.jpg
Monkey bar.

Prenzlauer Berg

Wohnzimmer
Klassisk Berlinbar med loppmarknadsinspirerad vardagsrumsmiljö – divaner och färggranna fåtöljer. Försvinn i en bra bok med en rykande kaffe på dagen och testa en uppfriskande Caipirinha på kvällen. Kicka av dig stressen med bra musik som hålls på pratvänlig nivå.
Lettestrasse 6

Becketts Kopf
Ännu en "hemlig" bar som är svår att hitta och involverar en dörrklocka, men även författaren Becketts upplysta huvud. Tips! Reservera plats. Den lilla baren har nämligen ett strikt förbud gentemot ståuppare, och då menar jag inte komikerna. Väl inne möts man av en varm, men enkel Chesterfield-inredning och en säsongsbaserad elegant drinklista.
Pappelallee 64

beckettes.jpg
Drinkar på Becketts Kopf.

Chaostheorie
Berlin första helt veganska café och cocktailbar. På dagen ett färgstarkt café och på kvällen en helskön cocktailbar med parasoller och välskakade drinkar. Satsa på en White Russian eller deras hemgjorda Bailey's.
Lychener Strasse 4

Le Croco Bleu
Svampbord, uppstoppade djur och bryggeriutrustning varvas med trendiga möbler, neonfärger och glasskivor. Ljuskronorna hänger tunga över huvudet medan baren är undangömd i ett skjul. Hippa Le Croco Blue är döpt efter två krokodiler som bevarades här under andra världskriget. Idag silar den eminenta bartendern Gregor Scholl fram magiska, men dyra drinkar i en cool miljö.
Prenzlauer Allee 242

le croco.jpg
Le Croco Bleu.

Marietta
Retro och 60-talet går alltid hem. Det här stället är öppet långt in på natten, folket är en varierad och hygglig klick och stället är en av Berlins populäraste gaybarer, speciellt på onsdagar. En varm sommarkväll är det underbart att slå sig ned på uteserveringen med en drink och lite krubb.
Stargarder Strasse 13

Prater Garten
På Kastanienallee finns Berlins äldsta biergarten (ölträdgård) från 1837. Trädgården är öppen från april till september och under de varmaste sommardagarna är det en populär oas för såväl turister som Berlinare. Prova deras hembryggda Prater Pils eller Prater Schwarzbier (lager) och svalka dig i kastanjeträdens skugga.
Kastanienallee 7–9

Skärmavbild 2015-07-14 kl. 12.44.41.png
Prater Garten.

Friedrichshain

Astro bar
På turistgatan Simon-Dach-Straße finns många barer, men Astro är en klassiker. Transformerfigurer längst väggarna, billig öl och när uteserveringen stänger fortsätter festen inomhus. Oftast med retrovibbar. Varning dock för den som vill ha det flott! Det här stället handlar om billig öl, rökmoln och högljudda studenter.
Simon-Dach-Straße 40

Himmelreich
Café på dagen och bar på kvällen. Himmelreich öppnade 2003 och har sedan dess varit en bar att räkna med, synnerligen för stadens HBTQ publik. På tisdagarna är Women's Lounge särskilt öppet för kvinnor och män som vill vara kvinnor, eller som det står på hemsidan: "special drinks, special prices, special women".
Simon-Dach-Straße 36

Neue Heimat
I Industrikomplexet RAW finns Berlins kanske bästa bar/klubb/alltiallo. Festivalerna byter av varandra, men varje fredag och lördag arrangeras Bar and Food Night med smarrig mat, drinkar och livemusik. Village Market på söndagarna är en fantastisk fusion av gatumat och loppis. Här finns nattens fest mellan torsdag och söndag. Missa den inte!
Revaler Str. 99

Skärmavbild 2015-07-14 kl. 12.16.32.png
Neue Heimat.

Fairytale bar
Precis utanför Märchenbrunnen (Sagofontänen) i Volkspark ligger denna relativt nyöppnade bar. Ring på den glittriga dörrklockan vid den svarta dörren och förhoppningsvis faller du, precis som Alice i Underlandet, rakt in i fantasivärlden. Låt sagofigurerna bakom bardisken servera dig gudomliga drinkar från en annan värld, speglarna på toaletten spelar dina ögon ett spratt och håll i hatten för det här kan bli din nya favoritbar i Berlin.
Am Friedrichshain 24

Neukölln

Beuster
Neukölln är det nya Kreuzberg. Färska barer och restauranger ploppar upp som svampar i skogen. Hur ska man hinna med att både äta och dricka gott? Jo, man besöker Beuster som fixar den bästa maten á la kreativ husmanskost och så en cocktail på det. Starka, goda och ibland helt skruvade, som den gröna Bloody Maryn med bacon.
Westerstraße 32

Klunkerkranich
Det här en den bästa urbana takterrassen i Berlin. Belägen på garagetaket till shoppinggallerian Neukölln Arcaden och ett absolut måste. Relativt barnvänligt på dagen med sandlådor och stora barnvagnsvänliga ytor. Se ut över takåsarna och TV-tornet vid Alexanderplatz. Digga till musiken som ofta är live och låt skymningen leda dig till natten när baren blir till klubb. OBS! Se upp för långa klubbköer eller kom tidigt.
Karl-Marx-Straße 66

Klunken-1.jpg
Klunkerkranich
berlin utsikt-1.jpg
Utsikten från Klunkerkranich.

