Annons
Annons
Tågstationen Chhatrapati Shivaji. Bombay inför selfie-fria zoner. Foto: Istock.

Tågstationen Chhatrapati Shivaji. Bombay inför selfie-fria zoner. Foto: Istock.

Nyhet

Indiens största stad inför selfie-fria zoner

Antalet selfie-relaterade olyckar har ökat lavinartat de senaste åren. Och precis som undulater som flörtar med sina egna spegelbilder verkar turister inte få nog av att föreviga sina ansikten på bild. Efter en drunkningsolycka förra veckan blir Bombay troligtvis den första staden i historien att införa selfie-fria zoner.

Text: Johanna Jackson • 2016-01-14 Uppdaterad 2021-06-23

Nyheten att fler människor dog av selfies Ù?n hajattacker gjorde stora rubriker i både svenska och internationella medier under 2015.  

Att hajattacker är extremt ovanliga gör nyheten mindre sensationell men antalet döda i selfie-olyckor under 2015 är ändå oroväckande – under förra året avled minst 30 personer runt om i världen i sin jakt på det “perfekta fotot.”

Indiens största stad inför selfie-fria zoner
Dubbelt trubbel, en selfie med en haj. Foto: Istock.

Även i år har världen sett ett flertal dödsfall som en konsekvens av selfies. Till exempel avled tre personer i Indien i helgen i seflierelaterade olyckor, varav två personer i Bombay.

Nu inför polisen i den indiska mångmiljonstaden 16 selfiefria zoner.  Beslutet togs efter att en 37-årig man, Ramesh Walanju drunknade efter att han hoppade i vattnet i Bandra i norra Bombay för att rädda tre flickor som ramlat i i samband med att de tog selfies. Ramesh lyckades rädda två av flickorna men misslyckades att ta sig tillbaka till kanten. Den tredje flickan har inte återfunnits, enligt BBC.

Indiens största stad inför selfie-fria zoner
Marine Drive – selfies förbjudna. Foto Istock.

De selfiefria zonerna, 16 till antalet, inkluderar några av storstadens mest populära områden nära vatten som strandpromenaden Marine Drive, Juhu beach och fiskmarknaden Sassoon Docks, enligt Daily Mail.

Under förra året förbjöd ett flertal museum i stora städer selfie-sticks och efter att ett dussintal ryssar, främst ungdomar, miste livet på grund av selfies gick det ryska inrikesdepartementet ut med en kampanj som uppmanade till “säkra selfies” och varnade för att ta självporträtt på till exempel järnvägar, vid stup och på hustak, skriver SVT.

Indiens största stad inför selfie-fria zoner
Selfieguiden från Ryssland.

En annan som oroar sig för den växande selfietrenden är den New York-baserade komikern Jena Kingsley. I en skämtvideo går hon runt i staden och informerar kamerautrustade besökare om att “selfies är förbjudet” något som kanske kan bli verklighet i framtiden om fler städer följer Bombays exempel. 

Läs även: Bombay eller Mumbai? Vad heter staden egentligen?

Världens mest instagrammade platser 2015

20 gratisnöjen i New York

Världens farligaste turistdestinationer


Text: Johanna Jackson • 2016-01-14
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top