Världen i en ryggsäck

Berlins bästa barer - 33 favoriter

2015-07-14 11:33 1 kommentar
Kategori: Bar, Guide, Tips

De finns överallt och kommer i alla storlekar, färger, kvalitéer och inredningar. Berlins barer – det finns en för varje smak. Cocktail, vin eller öl? Stilrent eller helt crazy-banans? Kända hak eller hemliga gömmor? Hitta din favorit bland mina 33 tips över Berlins bästa barer (ett fåtal av de bästa).

* OBS! Är du rädd om dina lungor? Då är det bra att veta att många av Berlins barer tillåter rökning inomhus genom att anmäla baren som rökbar till myndigheterna. Lagens små kryphål!

bar-1.jpg

Mitte

8mm bar
Folk har jämfört det här stället med 90-talets svartklubbar i Göteborg och det hippa Brooklyn. Det jag kan säga är att här härskar musiken. Grymma DJ.s snurrar de bästa skivorna medan ölen skummar och finns att få långt in på natten.
Schönhauser Allee 177 B

Haus Schwarzenberg, innergården Eschloraque Rumschrump
Stora delar av Berlin försvinner i renoveringens bulldozerspår, men på Haus Schwarzenberg flödar kreativiteten fritt. Låt även ölen flöda på innergården tillsammans med bra musik och konst. Passa på att besöka monsterkabinettet, skivaffären eller bion. Tips! Var med och fira husets 20 års jubileum den 29 augusti med fest på innergården.
Rosenthalhaler Strasse 39

Skärmavbild 2015-07-14 kl. 12.10.08.png
Haus Schwarzenberg.

Kaffe Burger
Ryssland i Berlin. Baren var under DDR-tiden en riktig kultscen. Stället stängdes 1979, men öppnades igen efter murens fall och ser nästan ut som under DDR-tiden. Det här är stället för den som vill digga till ska och Balkan beats. Med goa priser och olika evenemang har det här stället lyckats hålla fast vid en skön stämning.
Torstrasse 60

Mein Haus Am See
Öppet dygnet runt, hela veckan. Grabba en av de bekväma sofforna, gärna högt upp på trappavsatsen för en prima utsikt över rummet. De många hotell och hostel i området har gjort platsen populär för såväl Berlinare som turister. Gå från kaffe till öl, morgon till natt. DJ listan utanför visar vilka toner som bjuds.
Brunnenstrasse 197/198

Redwood bar
Min "neighbourhood bar" är en av Berlins bästa cocktailbarer. Den enorma bardisken i massivt trä, den avskalade miljön och de fantastiska drinkarna kan bara matchas av den fina stammiskänslan med schyssta och kunniga bartenders. Fråga vad som är nytt, annars rekommenderar jag Holunder Sour eller Summer Whisper.
Bergstraße 25

redwood-1.jpg
Redwood bar.

Tausend
Berlin är inte känd för sina fancy-pancy barer, men det betyder inte att de inte finns eller är dåliga. De är faktiskt riktigt bra. Futuristiska och coola Tausend är en av de bästa och lockar turister, affärsresenärer och Berlinare. Det gäller bara att hitta till den omärkta metalldörren under järnvägsbron och lyckas charma dörrvakten. Väl inne väntar enormt goda cocktails. Lite dyrare, lite mer upper-class.
Schiffbauerdamm 11

Jatz bar
Det finns billiga och bra cocktails och sen finns det Jatz bar. Glöm nätta drinkar och bartenders som använder mått. Här får du en redig drink! Välj att bolma i rökrummet eller om du vågar, utmana Berlinarna på kicker (bordsfotboll). De trofépackade väggarna talar för sig själv. Lite utanför turiststråken och en absolut favorit med alla klassiskt berlinska tillbehör – mörker, rök, grym musik och bra stämning.
Gottschedstrasse 2

Monkey bar
Högst upp i Hotel Bikini finns takbaren med panoramautsikt à la 360° över Tiergarten och Berlin Zoo (vars apor gett baren sitt namn). Ta hissen upp från gatuplan till denna trendiga bar och missa inte deras fina vinlista. Slå dig ned längst fönstret och lyssna till livemusik eller dagens DJ som kickar igång kvällens festligheter.
Budapester Strasse 40

monkey bar.jpg
Monkey bar.