TiER
Genom det enorma fönstret syns den avlånga bardisken, oftast fullsmockad med en aningen äldre publik. Här serveras fantastiska drinkar och öl till stämningsfull musik. Som många andra barer har cigaretterna inte kickats ut för att ge plats åt luft, men i denna smoggiga miljö spirar samtalet mellan såväl turister som lokalbor.
Weserstraße 42

Nathanja & Heinrich
Det här stället är barskrapat på onödiga möbler och prylar. Ett par utspridda vintage-möbler över det kala golvet är allt. På dagen ett lugnt ställe för kaffe och senare en populär bar. Det spelas ofta soultoner om det inte gästas av ett liveband. Prova Potsdams ekologiska öl eller något av de goda vinerna.
Weichselstraße 44

Vin Aqua Vin
När allt annat handlar om öl och cocktails är detta en absolut vinfavorit. Det spruckna lädret på Chesterfieldfåtöljerna för tankarna till den engelska överklassens fina salonger, men här dominerar enkelheten. Grym personal, hög trevnadskänsla och fy sjutton va goda viner. Missa inte deras tyska viner som Spätburgunder, Domina eller Regent. Korken upp!
Weserstraße 204

Aqua viner-1.jpg
Vin, vin och åter vin på Vin Aqua Vin.
Aqua vin-1.jpg
Vin Aqua Vin.

Kreuzberg

Das Hotel
Det här stället är ett riktigt bra krypin med tre små rum, putsade väggar, en och annan riven tapet, levande ljus som dryper över borden och snittblommor i vaser. Trots att stället varit relativt populärt ett tag har det lyckats hålla nere hypen.
Mariannenstraße 26

Mano
En blygsam favorit. Ingen over the top-inredning eller crazy drinkar, men ett underbart litet krypin med den sedvanliga loppis-looken. Det finns inget bättre än att klättra upp på avsatsen ovanför baren med en Berliner Pilsner och se tunnelbanan svischa förbi på bron, spela kort i vardagsrummet, bolma ringar från fönsterblecket eller på den lilla fina uteserveringen.
Skalitzer Str. 46 A

Vögelchen
Populärt bar som har allt och lite till. Växter, fågelholkar, gökur och gräsbeklädda bord. I TV-rutan simmar fiskar och en gammal hederlig skrivmaskin väntar på att bli använd. Ibland öppnas Narnias garderobsdörr och festlokalen en trappa ned. Allt i drinklistan är att rekommendera förutom blaskigt bubbel, men en smarrig Margarita sätter pricken över i.et.
Eisenbahnstraße 6

vogelchen 2-1.jpg
Vögelchen.
Skärmavbild 2015-07-14 kl. 12.25.38.png
Vögelchen.

Schwarze Traube
Knacka på och plocka fram ditt bästa leende – det är din biljett in till denna mörka, undangömda sköna cocktailbar som är känd för sina styrketårar, men glöm drinklistan. Ingredienserna väljs efter vad som finns för säsongen och vad de valt att jobba med för dagen. Men frukta inte – här jobbar en av Berlins bästa bartenders, Atalay Aktas.
Wrangelstraße 24

Chalet
Cool och populär bar/klubb där trädgården är dragningskraften med sin damm, utomhusbar och trädkronorna ovanför huvudet. Grymma DJ.s, bra dansgolv, vintageinredning och eldstad på gården. Som många dörrvakter i Berlin kan dessa vara bitska – speciellt gentemot turister. Kom inte full, försök prata tyska eller inget alls och var säker på din sak. Lycka till!
Schlesischen Tor 3

Schöneberg/Charlottenburg

Stagger Lee
Det amerikanska temat är från 1800-talets vilda västern, men inte det skabbiga haket utan mer i linje med guldruschens fina salonger. Den varma Chesterfield-inredningen med mönstrade tapeter och dunkel belysning går hand i hand med barens imponerade sortiment av bourbon. Rökig, men bra atmosfär.
Nollendorfstraße 27

Schwarzes café
Öppet dygnet runt och alla dagar i veckan. Det här legendariska stället har lyckats behålla sin forna charm som bestått i en bred klientelkrets. När vissa tar en öl innan kvällens bravader ramlar andra in från efterfesten. Somliga njuter av deras goda kaffe och frukost, men jag själv föredrar kvällarna, en öl och bra sällskap på innergården.
Kantstraße 148

schwarzes cafe gård-1.jpg
Schwarzes café.

Green Door
Ring på dörrklockan vid den gröna dörren och kom in i gemenskapen som för det mesta består av lokala Berlinare. Den 70-tals inspirerade inredningen och gedigna drinklistan kommer att göra dig munter om något. Missa inte deras signaturdrink gjord på champagne, citron, socker och mynta.
Winterfeldtstrasse 50

Cafe Wintergarten im Literaturhaus Berlin
Ett litterärt kulturhus som ordnar författarbesök, läsningar och utställningar måste ha en bra restaurang/bar där man kan njuta av en bra bok. Café Wintergarten har en vacker trädgård och är det lika bedårande inomhus med växter och andrum. Granne med litteraturhuset ligger Käthe-Kollwitz-Museum för den som är konstintresserad.
Fasanenstraße 23

Litteraturhus-1.jpg
Cafe Wintergarten.

