Världen i en ryggsäck

Fira midsommar i Berlin

2015-06-05 17:47 Kommentera
Kategori: Friedrichshain, Klubb, Mat, Tips

Snart är årets längsta dag här och jag vill tipsa om ett sant sommarnöje.

Sitter du i restankar, men vill inte missa midsommarfirandet eller befinner du dig i Berlin den 19.e juni? Duka upp med sill och potatis på Urban Spree. Låt kreativiteten flöda genom det gamla, men festliga industrikomplexet. På med blomsterkransen, grabba snapsen, kamma hem vinsten i dragkamp och skråla fram "Helan gååår, sjung hopp faderallan lej". Skål und prost!

På Urban Spree arrangerar Nordic by nature Berlin Midsommar för fjärde året och när visorna är sjungna festar man loss hela natten till 6 på morgonen med skandinaviska DJ.s såsom:

Beatrice Eli
Ra
Hanna Järver
Stockhaus
Svenska Musikklubben
LockerEasy

Har du inte sedan tidigare fixat en biljett säljs de i dörren för 10 €.

Besök deras Facebook-sida här.

nordic by nature.png
Midsommar14_c_SibillaCalzolari_03.jpg
Foto: Sibilla Calzolari

2015-06-05 17:47 Kommentera
Kategori: Friedrichshain, Klubb, Mat, Tips

(Rå)skön industrifest och matmarknad

2015-03-29 22:34 Kommentera
Kategori: Aktiviteter, Bar, Friedrichshain, Klubb, Konst, Marknad, Mat, Musik, Tips

RAW – Reichsbahnausbesserungswerk – i Friedrichshain byggdes 1867 och var en gång i tiden ett industriområde för skötsel och reparation av tåg. Idag är det ett sociokulturellt center för kreativitet, sport och nattlig förströelse. Från att ha varit en alternativ högborg för Berlinborna förlorade stället sin charm – kanske under tyngden av turismen, men idag har platsen fått ett uppsving.

Under det obeslöjade dagsljuset ligger RAW:s graffitisprayade fasaderna nakna för blickens granskning. Jag går genom det folktomma industrikomplexet. Inifrån ett lagerhus hörs skateboardshjul snurra och brädor slå i marken. På kaféet ångar det ur kaffekopparna och utanför lunkar klubbägare i färd med att blåsa rökringar och fylla på barens utbud på klubbarna Cassiopeia och Badehaus.
Klätterverket Der Kegel lockar med urbana klätterväggar och klarar man sig till toppen av tornet möts man av en vacker utsikt över RAW och Berlin med TV-tornet i horisonten.

När kvällsridån går upp strömmar nattfolket till. Barerna öppnar och musiken pumpar. Urban Spree har ett varierat utbud av filmvisningar, utställningar och barhäng. På ovanvåningen finns konstgalleriet Urban Spree Galerie.

RAW graffiti 2-1.jpg
Urban konst är det som utmärker RAW.
RAW graffiti-1.jpg
RAW Klättring-1.jpg
RAW skatehall-1.jpg
Tanken är att RAW ska vara ett kreativt centra för både barn och vuxna, dag som natt.
Cassiopeia-1.jpg
Badehaus-1.jpg
(c) Sasha Kharchenko (1).jpg
Foto: Sasha Kharchenko

RAW har under åren inte saknat kreativitet eller klubbar, men det är tack vare Neue Heimat som stället återfått sin forna urbana industriglans och, enligt min åsikt, goda mat och livsgnista.

Varje fredag och lördag dukar Bar and Food Night fram välsmakande mat, gudomliga drinkar och livemusik. Varför så goda drinkar undrar du kanske? Jo, varje gång skakas och silas drinkarna fram av inbjudna bartenders från olika barer runtomkring Berlin. Folkhavet sorlar och musiken svävar, industrikomplexen är upplysta och vibrerar.

Village Market på söndagarna är om något en fantastisk marknadsfusion med gatumat och loppisprylar. Mer gemytlig och avslappnande än de stora megaloppisarna och smaklökarna får aldrig nog.

På fredagarna finns det chans att lyssna på jazz och på söndagarna är det Breakfast & Early Bird Jazz mellan 12-16.

Enkelt! Kul! Fest! Marknad! Mat och RAW är råskönt!

Tips!

2.a april spelar Qeaux Qeaux Joans på Neue Heimat. Coco Joans är en Berlinbaserad musiker vars electropop med klassiska influenser biter sig fast i benmärgen. Se videon nedan och boka biljett på Neue Heimats hemsida om du har chans att gå på spelningen. Kostar 12-15 €.