Prenzlauer Berg

Wohnzimmer
Klassisk Berlinbar med loppmarknadsinspirerad vardagsrumsmiljö – divaner och färggranna fåtöljer. Försvinn i en bra bok med en rykande kaffe på dagen och testa en uppfriskande Caipirinha på kvällen. Kicka av dig stressen med bra musik som hålls på pratvänlig nivå.
Lettestrasse 6

Becketts Kopf
Ännu en "hemlig" bar som är svår att hitta och involverar en dörrklocka, men även författaren Becketts upplysta huvud. Tips! Reservera plats. Den lilla baren har nämligen ett strikt förbud gentemot ståuppare, och då menar jag inte komikerna. Väl inne möts man av en varm, men enkel Chesterfield-inredning och en säsongsbaserad elegant drinklista.
Pappelallee 64

beckettes.jpg
Drinkar på Becketts Kopf.

Chaostheorie
Berlin första helt veganska café och cocktailbar. På dagen ett färgstarkt café och på kvällen en helskön cocktailbar med parasoller och välskakade drinkar. Satsa på en White Russian eller deras hemgjorda Bailey's.
Lychener Strasse 4

Le Croco Bleu
Svampbord, uppstoppade djur och bryggeriutrustning varvas med trendiga möbler, neonfärger och glasskivor. Ljuskronorna hänger tunga över huvudet medan baren är undangömd i ett skjul. Hippa Le Croco Blue är döpt efter två krokodiler som bevarades här under andra världskriget. Idag silar den eminenta bartendern Gregor Scholl fram magiska, men dyra drinkar i en cool miljö.
Prenzlauer Allee 242

le croco.jpg
Le Croco Bleu.

Marietta
Retro och 60-talet går alltid hem. Det här stället är öppet långt in på natten, folket är en varierad och hygglig klick och stället är en av Berlins populäraste gaybarer, speciellt på onsdagar. En varm sommarkväll är det underbart att slå sig ned på uteserveringen med en drink och lite krubb.
Stargarder Strasse 13

Prater Garten
På Kastanienallee finns Berlins äldsta biergarten (ölträdgård) från 1837. Trädgården är öppen från april till september och under de varmaste sommardagarna är det en populär oas för såväl turister som Berlinare. Prova deras hembryggda Prater Pils eller Prater Schwarzbier (lager) och svalka dig i kastanjeträdens skugga.
Kastanienallee 7–9

Skärmavbild 2015-07-14 kl. 12.44.41.png
Prater Garten.

Friedrichshain

Astro bar
På turistgatan Simon-Dach-Straße finns många barer, men Astro är en klassiker. Transformerfigurer längst väggarna, billig öl och när uteserveringen stänger fortsätter festen inomhus. Oftast med retrovibbar. Varning dock för den som vill ha det flott! Det här stället handlar om billig öl, rökmoln och högljudda studenter.
Simon-Dach-Straße 40

Himmelreich
Café på dagen och bar på kvällen. Himmelreich öppnade 2003 och har sedan dess varit en bar att räkna med, synnerligen för stadens HBTQ publik. På tisdagarna är Women's Lounge särskilt öppet för kvinnor och män som vill vara kvinnor, eller som det står på hemsidan: "special drinks, special prices, special women".
Simon-Dach-Straße 36

Neue Heimat
I Industrikomplexet RAW finns Berlins kanske bästa bar/klubb/alltiallo. Festivalerna byter av varandra, men varje fredag och lördag arrangeras Bar and Food Night med smarrig mat, drinkar och livemusik. Village Market på söndagarna är en fantastisk fusion av gatumat och loppis. Här finns nattens fest mellan torsdag och söndag. Missa den inte!
Revaler Str. 99

Skärmavbild 2015-07-14 kl. 12.16.32.png
Neue Heimat.

