Världen i en ryggsäck

Slottsparken i Potsdam

2015-06-30 23:10 Kommentera
Kategori: Brandenburg, Historia, Natur, Tips

Jag sätter fonden – en strålande sommardag. Fåglar kvittrar och moder jord har översållat naturen med blomsterprakt. Bortom ängarna skymtas spiror och pampiga slott, en kinesisk paviljong och ett romerskt badhus. Det är slottsparken i staden Potsdam - Park Sanssouci.

Potsdam 8-1.jpg
Slottsparkens grönska gömmer slott och lusthus.

Potsdam är en egen stad i delstaten Brandenburg sydöst om Berlin, men räknas även in i storstadsregionen Berlin/Brandenburg. Dessutom är Potsdam förenad med den tyska huvudstaden via S-Bahn och många studenter från Berlin studerar vid universitetet i Potsdam.

Det var under glansåren på 1600- och 1700-talet som Potsdam växte och slottsparken började ta ordentlig form. Under Fredrik Vilhelm I och Fredrik II, även kallade Fredrik den store, blev staden en pärla i kungadömet Preussen och parken översållades med lusthus, dammar, paviljonger och slott. Slottet Neues Palais ("Nya palatset") byggdes på uppdrag av Fredrik II och användes fram till 1918 som residensslott för kejsarfamiljen.

Potsdam-1.jpg
Det romerska badet får vem som helst att vilja bli ren.
Potsdam 2-1.jpg
Byggt mellan 1829 och 1840. Det romerska badet är omgivet av vacker natur, dammar med svanar, änder och fiskar.
Potsdam svanar-1.jpg
Potsdam 6-1.jpg
Schloss Sanssouci är parkens stolthet. Slottet uppfördes 1745 –1747 av Fredrik den store som sommarresidens. I parken omkring finns fontäner, skulpturer för att inte tala om vinrankorna och fikonträden längst med trappan upp till till slottet.
Potsdam blommor-1.jpg
Blomsterprakten är total.
Potsdam 3-1.jpg
Neues Palais ("Nya palatset") är idag ett museum och öppet för allmänheten. I annexbyggnaderna på slottets västra sida ligger Potsdams universitet.
Potsdam 4-1.jpg
Neues Palais.
Potsdam 5-1.jpg
Den kinesiska paviljongen är blandar de två stilarna rokoko och kinesisk arkitektur.

Under andra världskriget undgick slottsparken några större skador, men staden Potsdam drabbades hårt av de allierades bombningar. Efter kriget hamnade staden i Sovjets sektor där DDR-regimen försökte radera ut minnet av Preussens storhetstid genom att riva bombade byggnader. Idag har Potsdam en gemytlig känsla över sig kring de gamla stadsdelarna, men det är slottsparken som är allra bäst.

TIPS!

Cykel. Kan hyras vid tågstationen och även om man har hela dagen på sig så är en cykel som sänt från ovan. Parken ligger en bit bort från tågstationen och ja det finns bussar, men med cykel är det enkelt att rulla över parkens enorma yta. Vill man i lugn och ro se alla slott och gömmor, men samtidigt hinna äta eller njuta är det nästan nödvändigt med hjul. Pris: Omkring 10 €.

Mat och vatten! Ta med eget då det är rätt dyr mat som serveras på restaurangerna vid parkens utkanter och samtidigt vill du inte gå miste om allt som parken har att erbjuda.
- Vatten, en filt och picknick-krubb!

– Missa inte staden Potsdam som har en enormt pittoresk gammal del med restauranger, små affärer och krypin.


Ta sig till Potsdam Hauptbahnhof från Berlin, Friedrichstr. Bhf:
Med S-Bahn (S7): En ABC-biljett behövs för att resa över alla zoner. Tar ca 45 minuter och kostar 3.30 € (om man har en AB biljett sedan tidigare kan man lägga till C-zonen för 1.60 €)

Med regionaltåget (RE1): Tar ca 28 minuter och kostar 3.30 €

Potsdam 7-1.jpg
Orangerieschloss är lika pampig och vacker som resten av parkens slott och vissa delar av slottet genomgår en ansiktslyftning.