Lebensstern
Ovanför Café Einstein finns en av Berlins bästa cocktailbarer, Lebensstern. De skryter med att ha ett utbud av 1800 olika spritsorter totalt (varav 800 olika sorters rom, 200 olika ginsorter). Prova Ranglum med mörk rom eller Krönleins Whiskey Sour som är toppad av rödvin.
Kurfürstenstraße 58

Lebensstern.jpg
Lebensstern.
Skärmavbild 2015-07-14 kl. 12.29.25.png
Spritskåpen i Lebensstern kantar väggarna.

2015-07-14 11:33 1 kommentar
Kategori: Bar, Guide, Tips

Slottsparken i Potsdam

2015-06-30 23:10 Kommentera
Kategori: Brandenburg, Historia, Natur, Tips

Jag sätter fonden – en strålande sommardag. Fåglar kvittrar och moder jord har översållat naturen med blomsterprakt. Bortom ängarna skymtas spiror och pampiga slott, en kinesisk paviljong och ett romerskt badhus. Det är slottsparken i staden Potsdam - Park Sanssouci.

Potsdam 8-1.jpg
Slottsparkens grönska gömmer slott och lusthus.

Potsdam är en egen stad i delstaten Brandenburg sydöst om Berlin, men räknas även in i storstadsregionen Berlin/Brandenburg. Dessutom är Potsdam förenad med den tyska huvudstaden via S-Bahn och många studenter från Berlin studerar vid universitetet i Potsdam.

Det var under glansåren på 1600- och 1700-talet som Potsdam växte och slottsparken började ta ordentlig form. Under Fredrik Vilhelm I och Fredrik II, även kallade Fredrik den store, blev staden en pärla i kungadömet Preussen och parken översållades med lusthus, dammar, paviljonger och slott. Slottet Neues Palais ("Nya palatset") byggdes på uppdrag av Fredrik II och användes fram till 1918 som residensslott för kejsarfamiljen.

Potsdam-1.jpg
Det romerska badet får vem som helst att vilja bli ren.
Potsdam 2-1.jpg
Byggt mellan 1829 och 1840. Det romerska badet är omgivet av vacker natur, dammar med svanar, änder och fiskar.
Potsdam svanar-1.jpg
Potsdam 6-1.jpg
Schloss Sanssouci är parkens stolthet. Slottet uppfördes 1745 –1747 av Fredrik den store som sommarresidens. I parken omkring finns fontäner, skulpturer för att inte tala om vinrankorna och fikonträden längst med trappan upp till till slottet.
Potsdam blommor-1.jpg
Blomsterprakten är total.
Potsdam 3-1.jpg
Neues Palais ("Nya palatset") är idag ett museum och öppet för allmänheten. I annexbyggnaderna på slottets västra sida ligger Potsdams universitet.
Potsdam 4-1.jpg
Neues Palais.
Potsdam 5-1.jpg
Den kinesiska paviljongen är blandar de två stilarna rokoko och kinesisk arkitektur.

Under andra världskriget undgick slottsparken några större skador, men staden Potsdam drabbades hårt av de allierades bombningar. Efter kriget hamnade staden i Sovjets sektor där DDR-regimen försökte radera ut minnet av Preussens storhetstid genom att riva bombade byggnader. Idag har Potsdam en gemytlig känsla över sig kring de gamla stadsdelarna, men det är slottsparken som är allra bäst.

TIPS!

Cykel. Kan hyras vid tågstationen och även om man har hela dagen på sig så är en cykel som sänt från ovan. Parken ligger en bit bort från tågstationen och ja det finns bussar, men med cykel är det enkelt att rulla över parkens enorma yta. Vill man i lugn och ro se alla slott och gömmor, men samtidigt hinna äta eller njuta är det nästan nödvändigt med hjul. Pris: Omkring 10 €.

Mat och vatten! Ta med eget då det är rätt dyr mat som serveras på restaurangerna vid parkens utkanter och samtidigt vill du inte gå miste om allt som parken har att erbjuda.
- Vatten, en filt och picknick-krubb!

– Missa inte staden Potsdam som har en enormt pittoresk gammal del med restauranger, små affärer och krypin.


Ta sig till Potsdam Hauptbahnhof från Berlin, Friedrichstr. Bhf:
Med S-Bahn (S7): En ABC-biljett behövs för att resa över alla zoner. Tar ca 45 minuter och kostar 3.30 € (om man har en AB biljett sedan tidigare kan man lägga till C-zonen för 1.60 €)

Med regionaltåget (RE1): Tar ca 28 minuter och kostar 3.30 €

Potsdam 7-1.jpg
Orangerieschloss är lika pampig och vacker som resten av parkens slott och vissa delar av slottet genomgår en ansiktslyftning.

2015-06-30 23:10 Kommentera
Kategori: Brandenburg, Historia, Natur, Tips

Fira midsommar i Berlin

2015-06-05 17:47 Kommentera
Kategori: Friedrichshain, Klubb, Mat, Tips

Snart är årets längsta dag här och jag vill tipsa om ett sant sommarnöje.