Fairytale bar
Precis utanför Märchenbrunnen (Sagofontänen) i Volkspark ligger denna relativt nyöppnade bar. Ring på den glittriga dörrklockan vid den svarta dörren och förhoppningsvis faller du, precis som Alice i Underlandet, rakt in i fantasivärlden. Låt sagofigurerna bakom bardisken servera dig gudomliga drinkar från en annan värld, speglarna på toaletten spelar dina ögon ett spratt och håll i hatten för det här kan bli din nya favoritbar i Berlin.
Am Friedrichshain 24

Neukölln

Beuster
Neukölln är det nya Kreuzberg. Färska barer och restauranger ploppar upp som svampar i skogen. Hur ska man hinna med att både äta och dricka gott? Jo, man besöker Beuster som fixar den bästa maten á la kreativ husmanskost och så en cocktail på det. Starka, goda och ibland helt skruvade, som den gröna Bloody Maryn med bacon.
Westerstraße 32

Klunkerkranich
Det här en den bästa urbana takterrassen i Berlin. Belägen på garagetaket till shoppinggallerian Neukölln Arcaden och ett absolut måste. Relativt barnvänligt på dagen med sandlådor och stora barnvagnsvänliga ytor. Se ut över takåsarna och TV-tornet vid Alexanderplatz. Digga till musiken som ofta är live och låt skymningen leda dig till natten när baren blir till klubb. OBS! Se upp för långa klubbköer eller kom tidigt.
Karl-Marx-Straße 66

Klunken-1.jpg
Klunkerkranich
berlin utsikt-1.jpg
Utsikten från Klunkerkranich.

TiER
Genom det enorma fönstret syns den avlånga bardisken, oftast fullsmockad med en aningen äldre publik. Här serveras fantastiska drinkar och öl till stämningsfull musik. Som många andra barer har cigaretterna inte kickats ut för att ge plats åt luft, men i denna smoggiga miljö spirar samtalet mellan såväl turister som lokalbor.
Weserstraße 42

Nathanja & Heinrich
Det här stället är barskrapat på onödiga möbler och prylar. Ett par utspridda vintage-möbler över det kala golvet är allt. På dagen ett lugnt ställe för kaffe och senare en populär bar. Det spelas ofta soultoner om det inte gästas av ett liveband. Prova Potsdams ekologiska öl eller något av de goda vinerna.
Weichselstraße 44

Vin Aqua Vin
När allt annat handlar om öl och cocktails är detta en absolut vinfavorit. Det spruckna lädret på Chesterfieldfåtöljerna för tankarna till den engelska överklassens fina salonger, men här dominerar enkelheten. Grym personal, hög trevnadskänsla och fy sjutton va goda viner. Missa inte deras tyska viner som Spätburgunder, Domina eller Regent. Korken upp!
Weserstraße 204

Aqua viner-1.jpg
Vin, vin och åter vin på Vin Aqua Vin.
Aqua vin-1.jpg
Vin Aqua Vin.

Kreuzberg

Das Hotel
Det här stället är ett riktigt bra krypin med tre små rum, putsade väggar, en och annan riven tapet, levande ljus som dryper över borden och snittblommor i vaser. Trots att stället varit relativt populärt ett tag har det lyckats hålla nere hypen.
Mariannenstraße 26

Mano
En blygsam favorit. Ingen over the top-inredning eller crazy drinkar, men ett underbart litet krypin med den sedvanliga loppis-looken. Det finns inget bättre än att klättra upp på avsatsen ovanför baren med en Berliner Pilsner och se tunnelbanan svischa förbi på bron, spela kort i vardagsrummet, bolma ringar från fönsterblecket eller på den lilla fina uteserveringen.
Skalitzer Str. 46 A

Vögelchen
Populärt bar som har allt och lite till. Växter, fågelholkar, gökur och gräsbeklädda bord. I TV-rutan simmar fiskar och en gammal hederlig skrivmaskin väntar på att bli använd. Ibland öppnas Narnias garderobsdörr och festlokalen en trappa ned. Allt i drinklistan är att rekommendera förutom blaskigt bubbel, men en smarrig Margarita sätter pricken över i.et.
Eisenbahnstraße 6

vogelchen 2-1.jpg
Vögelchen.
Skärmavbild 2015-07-14 kl. 12.25.38.png
Vögelchen.