2015-06-30 23:10 Kommentera
Kategori: Brandenburg, Historia, Natur, Tips

Volkspark Friedrichshain – Berlins gröna sköna fristad

2015-05-29 12:37 Kommentera
Kategori: Aktiviteter, Friedrichshain, Historia, Natur

Jag har redan sagt att Berlin är staden av parker, här finns allt. De fina välplanerade och blomsterprydda till de igenvuxna och organiska vildarna. Berlinarna vet hur de ska utnyttja den urbana naturen helt enkelt och det finns en park för alla smaker.

Det här är Volkspark Friedrichshain.

Park fiket-1.jpg
Park damm-1.jpg

Lite intressant gällande den här parken är att den genomgått många historiska förändringar. De äldsta områdena är från 1848. Parken förändrades under tiden lopp, men speciellt under och efter andra världskriget. Nazipartiet byggde flankerade utposter och bunkrar i parken och Märchenbrunnen (Sagofontänen) från 1913 var ett de få delar som överlevde bombningarna. När Berlin delades upp mellan de allierade hamnade Volkspark i den Sovjetiska zonen. Då skapades de två "kullarna" – rester av bråte, rivna bunkrar och sönderbombade stadsdelar. De kallas för Schuttberge och finns överallt i Tyskland. Mellan dessa kullar byggdes en japansk paviljong med FN:s fredsklocka. En symbol för fred och enighet gentemot kärnvapen.

Bundesarchiv_Bild_183-M1203-316,_Berlin,_gesprengter_Bunker_im_Friedrichshain.jpg
Foto från Bundesarchiv: 1949 på bunkrarna i parken.
Park peace bell-1.jpg

Idag är parken fylld med lummiga skogspartier som ringlar sig uppför kullarna där folk tränar, joggar och spelar basket, pingis och vollyboll på de nybyggda planerna. Fåglar simmar i de olika dammarna och flåsande hundar spring över gräsplättarna. På serveringarna serveras mat och dryck och amfiteatern bjuder på olika kulturella tillställningar.

Park fontän 2-1.jpg
Märchenbrunnen.
Park fontän-1.jpg
De 106 skulpturerna föreställer figurer ur olika tyska sagor.
Park jag-1.jpg
Park anka-1.jpg
Liten fågelunge som lämnar boet för en simtur.
Park blomma-1.jpg

2015-05-29 12:37 Kommentera
Kategori: Aktiviteter, Friedrichshain, Historia, Natur

Förändringens vindar blåser i Friedrichshain

2015-03-17 20:21 Kommentera
Kategori: Friedrichshain, Guide, Historia, Loppis, Second-hand, Shopping, Tips

Vad är Friedrichshain för mig? Stadsdelen som är mindre forcerat, hippt och over the top. Om Kreuzberg är gammalt, ligger Friedrichshain rätt i tiden och medan Mitte och Prenzlauer Berg blivit för dyrt och uppsjåsat är hyrorna här fortfarande relativt låga, turisterna färre och squats (ockuperade hus) mer vanligt.

Squatthus-1.jpg
Lite varstans kan man se ockuperade hus. Ett besök på Rigaer Strasse kan rekommenderas.
Squattdörr-1.jpg

DDR-epoken mellan 1945 och 1990 har satt sina östtyska/sovjetiska spår i stadsdelen. Paradgatan Stalinallee började byggas i slutet av 40-talet och heter idag Karl-Marx-Allee. Det är en lång och spikrak esplanad som spränger sig igenom Friedrichshain som till stor del är byggt i en socialistisk nyklassicistisk stil.