Sitter du i restankar, men vill inte missa midsommarfirandet eller befinner du dig i Berlin den 19.e juni? Duka upp med sill och potatis på Urban Spree. Låt kreativiteten flöda genom det gamla, men festliga industrikomplexet. På med blomsterkransen, grabba snapsen, kamma hem vinsten i dragkamp och skråla fram "Helan gååår, sjung hopp faderallan lej". Skål und prost!

På Urban Spree arrangerar Nordic by nature Berlin Midsommar för fjärde året och när visorna är sjungna festar man loss hela natten till 6 på morgonen med skandinaviska DJ.s såsom:

Beatrice Eli
Ra
Hanna Järver
Stockhaus
Svenska Musikklubben
LockerEasy

Har du inte sedan tidigare fixat en biljett säljs de i dörren för 10 €.

Besök deras Facebook-sida här.

nordic by nature.png
Midsommar14_c_SibillaCalzolari_03.jpg
Foto: Sibilla Calzolari

2015-06-05 17:47 Kommentera
Kategori: Friedrichshain, Klubb, Mat, Tips

Västberlins legendariska kafé och bar

2015-04-14 20:03 Kommentera
Kategori: Bar, Charlottenburg, Foto, Kafé, Mat, Tips

När muren föll reste sig Östberlins klubb- och uteliv till sådana höjder att Västberlin aldrig kommit i fatt. Det är inte bara festen som flyttade utan även den yngre generationen, konsten, evenemangen och de nya alternativa projekten. Ibland känns det som jag aldrig sätter min fot i Västberlins yttre stadsdelar. När jag åker längst tunnelbanelinjen U1 från Warschauer Straße till Uhlandstraße känns det som att flytta sig mellan olika städer.

Dock finns det liv och rörelse bakom de stillsammare och putsade fasaderna i Charlottenburg. Tar man S-bahn till Savignyplatz är det inte långt till en massa mysiga kaféer, restauranger och gator med andra affärer än de gigantiska modehusen på Kurfürstendamm. Det är ett vackert område som jag rekommenderar alla att promenera genom. På Kantstraße ligger gallerian Camera Work som ofta har bra utställningar.

Tips!

I veckan mellan 16-18 april anordnas mässan PhotoMarket på Fotografiska i Stockholm där även Camera Work är delaktig.

Berlin_-_S-Bahnhof_Savignyplatz_(9603497898).jpg
Savignyplatz.jpg

På Kantstraße finns även Schwarzes Café som är öppet dygnet runt och är en riktig klassiker som i sig själv kräver ett besök. Jag älskar att komma hit på kvällarna och läsa eller äta frukost när det egentligen vankas middag. Träffa vänner över ett glas bubbel eller kopp rykande kaffe.

Tidigare frekventa besökare såsom David Bowie och Iggy Pop har gjort kaféet legendariskt och därför överlevde det utelivets förfall i Västberlin. De mörka väggarna fyllda med konst, den lilla innergården, ovanvåningens lilla rökrum med fransk balkong ut mot gården gör att kaféet har en lägenhetskänsla över sig. Menyn är varierad och besökarna likaså. Middagsgäster blandas med frukostfrossare. En del tar en fördrink medan andra ramlar in från efterfesten. En äldre man läser någon av tidningarna som hänger i trappan upp till ovanvåningen samtidigt som ett gäng ungdomar beställer milkshakes.

schwarzes cafe ovanvåning-1.jpg
schwarzes cafe gård-1.jpg
schwarzes cafe övervåning 2-1.jpg
schwarzes cafe affisch-1.jpg
schwarzes cafe toa-1.jpg
En killvän till mig gick in på tjejtoaletten och kom ut och såg fundersam ut. – Alltså, handfatet påminde mig om någonting, men jag kan inte sätta fingret på det!
schwarzes cafe skylt-1.jpg

SCHWARZES CAFÉ
Kantstrasse 148

Öppet: Dygnet runt!

2015-04-14 20:03 Kommentera
Kategori: Bar, Charlottenburg, Foto, Kafé, Mat, Tips

(Rå)skön industrifest och matmarknad

2015-03-29 22:34 Kommentera
Kategori: Aktiviteter, Bar, Friedrichshain, Klubb, Konst, Marknad, Mat, Musik, Tips

RAW – Reichsbahnausbesserungswerk – i Friedrichshain byggdes 1867 och var en gång i tiden ett industriområde för skötsel och reparation av tåg. Idag är det ett sociokulturellt center för kreativitet, sport och nattlig förströelse. Från att ha varit en alternativ högborg för Berlinborna förlorade stället sin charm – kanske under tyngden av turismen, men idag har platsen fått ett uppsving.

Under det obeslöjade dagsljuset ligger RAW:s graffitisprayade fasaderna nakna för blickens granskning. Jag går genom det folktomma industrikomplexet. Inifrån ett lagerhus hörs skateboardshjul snurra och brädor slå i marken. På kaféet ångar det ur kaffekopparna och utanför lunkar klubbägare i färd med att blåsa rökringar och fylla på barens utbud på klubbarna Cassiopeia och Badehaus.
Klätterverket Der Kegel lockar med urbana klätterväggar och klarar man sig till toppen av tornet möts man av en vacker utsikt över RAW och Berlin med TV-tornet i horisonten.