Schwarze Traube
Knacka på och plocka fram ditt bästa leende – det är din biljett in till denna mörka, undangömda sköna cocktailbar som är känd för sina styrketårar, men glöm drinklistan. Ingredienserna väljs efter vad som finns för säsongen och vad de valt att jobba med för dagen. Men frukta inte – här jobbar en av Berlins bästa bartenders, Atalay Aktas.
Wrangelstraße 24

Chalet
Cool och populär bar/klubb där trädgården är dragningskraften med sin damm, utomhusbar och trädkronorna ovanför huvudet. Grymma DJ.s, bra dansgolv, vintageinredning och eldstad på gården. Som många dörrvakter i Berlin kan dessa vara bitska – speciellt gentemot turister. Kom inte full, försök prata tyska eller inget alls och var säker på din sak. Lycka till!
Schlesischen Tor 3

Schöneberg/Charlottenburg

Stagger Lee
Det amerikanska temat är från 1800-talets vilda västern, men inte det skabbiga haket utan mer i linje med guldruschens fina salonger. Den varma Chesterfield-inredningen med mönstrade tapeter och dunkel belysning går hand i hand med barens imponerade sortiment av bourbon. Rökig, men bra atmosfär.
Nollendorfstraße 27

Schwarzes café
Öppet dygnet runt och alla dagar i veckan. Det här legendariska stället har lyckats behålla sin forna charm som bestått i en bred klientelkrets. När vissa tar en öl innan kvällens bravader ramlar andra in från efterfesten. Somliga njuter av deras goda kaffe och frukost, men jag själv föredrar kvällarna, en öl och bra sällskap på innergården.
Kantstraße 148

schwarzes cafe gård-1.jpg
Schwarzes café.

Green Door
Ring på dörrklockan vid den gröna dörren och kom in i gemenskapen som för det mesta består av lokala Berlinare. Den 70-tals inspirerade inredningen och gedigna drinklistan kommer att göra dig munter om något. Missa inte deras signaturdrink gjord på champagne, citron, socker och mynta.
Winterfeldtstrasse 50

Cafe Wintergarten im Literaturhaus Berlin
Ett litterärt kulturhus som ordnar författarbesök, läsningar och utställningar måste ha en bra restaurang/bar där man kan njuta av en bra bok. Café Wintergarten har en vacker trädgård och är det lika bedårande inomhus med växter och andrum. Granne med litteraturhuset ligger Käthe-Kollwitz-Museum för den som är konstintresserad.
Fasanenstraße 23

Litteraturhus-1.jpg
Cafe Wintergarten.

Lebensstern
Ovanför Café Einstein finns en av Berlins bästa cocktailbarer, Lebensstern. De skryter med att ha ett utbud av 1800 olika spritsorter totalt (varav 800 olika sorters rom, 200 olika ginsorter). Prova Ranglum med mörk rom eller Krönleins Whiskey Sour som är toppad av rödvin.
Kurfürstenstraße 58

Lebensstern.jpg
Lebensstern.
Skärmavbild 2015-07-14 kl. 12.29.25.png
Spritskåpen i Lebensstern kantar väggarna.

2015-07-14 11:33 1 kommentar
Kategori: Bar, Guide, Tips

Förändringens vindar blåser i Friedrichshain

2015-03-17 20:21 Kommentera
Kategori: Friedrichshain, Guide, Historia, Loppis, Second-hand, Shopping, Tips

Vad är Friedrichshain för mig? Stadsdelen som är mindre forcerat, hippt och over the top. Om Kreuzberg är gammalt, ligger Friedrichshain rätt i tiden och medan Mitte och Prenzlauer Berg blivit för dyrt och uppsjåsat är hyrorna här fortfarande relativt låga, turisterna färre och squats (ockuperade hus) mer vanligt.

Squatthus-1.jpg
Lite varstans kan man se ockuperade hus. Ett besök på Rigaer Strasse kan rekommenderas.
Squattdörr-1.jpg

DDR-epoken mellan 1945 och 1990 har satt sina östtyska/sovjetiska spår i stadsdelen. Paradgatan Stalinallee började byggas i slutet av 40-talet och heter idag Karl-Marx-Allee. Det är en lång och spikrak esplanad som spränger sig igenom Friedrichshain som till stor del är byggt i en socialistisk nyklassicistisk stil.