Trots att gentrifieringen ätit sig in i stadsdelen har den flera gånger stött på hinder i och med husockupanter som försvarat sina hem med blod, svett och tårar – nu med papperslistor, fredliga folkomröstningar, en och annan ockupation eller demonstration. Stora medieföretag och butikskedjor står med foten i dörren som invånarna kämpar att stänga igen. Trots att de flesta ockupanter blivit vräkta, husen putsats upp och gatorna städats så är det här man bäst kan se centrala östberlins gamla charmiga kvarter. Kommunismens svunna högborg i Berlin.

Samaritenstrasse-1.jpg
Mainzer Straße-1.jpg
Mainzer Strasse var en gång ockupanternas "Drottninggatan", men idag har de tvingats bort. 1990 stormade 4000 poliser de tolv ockuperade hus som då fanns på gatan.
Gentrifiering-1.jpg
I ockupanternas spår har gentrifieringens borrar och maskiner börjat "städa" upp i Friedrichshain och frågan är när stadsdelen blivit helt symmetrisk med resten av Berlin.
Graffiti-1.jpg
Marknadvy-1.jpg
Söndagar vid Boxhagener Platz är vigd åt marknader. Fynda billig mat, provsmaka ostar och handla hantverk.

Där Karl-Marx-Allee byter namn till Frankfurter Allee finns österut Stasimuseet på Ruschestraße 103 och däromkring finns de riktigt östtyska lägenhetshusen i grå betong, medan södra Friedrichshain är det mest turistäta och "hippa" området. Här finns bargatan Simon-Dach-Strasse som bokstavligt talat svämmar över av turister, men som trots det är oroligt mysigt under dagarna med massor av kaféer och affärer. Boxhagener Platz är en central park och navet för marknader under helgen. Vid utkanten av Friedrichshain ligger klubbarnas klubb Berghain och längst floden Spree slingrar sig den graffitimålade delen av berlinmuren som kallas East Side Gallery.

Ja, Friedrichshain har fortfarande kvar en liten del av sin gamla östtyska charm, men besök det nu (om du inte varit där) för snart kan det vara precis likadant som alla andra delar i Berlin, eller alla andra större städer i Europa för den delen.

Så lite tips!

Frukost

Kino Intimes är både kafé och en biograf. Obs! de kör bara med tysk dubbning. Perfekt för den som är hungrig en sen söndagsmorgon eller den som vill putsa upp sin tyska. På sommaren har de en stor uteservering.
Boxhagener Straße 107

Kino-1.jpg
Kino frulle-1.jpg
Kino te-1.jpg

Affärer

Second hand och intressanta affärer finns det gott om i Berlin, men ofta är saker och ting mycket dyra. Pira-X lockar kanske inte med ett gediget utbud av teak- och hipstermöbler, men det finns mycket fina saker för ett bra pris.

Trash-Schick är vintagebutiken som man inte får missa. Här finns allt och en hint till er killar som ofta får nöja er med minimumutbudet – här är det "nästan" 50/50.
Wühlischstraße 31

Black door beauty på Kopernikusstraße 7A är affären med örhängen från golv till tak – for real!

Pira-X-1.jpg
Pira-X överblick-1.jpg
Pira-X second hand-1.jpg
örhängesbutik-1.jpg

Kul tips

Spielwiese kan man för en liten summa på 3 euro per vuxen (barn 1 euro) spela olika bräd och sällskapsspel medan man dricker kaffe från spelbutikens kafé. Man kan även hyra spel och ta hem (som de där gamla videobutikerna från förr i tiden, kommer ni ihåg =)
Kopernikusstraße 24

spelbutik-1.jpg
spelbutik inuti-1.jpg

2015-03-17 20:21 Kommentera
Kategori: Friedrichshain, Guide, Historia, Loppis, Second-hand, Shopping, Tips

Koncentrationslägret Sachsenhausen

2014-08-11 16:29 Kommentera
Kategori: Historia, Tyskland

Molnen hänger tunga över våra huvuden medan vi går över koncentrationslägret Sachsenhausens stenbelagda gångar. Det kommer att regna. Jag står mitt i mänsklighetens mörkaste rum där fruktansvärda illdåd pågick under åratal. Jag kan inget göra åt det förflutna, bara ta in det hela. Så jag pressar audioguiden tätt mot örat, och som om någon skulle svepa till mig med en hammare över öronen kommer historierna, berättelserna och de fruktansvärda vittnesmålen om Sachsenhausen.