När kvällsridån går upp strömmar nattfolket till. Barerna öppnar och musiken pumpar. Urban Spree har ett varierat utbud av filmvisningar, utställningar och barhäng. På ovanvåningen finns konstgalleriet Urban Spree Galerie.

RAW graffiti 2-1.jpg
Urban konst är det som utmärker RAW.
RAW graffiti-1.jpg
RAW Klättring-1.jpg
RAW skatehall-1.jpg
Tanken är att RAW ska vara ett kreativt centra för både barn och vuxna, dag som natt.
Cassiopeia-1.jpg
Badehaus-1.jpg
(c) Sasha Kharchenko (1).jpg
Foto: Sasha Kharchenko

RAW har under åren inte saknat kreativitet eller klubbar, men det är tack vare Neue Heimat som stället återfått sin forna urbana industriglans och, enligt min åsikt, goda mat och livsgnista.

Varje fredag och lördag dukar Bar and Food Night fram välsmakande mat, gudomliga drinkar och livemusik. Varför så goda drinkar undrar du kanske? Jo, varje gång skakas och silas drinkarna fram av inbjudna bartenders från olika barer runtomkring Berlin. Folkhavet sorlar och musiken svävar, industrikomplexen är upplysta och vibrerar.

Village Market på söndagarna är om något en fantastisk marknadsfusion med gatumat och loppisprylar. Mer gemytlig och avslappnande än de stora megaloppisarna och smaklökarna får aldrig nog.

På fredagarna finns det chans att lyssna på jazz och på söndagarna är det Breakfast & Early Bird Jazz mellan 12-16.

Enkelt! Kul! Fest! Marknad! Mat och RAW är råskönt!

Tips!

2.a april spelar Qeaux Qeaux Joans på Neue Heimat. Coco Joans är en Berlinbaserad musiker vars electropop med klassiska influenser biter sig fast i benmärgen. Se videon nedan och boka biljett på Neue Heimats hemsida om du har chans att gå på spelningen. Kostar 12-15 €.

Öppettider
Fredag 18.00 - 04.00
Lördag 18.00 - 04.00
Söndag 12.00 - 02.00

(c) Katha Mau_001.jpg
Foto: Katha Mau
1 (c) Sasha  Kharchenko.jpg
Foto: Sasha Kharchenko
13 (c) Cornelia Thonhauser.jpg
Foto: Cornelia Thonhauser
10 (c) Cornelia Thonhauser.jpg
Foto: Cornelia Thonhauser
3 (c) Sasha  Kharchenko.jpg
Sommaren är alltid bäst för marknader, men frukta icke... våren är på väg och snart sommaren likaså. Foto: Sasha Kharchenko
(c)_Zoe Noble Photography_2.jpg
Foto: Zoe Noble
(c)_Zoe Noble Photography_1.jpg
Foto: Zoe Noble
(c)_Zoe Noble Photography_4.jpg
Foto: Zoe Noble

2015-03-29 22:34 Kommentera
Kategori: Aktiviteter, Bar, Friedrichshain, Klubb, Konst, Marknad, Mat, Musik, Tips

Förändringens vindar blåser i Friedrichshain

2015-03-17 20:21 Kommentera
Kategori: Friedrichshain, Guide, Historia, Loppis, Second-hand, Shopping, Tips

Vad är Friedrichshain för mig? Stadsdelen som är mindre forcerat, hippt och over the top. Om Kreuzberg är gammalt, ligger Friedrichshain rätt i tiden och medan Mitte och Prenzlauer Berg blivit för dyrt och uppsjåsat är hyrorna här fortfarande relativt låga, turisterna färre och squats (ockuperade hus) mer vanligt.

Squatthus-1.jpg
Lite varstans kan man se ockuperade hus. Ett besök på Rigaer Strasse kan rekommenderas.
Squattdörr-1.jpg

DDR-epoken mellan 1945 och 1990 har satt sina östtyska/sovjetiska spår i stadsdelen. Paradgatan Stalinallee började byggas i slutet av 40-talet och heter idag Karl-Marx-Allee. Det är en lång och spikrak esplanad som spränger sig igenom Friedrichshain som till stor del är byggt i en socialistisk nyklassicistisk stil.

Trots att gentrifieringen ätit sig in i stadsdelen har den flera gånger stött på hinder i och med husockupanter som försvarat sina hem med blod, svett och tårar – nu med papperslistor, fredliga folkomröstningar, en och annan ockupation eller demonstration. Stora medieföretag och butikskedjor står med foten i dörren som invånarna kämpar att stänga igen. Trots att de flesta ockupanter blivit vräkta, husen putsats upp och gatorna städats så är det här man bäst kan se centrala östberlins gamla charmiga kvarter. Kommunismens svunna högborg i Berlin.

Samaritenstrasse-1.jpg
Mainzer Straße-1.jpg
Mainzer Strasse var en gång ockupanternas "Drottninggatan", men idag har de tvingats bort. 1990 stormade 4000 poliser de tolv ockuperade hus som då fanns på gatan.
Gentrifiering-1.jpg
I ockupanternas spår har gentrifieringens borrar och maskiner börjat "städa" upp i Friedrichshain och frågan är när stadsdelen blivit helt symmetrisk med resten av Berlin.
Graffiti-1.jpg
Marknadvy-1.jpg
Söndagar vid Boxhagener Platz är vigd åt marknader. Fynda billig mat, provsmaka ostar och handla hantverk.