Trots att gentrifieringen ätit sig in i stadsdelen har den flera gånger stött på hinder i och med husockupanter som försvarat sina hem med blod, svett och tårar – nu med papperslistor, fredliga folkomröstningar, en och annan ockupation eller demonstration. Stora medieföretag och butikskedjor står med foten i dörren som invånarna kämpar att stänga igen. Trots att de flesta ockupanter blivit vräkta, husen putsats upp och gatorna städats så är det här man bäst kan se centrala östberlins gamla charmiga kvarter. Kommunismens svunna högborg i Berlin.

Samaritenstrasse-1.jpg
Mainzer Straße-1.jpg
Mainzer Strasse var en gång ockupanternas "Drottninggatan", men idag har de tvingats bort. 1990 stormade 4000 poliser de tolv ockuperade hus som då fanns på gatan.
Gentrifiering-1.jpg
I ockupanternas spår har gentrifieringens borrar och maskiner börjat "städa" upp i Friedrichshain och frågan är när stadsdelen blivit helt symmetrisk med resten av Berlin.
Graffiti-1.jpg
Marknadvy-1.jpg
Söndagar vid Boxhagener Platz är vigd åt marknader. Fynda billig mat, provsmaka ostar och handla hantverk.

Där Karl-Marx-Allee byter namn till Frankfurter Allee finns österut Stasimuseet på Ruschestraße 103 och däromkring finns de riktigt östtyska lägenhetshusen i grå betong, medan södra Friedrichshain är det mest turistäta och "hippa" området. Här finns bargatan Simon-Dach-Strasse som bokstavligt talat svämmar över av turister, men som trots det är oroligt mysigt under dagarna med massor av kaféer och affärer. Boxhagener Platz är en central park och navet för marknader under helgen. Vid utkanten av Friedrichshain ligger klubbarnas klubb Berghain och längst floden Spree slingrar sig den graffitimålade delen av berlinmuren som kallas East Side Gallery.

Ja, Friedrichshain har fortfarande kvar en liten del av sin gamla östtyska charm, men besök det nu (om du inte varit där) för snart kan det vara precis likadant som alla andra delar i Berlin, eller alla andra större städer i Europa för den delen.

Så lite tips!

Frukost

Kino Intimes är både kafé och en biograf. Obs! de kör bara med tysk dubbning. Perfekt för den som är hungrig en sen söndagsmorgon eller den som vill putsa upp sin tyska. På sommaren har de en stor uteservering.
Boxhagener Straße 107

Kino-1.jpg
Kino frulle-1.jpg
Kino te-1.jpg

Affärer

Second hand och intressanta affärer finns det gott om i Berlin, men ofta är saker och ting mycket dyra. Pira-X lockar kanske inte med ett gediget utbud av teak- och hipstermöbler, men det finns mycket fina saker för ett bra pris.

Trash-Schick är vintagebutiken som man inte får missa. Här finns allt och en hint till er killar som ofta får nöja er med minimumutbudet – här är det "nästan" 50/50.
Wühlischstraße 31

Black door beauty på Kopernikusstraße 7A är affären med örhängen från golv till tak – for real!

Pira-X-1.jpg
Pira-X överblick-1.jpg
Pira-X second hand-1.jpg
örhängesbutik-1.jpg

Kul tips

Spielwiese kan man för en liten summa på 3 euro per vuxen (barn 1 euro) spela olika bräd och sällskapsspel medan man dricker kaffe från spelbutikens kafé. Man kan även hyra spel och ta hem (som de där gamla videobutikerna från förr i tiden, kommer ni ihåg =)
Kopernikusstraße 24

spelbutik-1.jpg
spelbutik inuti-1.jpg

2015-03-17 20:21 Kommentera
Kategori: Friedrichshain, Guide, Historia, Loppis, Second-hand, Shopping, Tips

Frukost hela dagen, danke!