Det är skumt att veta att Berlin, med sina punkbarer, klubbar, stadsträdgårdar och ja, hipster-Berlin helt enkelt, bara ligger en timme bort. Där det finns skyltar med "No Nazist" på var och varannan ingång till olika barer, affärer, restauranger och klubbar, men så bara en tågrest bort kan man besöka nazismens grymmaste plats. Historien ligger så nära i tid och rum.

Sachsenhausen skylt två-1.jpg
"Arbete gör (en) fri". Den tyska parollen är främst känd för just placeringen vid ingångarna till nazistiska koncentrationslägren.

I mars 1933 lades grunden för det som skulle bli det första koncentrationslägret i Tyskland och som senare skulle vara modell för koncentrationsläger i andra ockuperade områden. Lägret var byggt efter nazisternas ideal och tanken var att arkitekturen skulle visa på modern funktionalitet, terror och makt, en makt som starkast speglades genom fångarnas maktlöshet gentemot SS.

Sachsenhausen A-1.jpg
Ingången var det första som mötte fångarna när de kom till lägret. Det kallades även för Vakttornet A, första bokstaven i alfabetet.
Sachsenhausen överblick-1.jpg
Idag är många gamla baracker borta. Nedbrända eller borttagna.

Mellan åren 1936 och 1945 hade 200 000 människor suttit fängslade i Sachsenhausen. I början var det mest politiska fångar, men undan för undan fängslades bland annat judar, homosexuella och handikappade. Tiotusentals dog i lägret av hunger, sjukdom, tvångsarbete eller under medicinska tester. Många dog av den systematiska avrättningen utförd av SS.

Det är svårt att förstå sig på det hela. Det systematiska dödandet, tortyren och hela maskineriet bakom denna ondska.

Under 1941 genomfördes en utrensning bland fångarna. Under tre månader samlade man ihop personer som var för sjuka eller svaga för att arbeta, samt fångar med funktionshinder. Som en del av Operation 14f13 skulle dessa människor gasas ihjäl. Sloganen för operationen var "Lebensunwertes Leben" - "Life unworthy of life".

Sachsenhausen barracken-1.jpg
Barack nr 39 var där judar fick bo. Det är en av de enda träbarackerna som står kvar än idag. En antisemitisk attack 1992 lämnade den till hälften nedbränd.
Sachsenhausen toaletten-1.jpg

Tre månader efter krigsslutet tog Sovjets underrättelsetjänst, NKVD, kontroll över Sachsenhausen och flyttade dit deras Special Camp No. 7 som senare skulle kallas Special Camp No. 1. Lägret var det största fängelset i Sovjetunionens zon och när det stängde, 1950, hade 60 000 människor varit fängslade varav 12 000 hade dött.

Ett besök till Sachsenhausen är om något en chans att minnas och sörja de som en gång behövt utstå dess fruktansvärda brott, och låta kunskapen om historien få känslor och se till att detta aldrig händer igen.

Sachsenhausen medicin-1.jpg
Sachsenhausen tandborste-1.jpg
Sachsenhausen Z-1.jpg
I likhet med "Vakttorn A" döptes denna plats cyniskt nog till "Station Z". Sista bokstaven i alfabetet!
Sachsenhausen cell-1.jpg
Sachsenhausen monumentet-1.jpg
Detta minnesmonument uppfördes 1961 i forna DDR.

Inträdet är gratis och audioguiden kostar 3 € (ta en audioguide. Den är superbra och enkel)

För att komma till Sachsenhausen åker man till Oranienburg med S1 eller Regionaltåget. Därifrån åker man antigen buss eller går till ingången.