Öppettider
Fredag 18.00 - 04.00
Lördag 18.00 - 04.00
Söndag 12.00 - 02.00

(c) Katha Mau_001.jpg
Foto: Katha Mau
1 (c) Sasha  Kharchenko.jpg
Foto: Sasha Kharchenko
13 (c) Cornelia Thonhauser.jpg
Foto: Cornelia Thonhauser
10 (c) Cornelia Thonhauser.jpg
Foto: Cornelia Thonhauser
3 (c) Sasha  Kharchenko.jpg
Sommaren är alltid bäst för marknader, men frukta icke... våren är på väg och snart sommaren likaså. Foto: Sasha Kharchenko
(c)_Zoe Noble Photography_2.jpg
Foto: Zoe Noble
(c)_Zoe Noble Photography_1.jpg
Foto: Zoe Noble
(c)_Zoe Noble Photography_4.jpg
Foto: Zoe Noble

2015-03-29 22:34 Kommentera
Kategori: Aktiviteter, Bar, Friedrichshain, Klubb, Konst, Marknad, Mat, Musik, Tips

Open Air klubben Watergate

2014-08-07 15:15 Kommentera
Kategori: Klubb

Sommaren sägs vara kort. Det är tiden då vi ska "ta vara på solen och värmen". Det är så inåt bängen enkelt att vara utomhus och ha kul i Berlin. Varför? Open Air evenemang i överflöd.

Jag och Marijan köpte biljetter till Watergate Open Air. Namnet klingar kanske bekant. Watergate är en av Berlins mest kända klubbar och på sommaren arrangerar klubben Open Air spelningar vid Rummelsburg.

Söndagen den 17.e augusti är sista chansen att dansa loss på deras electro scen Fly Watergate och här är klubbens line up:

fly watergate.jpg
Biljetter kan köpas online. Pris ca 20 € beroende på bokningsavgift.

Det är bara till att kicka av sig skorna och skaka loss. Sanden under fötterna masserar och musiken pumpar. Under träden framför den mindre scenen ligger några i solstolar och steker, en tjej kommer gående över sanden i höga klackar och gör det galant. Jag vet inte hur hon klarade av den bedriften.

Matos från skogsdungen sveper förbi, en drink svalkar. Folk tar det lugnt, eller så dansar de hela tiden. Alla har sitt sätt att njuta av klubben och det finns tid till det. Klubben är öppen från 12 till 22.

Watergate stranden-1.jpg
Watergate mellanbild-1.jpg
Det är barfota som gäller, men tappa inte bort skorna.

När kvällens sista DJ, Solomun, snurrade igång plattorna skulle det annars existerande klubbtaket ha lyft, men här får volymen vingar och publiken får sanden att yra.
– When your boyfriend comes back, then tell me and I will take a photo of you two, skriker en tjej med polaroidkameran i högsta hugg. Hon och hennes australienska vänner får podiet att gunga. Jag får syn på Marijan, drar upp honom och det blixtrar till - två sneda leenden.
Vi fick bilden och jag kom att tänka på hur enkelt det är att göra någon annan glad. Lite musik, lite luft, ett folkhav, en bild - och Berlin är förevigat.

Watergate lilla scen-1.jpg
Lilla scenen var skuggig och sval.
Watergate stora scen-1.jpg
Stora scenen
Watergate scenen-1.jpg
Watergate Nathan-1.jpg
Nathan och hans 18 kompisar hade liftat två och två från Amsterdam.
Watergate publiken-1.jpg
Watergate rök-1.jpg
Watergate natt-1.jpg

2014-08-07 15:15 Kommentera
Kategori: Klubb

Edens lustgårdar i Berlin

2014-07-07 11:55 Kommentera
Kategori: Klubb, Loppis, Marknad, Mat, Mitte, Prenzlauer Berg

Det är en helt vanlig lördagskväll i Berlin. Vi sitter i vår Trabant. På väg till festen, eller är vi redan där? Bilen sitter fast i sanden. Framför oss hänger trädgungan i sina gröna grenar. Lusthusets gardiner fladdrar lätt i vinden. Över det vita pianots klaviatur rinner vattnet ner i en damm. Elden framför den strandande båten bränner den redan varma sommaraftonen. Vivaldis "De fyra årstiderna" spelas medan två vitmålade gudomligheter skrider över till vår bil. De bjuder oss på druvor och Ambrosia, en gudomlig nektar - eller helt okey rödvin.

20140706_034646.jpg

Vi är inte i Edens lustgårdar, men nästan. Vi är på klubben Salon - Zur wilden Renate. Här kan en njuta av trädgårdens fröjder innan klubben öppnar, rum för rum. Med fyra dansgolv och diverse smårum är klubben ett nöjesfält och det finns hela tiden någonting nytt att upptäcka.

Tv-rummet. Här lyser små tv-skärmar och jag dras dit som en hungrig eldfluga. På en skärm kan man spela Mario Kart. Med musiken från dansgolvet blir det en dansant Nintendoupplevelse. Marijan blir tvungen att slita mig bort från skärmen efter ett par spelomgångar. Ännu ett dansgolv har öppnat!