Där Karl-Marx-Allee byter namn till Frankfurter Allee finns österut Stasimuseet på Ruschestraße 103 och däromkring finns de riktigt östtyska lägenhetshusen i grå betong, medan södra Friedrichshain är det mest turistäta och "hippa" området. Här finns bargatan Simon-Dach-Strasse som bokstavligt talat svämmar över av turister, men som trots det är oroligt mysigt under dagarna med massor av kaféer och affärer. Boxhagener Platz är en central park och navet för marknader under helgen. Vid utkanten av Friedrichshain ligger klubbarnas klubb Berghain och längst floden Spree slingrar sig den graffitimålade delen av berlinmuren som kallas East Side Gallery.

Ja, Friedrichshain har fortfarande kvar en liten del av sin gamla östtyska charm, men besök det nu (om du inte varit där) för snart kan det vara precis likadant som alla andra delar i Berlin, eller alla andra större städer i Europa för den delen.

Så lite tips!

Frukost

Kino Intimes är både kafé och en biograf. Obs! de kör bara med tysk dubbning. Perfekt för den som är hungrig en sen söndagsmorgon eller den som vill putsa upp sin tyska. På sommaren har de en stor uteservering.
Boxhagener Straße 107

Kino-1.jpg
Kino frulle-1.jpg
Kino te-1.jpg

Affärer

Second hand och intressanta affärer finns det gott om i Berlin, men ofta är saker och ting mycket dyra. Pira-X lockar kanske inte med ett gediget utbud av teak- och hipstermöbler, men det finns mycket fina saker för ett bra pris.

Trash-Schick är vintagebutiken som man inte får missa. Här finns allt och en hint till er killar som ofta får nöja er med minimumutbudet – här är det "nästan" 50/50.
Wühlischstraße 31

Black door beauty på Kopernikusstraße 7A är affären med örhängen från golv till tak – for real!

Pira-X-1.jpg
Pira-X överblick-1.jpg
Pira-X second hand-1.jpg
örhängesbutik-1.jpg

Kul tips

Spielwiese kan man för en liten summa på 3 euro per vuxen (barn 1 euro) spela olika bräd och sällskapsspel medan man dricker kaffe från spelbutikens kafé. Man kan även hyra spel och ta hem (som de där gamla videobutikerna från förr i tiden, kommer ni ihåg =)
Kopernikusstraße 24

spelbutik-1.jpg
spelbutik inuti-1.jpg

2015-03-17 20:21 Kommentera
Kategori: Friedrichshain, Guide, Historia, Loppis, Second-hand, Shopping, Tips

Ett toppen äventyr mitt i Berlin

2014-08-14 14:08 1 kommentar
Kategori: Aktiviteter, Porträtt, Tips

Har ni sett Sagan om Ringen trilogin? Har ni sett hur alverna bor i Lothlórien? Högt uppe bland trädkronorna. Spiraltrappor löper utmed stammarna, avsatser vilar tryggt på de kraftiga grenarna och allt är ett med naturen. Det ser fantastiskt ut i filmen och jag har länge önskat att det fanns en sådan plats på riktigt. Jag har kommit närmare den drömmen.

Välkommen till Waldhochseilgarten Jungfernheide. Det här är en höghöjdsbana i Charlottenburg.

Waldhochseilgarten överblick-1.jpg

Det är klättring på flera meters höjd med hinderbanor, linbanor och repstegar som gäller här. Man säkrar sig själv med ett smart system av två olika karbinhakar och allt är supersäkert. Därför vågar man åka mellan träden i linbanor, hänga i rep högt ovanför marken, svinga sig mellan hinderbanor i trädburar och balansera på plankor, linor och krypa genom tunnor. Banorna är olika höga och svåra, men jag kan stolt säga att jag efter mycket svett, skratt och en och annan svordom klarade den svarta banan (näst svåraste).

Waldhochseilgarten the gang-1.jpg
Jag, Kira och Flo. Superdupersäkrade med karbinhakarna i högsta hugg.

Här är det inte åldern som bestämmer vem som får klättra utan längden. Min vän Flo berättade att det yngsta barnet han haft som besökare var 4-5 år. Det är inte svårt att lära sig att säkra selen, det gäller bara att lyssna på instruktören och följa reglerna – "learning by doing" helt enkelt. Därför är detta en perfekt aktivitet för hela familjen.

Waldhochseilgarten familjen-1.jpg
Alea, Sasha, Melanie och Philipp. Alla kan uppskatta höghöjdsbanornas äventyr.

Födelsedagsbarnet Sasha klättrade gratis. Dagen till ära fyllde hon 11 år och firade det tillsammans med Alea, 11 år, Melanie, 13 år, och pappa Philipp, 49 år.
– Den röda banan är roligast. Det är banan som har den långa linbanan i slutet och det är kul, berättar Sasha.
– Ja, den är svår och jobbig på väg upp, men väldigt rolig och mycket lättare ner, förklarar Philipp.
De har varit och klättrat i parken flera gånger tidigare och alla ser ut att ha roligt. En bana till och sen ska de bege sig hemåt.