2014-08-11 16:29 Kommentera
Kategori: Historia, Tyskland

Street food marknad

2014-08-03 11:57 Kommentera
Kategori: Historia, Marknad, Mat, Tips

Ångan stiger till taket, lukten är salt, söt, stark, fräsch mellan de olika båsen. Ett kålhuvud kastas över huvudet på de köande gästerna. Hungrande ögon letar efter smakupplevelsen härnäst, det är bara att välja och vraka.

Varje torsdag mellan klockan 17.00 och 22.00 anordnas en marknad med street food i Markthalle Neun Berlin Kreuzberg.

Foodmarket utanför-1.jpg

En gång i tiden hade Berlin fjorton viktiga och historiska saluhallar, men efter kriget återstod endast tre av dessa. Markthalle Neun, även kallad "Järnvägsmarknaden", var en. Invigt 1891 och byggd för ungefär 300 bås var marknaden tre gånger så stor som utomhusmarknaderna och mer hygienisk.

Efter kriget användes knappt någon marknad, varken inomhus eller utomhus, eftersom "svarta marknaden" var billigare och ibland det enda som fanns. Saluhallen hade ett uppsving på 50-talet, men förlorade åter sina kunder i och med matvarubutikernas intåg.

Det var 2009 som de boende i området och initiativtagarna "Projektgrupp Marknad IX" stoppade försäljningen av saluhallen och började rusta upp den. De såg platsen som en perfekt mötesplats- "Halle für alle" (Hall för alla). Idag är marknaden mer än levande igen och den bästa dagen för ett besök är på torsdagarna då man kan uppleva hela världens alla kök under samma tak.

Foodmarket översikt-1.jpg
Foodmarket glassbil-1.jpg
Glassbilen är framkörd.
Foodmarket sittplatser-1.jpg
Det finns många sittplatser, men dessvärre fler människor. Var beredd att stå eller gå ut från marknaden och slå dig ner på gatan utanför.

Ingen som har ett bås är restaurangägare, utan privatpersoner med ett brinnande intresse för matlagning. Varför inte smaka på en "steamed bun bao-burger" eller en Nya Zeeländsk paj, Belgisk våffla, vegetariska rätter från Ghana eller färdigpressad ingefära saft? Vad ni än gör får ni inte missa de goda "ice cream sandwiches" vid utgången till Eisenbahnstrasse och var beredd på paltkoma.

Ett tips - ta med vatten!

Andra dagar i veckan är saluhallen en vanlig marknad och varje tredje söndag i månaden anordnas frukostmarknad.På helgerna prioriteras lokala producenter. Varje fredag kan barn gå på matlagningskurs medan föräldrarna inhandlar varor.

Foodmarket personal-1.jpg
Foodmarket buns-1.jpg
Man bestämmer själv om man vill ha tofu eller kött i sin burgare. Pris: 6 €
Foodmarket juice-1.jpg

2014-08-03 11:57 Kommentera
Kategori: Historia, Marknad, Mat, Tips

Berlins övergivna nöjespark

2014-07-28 13:14 1 kommentar
Kategori: Aktiviteter, Foto, Historia, Natur, Tips

Platsen är ett öde landskap. Träden, grönmossan, vildrosorna och snåren försöker dölja alla spår av mänskligt liv. Det hörs ett gnissel från ett rostangripet gångjärn, ett jättelikt hjul roterar utan kraft eller mening. Det prasslar plötsligt till i buskarna och jag slänger mig bakom en trädstam för att inte bli upptäckt. Äventyr mitt i storstaden Berlin.

Jag och min vän Kevin smög in på det övergivna gamla nöjesfältet Berliner Spreepark. För en tid sedan stängde parken helt och hållet. Innan dess kunde man gå på guidade turer och en liten del var fortfarande öppen. Efter att parken bytt ägare har stället helt bommats igen. Men "hål i väggen" finns för den som är nyfiken och inte vill missa denna bisarra plats innan det är försent.

Parken 10-1.jpg
Parken 9-1.jpg

Historien om Spree Park, dess ägare och öde är en egendomlig berättelse.