Om inträdet verkar dyrt för Berlin är upplevelsen värd varenda euro.

Inträde: 10-12 euro
Öl: 3 euro
Tampong: 50 cent.
I deras garderob kan man köpa allt som man glömde hemma och lite till.

20140706_020957.jpg

Efter nattens Eden kommer dagens Eden

Söndag, det vankades solsken och en trög start på dagen efter nattens bravader. Vi mötte upp vänner och begav oss till Mauerpark Flohmarkt vid Bernauer strasse (U8 Bernauer strasse). Det här är en enorm utomhus loppis med mängder av fynd, överpriser, Berlinare och turister.

Den här marknaden är väldigt stor och känd, men frukta inte. Än så länge har loppisen inte förlorat sin charm. Utöver själva loppisen finns det mängder av oaser där man kan äta och dricka gott för att sedan bege sig ut i vimlet igen.

P1040983.JPG
Loppisen är igång varje söndag kl 08-18.00.
IMG_1639.JPG
Denna läckerhet hittar ni för 4 euro hos Holzofenspezialitäten mitt inne i loppisen.

Bredvid loppisen kan man slå sig ner på den stora gräsplätten, men varför göra det när man kan sjunga karaoke?

"Bearpit karaoke Berlin" har sedan 2009 arrangerat denna populära utomhus karaoken och om något är det enormt underhållande. Joe Hatchiban, skapare av detta musikaliska söndagsnöje, är både rolig och briljant. Vilken idé och så enkelt. En amfiteater och lite musik, sen är saken biff.

IMG_1646.JPG

Vare sig du är en 8-årig kille som sjunger Metallica eller en Israelisk student vars röst måste ha varit tränad, eller om du är en Michael Jackson kopia eller 50-åring Bayersk man som sjunger "My way" på tyska – alla är välkomna upp på scen. Applåderna river ner Berlinmuren som löper längst parken bakom amfiteatern.

IMG_1653.JPG
IMG_1664.JPG

2014-07-07 11:55 Kommentera
Kategori: Klubb, Loppis, Marknad, Mat, Mitte, Prenzlauer Berg

Jakten på Berlins sky-line

2014-07-03 11:37 3 kommentarer
Kategori: Bar, Klubb, Neukölln

Det finns en utmaning med Berlin. Staden är väldigt platt och husen ligger täta som murar. Blicken får aldrig riktigt sträcka ut sig och vila vid en avlägsen horisont. Jag ville hitta utsikten, stadsiluetten/sky-linen.

Jakten på utsikten - i Neukölln
U7 till Rathaus Neukölln. In i ett helt vanligt, tråkigt köpcentrum. Hissen upp till femte våningen. Pling! Framme. Ett garage. Humm.. Vi går ut och ser uppenbart vilse ut. Ett par killar pekar mot uppfarten till garagetaket. Det ljusnar och det är som på lotto, plötsligt händer det. Där ligger hon utsträckt - Berlin, hennes vidder och horisont.

IMG_1505.JPG
Jag och min vän Kira får äntligen vila ut på terrassen efter en dag av mycket promenerande.

Neukölln, det nya hippa området i Berlin. Det är här det händer så att säga. Klunkerkranich är takbaren jag så länge letat efter. Belägen uppe på Neukölln Arcaden, med en urban stadssiluett som utsikt.

Terrassen är stor och barens utbud prisvärt. Många av Berlins takbarer kan vara överdådigt dyra, men här kan man lätt hålla i plånboken utan att känna att utsikten kostar skjortan. Vi betalade en symbolisk entrésumma och enligt personalen var 50 cent helt ok.

Klunkerkranich är en av sommarens bästa barer om vädret är bra. Ett sådan här ställe skulle så lätt kunna bli pretentiöst och dyrt, men istället finns här en speciell attityd och känsla av att alla är välkomna - "the more the merrier".

IMG_1521.JPG
IMG_1518.JPG

I hörnet på den stora terrassen kan man röka vattenpipa. Baren är bokstavligt talat inplastad, vilket gör att väggarna lyser upp på kvällen i och med discokulan och de färgglada lamporna ovanför baren.

På den mindre terrassen bakom baren har de en scen för konserter, men nu handlar det om big-screen och fotbolls-VM. Kanske blir det här vi ser matchen mellan Tyskland och Frankrike på fredag? Hela Berlin kommer att koka.

2014-07-03 11:37 3 kommentarer
Kategori: Bar, Klubb, Neukölln

kikerpuu

Jag reser alltid med ryggsäck. Det ger utrymme för flexibilitet och snabba ryck. Här skriver jag om backpacking världen över. Om människor jag möter och platser jag besöker.

Blogroll

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206