Waldhochseilgarten nät-1.jpg
Waldhochseilgarten näten-1.jpg
Waldhochseilgarten bro-1.jpg
Waldhochseilgarten klättrare-1.jpg

2014-08-14 14:08 1 kommentar
Kategori: Aktiviteter, Porträtt, Tips

Street food marknad

2014-08-03 11:57 Kommentera
Kategori: Historia, Marknad, Mat, Tips

Ångan stiger till taket, lukten är salt, söt, stark, fräsch mellan de olika båsen. Ett kålhuvud kastas över huvudet på de köande gästerna. Hungrande ögon letar efter smakupplevelsen härnäst, det är bara att välja och vraka.

Varje torsdag mellan klockan 17.00 och 22.00 anordnas en marknad med street food i Markthalle Neun Berlin Kreuzberg.

Foodmarket utanför-1.jpg

En gång i tiden hade Berlin fjorton viktiga och historiska saluhallar, men efter kriget återstod endast tre av dessa. Markthalle Neun, även kallad "Järnvägsmarknaden", var en. Invigt 1891 och byggd för ungefär 300 bås var marknaden tre gånger så stor som utomhusmarknaderna och mer hygienisk.

Efter kriget användes knappt någon marknad, varken inomhus eller utomhus, eftersom "svarta marknaden" var billigare och ibland det enda som fanns. Saluhallen hade ett uppsving på 50-talet, men förlorade åter sina kunder i och med matvarubutikernas intåg.

Det var 2009 som de boende i området och initiativtagarna "Projektgrupp Marknad IX" stoppade försäljningen av saluhallen och började rusta upp den. De såg platsen som en perfekt mötesplats- "Halle für alle" (Hall för alla). Idag är marknaden mer än levande igen och den bästa dagen för ett besök är på torsdagarna då man kan uppleva hela världens alla kök under samma tak.

Foodmarket översikt-1.jpg
Foodmarket glassbil-1.jpg
Glassbilen är framkörd.
Foodmarket sittplatser-1.jpg
Det finns många sittplatser, men dessvärre fler människor. Var beredd att stå eller gå ut från marknaden och slå dig ner på gatan utanför.

Ingen som har ett bås är restaurangägare, utan privatpersoner med ett brinnande intresse för matlagning. Varför inte smaka på en "steamed bun bao-burger" eller en Nya Zeeländsk paj, Belgisk våffla, vegetariska rätter från Ghana eller färdigpressad ingefära saft? Vad ni än gör får ni inte missa de goda "ice cream sandwiches" vid utgången till Eisenbahnstrasse och var beredd på paltkoma.

Ett tips - ta med vatten!

Andra dagar i veckan är saluhallen en vanlig marknad och varje tredje söndag i månaden anordnas frukostmarknad.På helgerna prioriteras lokala producenter. Varje fredag kan barn gå på matlagningskurs medan föräldrarna inhandlar varor.

Foodmarket personal-1.jpg
Foodmarket buns-1.jpg
Man bestämmer själv om man vill ha tofu eller kött i sin burgare. Pris: 6 €
Foodmarket juice-1.jpg

2014-08-03 11:57 Kommentera
Kategori: Historia, Marknad, Mat, Tips

Berlins övergivna nöjespark

2014-07-28 13:14 1 kommentar
Kategori: Aktiviteter, Foto, Historia, Natur, Tips

Platsen är ett öde landskap. Träden, grönmossan, vildrosorna och snåren försöker dölja alla spår av mänskligt liv. Det hörs ett gnissel från ett rostangripet gångjärn, ett jättelikt hjul roterar utan kraft eller mening. Det prasslar plötsligt till i buskarna och jag slänger mig bakom en trädstam för att inte bli upptäckt. Äventyr mitt i storstaden Berlin.

Jag och min vän Kevin smög in på det övergivna gamla nöjesfältet Berliner Spreepark. För en tid sedan stängde parken helt och hållet. Innan dess kunde man gå på guidade turer och en liten del var fortfarande öppen. Efter att parken bytt ägare har stället helt bommats igen. Men "hål i väggen" finns för den som är nyfiken och inte vill missa denna bisarra plats innan det är försent.

Parken 10-1.jpg
Parken 9-1.jpg

Historien om Spree Park, dess ägare och öde är en egendomlig berättelse.

Parken öppnades 1969 och var under många år ett fritidsområde i DDR. Besökarna var många, kring 1.5 miljoner besökte nöjesparken årligen. När Berlinmuren föll tog affärsmannen Norbert Witte över spakarna år 1991, och efter det blev det en skumpig åktur. Investeringarna slog fel och var ofta alltför påkostade. Dödsfall följdes av domstolskallelser, besöksantalen minskade och parken blev konkurshotad. Witte begav sig till Peru. Enligt media flydde han, men andra säger att han tvingandes in i ett hörn, lurades och fick ta på sig skulden för konkursen när han i själva verket varken var ägare eller bar huvudansvaret för parken. När Witte blev arresterad för att ha smugglat 180 kilo kokain från Peru, gömt i "flygande mattan" karusellen, blev han dömd till sju års fängelse. Även här tvistas det om Wittes skuld. De som förr skötte de guidade turerna i parken menar att Witte och hans familj blivit svartmålade av den tyska pressen och företaget som ägde parken.
I glömskans kölvatten stod Spree Park kvar och väntade på bättre dagar som aldrig kom. Ingen tog på sig uppdraget att rusta upp det gamla nöjesfältet. Idag är det fortfarande ändå ett slags nöjesfält – för de som vill och vågar.