Parken öppnades 1969 och var under många år ett fritidsområde i DDR. Besökarna var många, kring 1.5 miljoner besökte nöjesparken årligen. När Berlinmuren föll tog affärsmannen Norbert Witte över spakarna år 1991, och efter det blev det en skumpig åktur. Investeringarna slog fel och var ofta alltför påkostade. Dödsfall följdes av domstolskallelser, besöksantalen minskade och parken blev konkurshotad. Witte begav sig till Peru. Enligt media flydde han, men andra säger att han tvingandes in i ett hörn, lurades och fick ta på sig skulden för konkursen när han i själva verket varken var ägare eller bar huvudansvaret för parken. När Witte blev arresterad för att ha smugglat 180 kilo kokain från Peru, gömt i "flygande mattan" karusellen, blev han dömd till sju års fängelse. Även här tvistas det om Wittes skuld. De som förr skötte de guidade turerna i parken menar att Witte och hans familj blivit svartmålade av den tyska pressen och företaget som ägde parken.
I glömskans kölvatten stod Spree Park kvar och väntade på bättre dagar som aldrig kom. Ingen tog på sig uppdraget att rusta upp det gamla nöjesfältet. Idag är det fortfarande ändå ett slags nöjesfält – för de som vill och vågar.

Parken 4-1.jpg
Parken 2-18.jpg

Tips!

– Bästa sättet att ta sig in i parken utan att bli upptäckt är att ta sig genom stängslet som ligger närmast floden Spree. Vakterna håller sig mest till huvudentrén där de slussar ut folk som tagit sig in och är på väg ut.

– Ta med dig kameran! Det här övergivna stället är en fotogenisk lekplats. Det är både kusligt och roligt på samma gång och vare sig man är proffs eller amatör finns det mycket att fota.

– Blir du upptäckt av vakterna så spring inte iväg utan gå med på lekens spelregler och slussas ut. Du kan alltid ta dig in igen.

– Det finns vägar som är plöjda, men undvik dem till en början. Jag och Kevin kröp runt i buskarna tills vi upptäckte 10-15 andra personer som också lekte Indiana Jones. Till slut vågade vi ut på de mer öppna vägarna och ängarna.

– Ta med dig vatten och lite snacks. En ficklampa kan vara bra om du inte skulle våga gå genom de mörka tågtunnlarna.

– Klättra inte upp i Pariserhjulet. Jag tror att parken är mer övervakad än vad äventyraren i en vill erkänna, och parken kommer antagligen fortsätta vara mer eller mindre lättillgänglig så länge folk inte utsätter sig för fara.

Parken 6-1.jpg
Parken 5-1.jpg
Parken-13.jpg

2014-07-28 13:14 1 kommentar
Kategori: Aktiviteter, Foto, Historia, Natur, Tips

Rosenthaler Platz - en lokal guide

2014-07-14 14:30 3 kommentarer
Kategori: Bar, Guide, Historia, Kafé, Mitte, Shopping, Tips

Berlin är staden med många platser att besöka. Det kan te sig stressande att hinna uppleva allt som staden har att erbjuda. Därför är det bra att börja med området där man bor. Jag bor vid Rosenthaler Platz och det här området har väldigt mycket av allt.

Baren

Hitta din "neighbourhood bar". Vi hade tur och har två extremt olika, men fantastiska barer på vår gata, Bergstraße.

IMG_1766.JPG

Redwood bar

Cocktailbaren där den enkla inredningen ger utrymme för extravaganta drinkar. Här träffar du ägaren Kevin Brown, Shawn Beck och Stephie Custance, vänskapliga själar som skakar och silar fram en utmärkt cocktail, och samtidigt berättar om smakerna, ingredienserna och drar en och annan anekdot. Det är kombinationen av att älska det man gör och intresset för samtalet som gör den här baren till en perfekt plats att sitta ner och filosofera, eller helt enkelt ta en fördrink innan kvällens bravader.