2014-07-23 16:51 2 kommentarer
Kategori: Guide, Mat, Tips, Vego

Guten Morgen. I skrivande stund dricker jag mitt morgonkaffe hemma vid skrivbordet. Frukosten är utan tvekan min favoritmåltid. Med en kopp kaffe, en tidning eller nyhetsapp i mobilen finns det inte mycket i världen som är mer rofyllt. En stund att bejaka helt enkelt.

Frukost i Berlin är någonting alldeles underbart. Många caféer erbjuder frukost hela dagen vilket är über-fantastiskt, men det finns ställen som bjuder på något mer än en vanlig macka eller müsli och som ligger i kvarter väl värda ett besök.


Café BilderBuch

IMG_1873.JPG
IMG_1870.JPG

Kanske är det för att jag studerat litteratur och har en förkärlek till hyllmeter av böcker, men Bilderbuch är vardagsrummet där frukosten ramas in av en charmig atmosfär. Böckerna kan man läsa på plats i de bekväma fåtöljerna, låna eller byta till sig. Menyn, i form av en tidning, bjuder på olika smarriga frukostförslag och vare sig man vill slå på stort eller litet finns det någonting för alla. Varje frukost är döpt efter en saga, och varför inte prova Der Froschkönig, Hänsel & Gretel för två personer eller Die Bremer Stadtmusikanten för fyra personer? I menyn står det även om de evenemang som hålls på caféet, oftast musikaliska evenemang med live-musik på kvällarna.

På sommaren kan det vara för varmt att sitta inomhus, men då är deras uteservering på innergården en svalkande möjlighet.


IMG_1872 copy.jpg

Område
Café Bilderbuch
Akazienstraße 28
10823 Berlin-Schöneberg
U7 - Eisenacher Str.
Öppettider: 9-24

Schöneberg. Akazienstraße och Goltzstraße är två gator fyllda med restauranger och små butiker.

Anna Blume

IMG_1801.JPG

Är det ett berg av mat man är ute efter så är det Café Anna Blume som gäller. Här serveras frukosten på ett trevånings-kakfat. Frukt, ost, pålägg, marmelader och oliver trängs för utrymme. Förutom denna enorma frukost finns det även andra mindre alternativ till den som bara vill sitta och njuta av en kaffe.

Anna Blume ligger lägligt i ett av de mest trivsamma kvarteren. Med de stora trädgrenarna hängandes ovanför caféet är detta ett perfekt frukostställe en varm sommardag, men se upp för helgerna då många beger sig hit runt kl. 9-13. Efter dessa timmar brukar det lugna ner sig, men jag kan ingenting lova.

IMG_1808.JPG

Område
Café-Restaurant "Anna Blume"
Kollwitzstraße 83 in 10435
Berlin-Prenzlauer Berg
U2 Eberswalde Str.
Öppettider: 8-24

Prenzlauer Berg. Kvarteret runt Kollwitzstraße är himla fina och det är kul att varje gata har någonting nytt att bjuda på. På torsdagar och lördagar finns här Kollwitzplatz Farmers Market.

2014-07-23 16:51 2 kommentarer
Kategori: Guide, Mat, Tips, Vego

Rosenthaler Platz - en lokal guide

2014-07-14 14:30 3 kommentarer
Kategori: Bar, Guide, Historia, Kafé, Mitte, Shopping, Tips

Berlin är staden med många platser att besöka. Det kan te sig stressande att hinna uppleva allt som staden har att erbjuda. Därför är det bra att börja med området där man bor. Jag bor vid Rosenthaler Platz och det här området har väldigt mycket av allt.

Baren

Hitta din "neighbourhood bar". Vi hade tur och har två extremt olika, men fantastiska barer på vår gata, Bergstraße.

IMG_1766.JPG

Redwood bar

Cocktailbaren där den enkla inredningen ger utrymme för extravaganta drinkar. Här träffar du ägaren Kevin Brown, Shawn Beck och Stephie Custance, vänskapliga själar som skakar och silar fram en utmärkt cocktail, och samtidigt berättar om smakerna, ingredienserna och drar en och annan anekdot. Det är kombinationen av att älska det man gör och intresset för samtalet som gör den här baren till en perfekt plats att sitta ner och filosofera, eller helt enkelt ta en fördrink innan kvällens bravader.