Parken 4-1.jpg
Parken 2-18.jpg

Tips!

– Bästa sättet att ta sig in i parken utan att bli upptäckt är att ta sig genom stängslet som ligger närmast floden Spree. Vakterna håller sig mest till huvudentrén där de slussar ut folk som tagit sig in och är på väg ut.

– Ta med dig kameran! Det här övergivna stället är en fotogenisk lekplats. Det är både kusligt och roligt på samma gång och vare sig man är proffs eller amatör finns det mycket att fota.

– Blir du upptäckt av vakterna så spring inte iväg utan gå med på lekens spelregler och slussas ut. Du kan alltid ta dig in igen.

– Det finns vägar som är plöjda, men undvik dem till en början. Jag och Kevin kröp runt i buskarna tills vi upptäckte 10-15 andra personer som också lekte Indiana Jones. Till slut vågade vi ut på de mer öppna vägarna och ängarna.

– Ta med dig vatten och lite snacks. En ficklampa kan vara bra om du inte skulle våga gå genom de mörka tågtunnlarna.

– Klättra inte upp i Pariserhjulet. Jag tror att parken är mer övervakad än vad äventyraren i en vill erkänna, och parken kommer antagligen fortsätta vara mer eller mindre lättillgänglig så länge folk inte utsätter sig för fara.

Parken 6-1.jpg
Parken 5-1.jpg
Parken-13.jpg

2014-07-28 13:14 1 kommentar
Kategori: Aktiviteter, Foto, Historia, Natur, Tips

Frukost hela dagen, danke!

2014-07-23 16:51 2 kommentarer
Kategori: Guide, Mat, Tips, Vego

Guten Morgen. I skrivande stund dricker jag mitt morgonkaffe hemma vid skrivbordet. Frukosten är utan tvekan min favoritmåltid. Med en kopp kaffe, en tidning eller nyhetsapp i mobilen finns det inte mycket i världen som är mer rofyllt. En stund att bejaka helt enkelt.

Frukost i Berlin är någonting alldeles underbart. Många caféer erbjuder frukost hela dagen vilket är über-fantastiskt, men det finns ställen som bjuder på något mer än en vanlig macka eller müsli och som ligger i kvarter väl värda ett besök.


Café BilderBuch

IMG_1873.JPG
IMG_1870.JPG

Kanske är det för att jag studerat litteratur och har en förkärlek till hyllmeter av böcker, men Bilderbuch är vardagsrummet där frukosten ramas in av en charmig atmosfär. Böckerna kan man läsa på plats i de bekväma fåtöljerna, låna eller byta till sig. Menyn, i form av en tidning, bjuder på olika smarriga frukostförslag och vare sig man vill slå på stort eller litet finns det någonting för alla. Varje frukost är döpt efter en saga, och varför inte prova Der Froschkönig, Hänsel & Gretel för två personer eller Die Bremer Stadtmusikanten för fyra personer? I menyn står det även om de evenemang som hålls på caféet, oftast musikaliska evenemang med live-musik på kvällarna.

På sommaren kan det vara för varmt att sitta inomhus, men då är deras uteservering på innergården en svalkande möjlighet.


IMG_1872 copy.jpg

Område
Café Bilderbuch
Akazienstraße 28
10823 Berlin-Schöneberg
U7 - Eisenacher Str.
Öppettider: 9-24

Schöneberg. Akazienstraße och Goltzstraße är två gator fyllda med restauranger och små butiker.

Anna Blume

IMG_1801.JPG

Är det ett berg av mat man är ute efter så är det Café Anna Blume som gäller. Här serveras frukosten på ett trevånings-kakfat. Frukt, ost, pålägg, marmelader och oliver trängs för utrymme. Förutom denna enorma frukost finns det även andra mindre alternativ till den som bara vill sitta och njuta av en kaffe.

Anna Blume ligger lägligt i ett av de mest trivsamma kvarteren. Med de stora trädgrenarna hängandes ovanför caféet är detta ett perfekt frukostställe en varm sommardag, men se upp för helgerna då många beger sig hit runt kl. 9-13. Efter dessa timmar brukar det lugna ner sig, men jag kan ingenting lova.

IMG_1808.JPG

Område
Café-Restaurant "Anna Blume"
Kollwitzstraße 83 in 10435
Berlin-Prenzlauer Berg
U2 Eberswalde Str.
Öppettider: 8-24

Prenzlauer Berg. Kvarteret runt Kollwitzstraße är himla fina och det är kul att varje gata har någonting nytt att bjuda på. På torsdagar och lördagar finns här Kollwitzplatz Farmers Market.

2014-07-23 16:51 2 kommentarer
Kategori: Guide, Mat, Tips, Vego

kikerpuu

Jag reser alltid med ryggsäck. Det ger utrymme för flexibilitet och snabba ryck. Här skriver jag om backpacking världen över. Om människor jag möter och platser jag besöker.

Blogroll

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206