IMG_1792 copy.jpg
Jag vill tipsa om "Whiskey smash" och till dig som vill ha någonting extra och nytt rekommenderar jag någon av de fatlagrade cocktails som finns på bardisken.

Z -bar

Det här är en typisk "sunk" bar à la Berlin. Baren är mörk, lätt belyst med coola lampor och några ljus på borden. En lätt rökridå möter en vid dörren. Bartendern är inte speciellt pratsam, utan tar en cigg med stammisen. Ett perfekt mörkt hörn att krypa in i när regnet jagar en utmed husväggarna. Baren har även ett kulturprogram och en bio som visar en variation av egendomliga filmer och varietéer mm.

IMG_1800 copy.jpg

Restauranger

Det finns ett överflöd av matställen runt omkring Rosenthaler Platz. Vill du ha japanskt, italienskt, Thai eller tyskt? På hörnet Auguststrße och Joachimstraße ligger restaurangen Al Contadino's Mozzarella bar. Det är här man ska äta om man suktar efter en stor och krämig buffalo mozzarella. Jag beställde en mozzarella tillsammans med en tallrik tomater och pesto. Man vet inte om man är i Berlin eller på ett liten familjeägd restaurang i Siena. Det är absolut värt ett besök.

Andra restauranger att nämna
- Hashi Izakaya & Japanese Kitchen (prova Udon-soppan)
- Lokal (hett ställe för jaa, the locals och det är bäst att boka bord om man vill hit)
- Fräulein Burger(snabbt, gott och allt görs på plats, till och med burgarna)

IMG_1756.JPG
Mozzarellabaren tillhör restaurangen bredvid, men vill du bara ha någonting litet att äta och gott vin - då är detta ett perfekt ställe.

Historia

Vid Bernauer Straße finns en del av Berlinmuren. Här gick gränsen mellan väst och öst rakt genom en kyrkogård och lämnade symboliskt nog Försoningens kyrka (Versöhnungskirche) mitt mellan de två murarna, på den så kallade dödsremsan. Historierna från Bernauer straße är gripande och platsen är idag ett minnesmonument över murens och människornas delade historia.

IMG_1741.JPG
IMG_1747.JPG
En gång öst och väst, men idag ett minne blott.

Kaffe-entusiast?

Ett av mina favoritställen för en kopp kaffe är på Pro Macchina Da Caffè. Här kan du läppja på det mesta som finns inom kaffevärlden, som till exempel aeropress. Kaféet har även en butik där kaffenörden i dig kan gå loss på diverse avancerade maskiner eller helt vanliga kaffefilter.

Parkhäng

Uppe på kullen i parken Volkspark am Weinbergsweg kan man njuta av solen, en matbit eller drink på restaurangen Nola's terrass, men varma sommardagar är den svalkande gräsmattan att föredra. På helgerna och kvällarna tar sig många hit för att bara ta in kvällsluften och äta något litet.
På andra sidan parken ligger Rosengarten. Ett fik och en bar som håller öppet till sent på kvällen. Under helgerna händer det att baren har livemusik.

IMG_1825.JPG

Shopping

Det finns många coola affärer på de allra flesta gator kring Rosenthaler Platz. Min absoluta favoritgata här är Alte Schönhauser straße och min favorit affär är La Seda. Om du är en skata som jag och dras till allt som glittrar eller har starka färger är detta en affär för dig. I den här butiken har jag hittat många coola, ringar, örhängen och annat smått och gott.

Längre ner på samma gata finns allt från skoaffärer till möbelaffärer. Urban Outfitters till lokala designers egna butiker.

20140712_173756.jpg

2014-07-14 14:30 3 kommentarer
Kategori: Bar, Guide, Historia, Kafé, Mitte, Shopping, Tips

kikerpuu

Jag reser alltid med ryggsäck. Det ger utrymme för flexibilitet och snabba ryck. Här skriver jag om backpacking världen över. Om människor jag möter och platser jag besöker.

Blogroll

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842