Borta Bra-bloggen

Barcelonas bästa vinbar

2013-08-22 09:01 Kommentera

Barcelona vinbar.jpg

Jag hade hört ryktena. Läst tipsen och hyllningarna i de internationella resemagasinen om vinälskarna favorithak i Barcelona: Monvínic.

Wall Street Journals vinskribent skrev blogginlägget The Best Wine Bar in the World? efter ett besök på Monvínic. Så jag gick dit, sista kvällen på förra månadens Barcelonaresa.

Oj, vad jag ångrade mig. Ångrade att jag inte besökte Monvínic tidigare. För jag hade gått tillbaka varje kväll.

Monvínic är lika mycket vinbar som kulturellt vincenter, bibliotek och modern katalansk restaurang. Och stället liknar inget annat i Barcelona. Glöm murriga, rustika pintxobarer och Gaudís lekfullhet.

Monvínic är rå betong, glas och stål. Avskalat och hypermodernt.

Vinlistan presenteras på en surfplatta med utförlig fakta om varje vin och förutom en vinkällare med 3500 olika alternativ från hela världen, finns alltid runt 50 viner på glas att välja på.

Listan byts varje vecka, i en noggrann process av de sex sommelierer som jobbar på Monvínic. En av dom har utsetts till Spaniens bästa sommelier och en annan jobbade på El Bulli, världens bästa restaurang flera år i rad, innan den slog igen.

Nu börjar det låta lite pretentiöst, eller hur? Och dyrt?

Monvínic är precis tvärtom.
Personalen är avspänd och trevlig, inga frågor är för dumma och du behöver inte vara vinsnobb för att känna dig hemma. Berätta vad du tycker är gott, så kan du vara säker på att de hittar något du gillar.

Du kan gärna besöka Monvínic för att äta, menyn ändras från dag till dag beroende på vilka råvaror kocken lyckas hitta och priset för en varmrätt pendlar mellan 20 och 40 euro, men det funkar precis lika bra att bara slinka in till baren och smaka ett glas vin eller två.

De billigaste glasen kostar inte mer än några euro, men de jag testade gick på runt tio euro. Under hundra svenska kronor glaset för riktigt gott, noga utvalt, och trevligt presenterat vin. Det är prisvärt. Ta en ostbricka till vinet, den kostar inte mer än en hundring till, och du hummar belåtet hela vägen till hotellet.

Vill du ha ett bord i restaurangen bör du boka någon vecka i förväg, men vid baren finns det ofta plats om du bara ser till att komma lite tidigare än spanjorerna. Räkna med att det är fullsatt efter klockan 21, så kom en timme eller två tidigare.

En smart liten gest är att
du får en lista med dig på de viner du drack. Perfekt om du hittade en ny favorit du vill försöka få tag på senare.

2013-08-22 09:01 Kommentera

Anonym 1904022506

Göran är resejournalist, redaktör och fuskar i foto. Han gillar mazariner, New York, Asien, Grekland och fönsterplats. Göran frilansar för Vagabond och bloggar även på BortaBra.se. Nya prylar, appar och att lägga timmar på nätet i jakt på billiga resor är främsta tidsfördriv. Mäktigaste reseupplevelsen hittills fick han i Antarktis. Bästa ännu inte gjorda resan är vandring i Nepal. Eller cykel i Champagne. Eller kanske en rundresa i Burma.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206