IMG_1792 copy.jpg
Jag vill tipsa om "Whiskey smash" och till dig som vill ha någonting extra och nytt rekommenderar jag någon av de fatlagrade cocktails som finns på bardisken.

Z -bar

Det här är en typisk "sunk" bar à la Berlin. Baren är mörk, lätt belyst med coola lampor och några ljus på borden. En lätt rökridå möter en vid dörren. Bartendern är inte speciellt pratsam, utan tar en cigg med stammisen. Ett perfekt mörkt hörn att krypa in i när regnet jagar en utmed husväggarna. Baren har även ett kulturprogram och en bio som visar en variation av egendomliga filmer och varietéer mm.

IMG_1800 copy.jpg

Restauranger

Det finns ett överflöd av matställen runt omkring Rosenthaler Platz. Vill du ha japanskt, italienskt, Thai eller tyskt? På hörnet Auguststrße och Joachimstraße ligger restaurangen Al Contadino's Mozzarella bar. Det är här man ska äta om man suktar efter en stor och krämig buffalo mozzarella. Jag beställde en mozzarella tillsammans med en tallrik tomater och pesto. Man vet inte om man är i Berlin eller på ett liten familjeägd restaurang i Siena. Det är absolut värt ett besök.

Andra restauranger att nämna
- Hashi Izakaya & Japanese Kitchen (prova Udon-soppan)
- Lokal (hett ställe för jaa, the locals och det är bäst att boka bord om man vill hit)
- Fräulein Burger(snabbt, gott och allt görs på plats, till och med burgarna)

IMG_1756.JPG
Mozzarellabaren tillhör restaurangen bredvid, men vill du bara ha någonting litet att äta och gott vin - då är detta ett perfekt ställe.

Historia

Vid Bernauer Straße finns en del av Berlinmuren. Här gick gränsen mellan väst och öst rakt genom en kyrkogård och lämnade symboliskt nog Försoningens kyrka (Versöhnungskirche) mitt mellan de två murarna, på den så kallade dödsremsan. Historierna från Bernauer straße är gripande och platsen är idag ett minnesmonument över murens och människornas delade historia.

IMG_1741.JPG
IMG_1747.JPG
En gång öst och väst, men idag ett minne blott.

Kaffe-entusiast?

Ett av mina favoritställen för en kopp kaffe är på Pro Macchina Da Caffè. Här kan du läppja på det mesta som finns inom kaffevärlden, som till exempel aeropress. Kaféet har även en butik där kaffenörden i dig kan gå loss på diverse avancerade maskiner eller helt vanliga kaffefilter.

Parkhäng

Uppe på kullen i parken Volkspark am Weinbergsweg kan man njuta av solen, en matbit eller drink på restaurangen Nola's terrass, men varma sommardagar är den svalkande gräsmattan att föredra. På helgerna och kvällarna tar sig många hit för att bara ta in kvällsluften och äta något litet.
På andra sidan parken ligger Rosengarten. Ett fik och en bar som håller öppet till sent på kvällen. Under helgerna händer det att baren har livemusik.

IMG_1825.JPG

Shopping

Det finns många coola affärer på de allra flesta gator kring Rosenthaler Platz. Min absoluta favoritgata här är Alte Schönhauser straße och min favorit affär är La Seda. Om du är en skata som jag och dras till allt som glittrar eller har starka färger är detta en affär för dig. I den här butiken har jag hittat många coola, ringar, örhängen och annat smått och gott.

Längre ner på samma gata finns allt från skoaffärer till möbelaffärer. Urban Outfitters till lokala designers egna butiker.

20140712_173756.jpg

2014-07-14 14:30 3 kommentarer
Kategori: Bar, Guide, Historia, Kafé, Mitte, Shopping, Tips

kikerpuu

Jag reser alltid med ryggsäck. Det ger utrymme för flexibilitet och snabba ryck. Här skriver jag om backpacking världen över. Om människor jag möter och platser jag besöker.

Blogroll

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842