Fifty by 30

Atamis toma stränder

2014-06-03 14:07 Kommentera
Kategori: Japan Runt

atami1.jpg

Det har varit över 30 grader varmt och gassande sol den senaste veckan. Att vandra runt inne i Tokyo har känts som en smärre omöjlighet; så fort chansen ges springer man in i butiker och luftkonditionerade tunnelbanestationer. Jag fick ett mail av en arbetsbekant som skrev "How are you liking the heat? Soon we'll hit 35 and above every day." Över 35 grader? Storstäder är inte riktigt gjorda för att hängas i på sommaren.

Japan är omringat av hav. Underbart hav med vackra stränder. Det lite komiska i värmeböljan är att japanerna är otroligt säsongstrogna. Här börjar sommaren "officiellt" den 1a juli. Och med det öppnar även utomhuspooler och stränder. Det spelar ingen roll hur varmt det är i juni. Precis som mina vänner här har berättat för mig om hösten. Den sista augusti är sista sommardagen, och den 1a september börjar hösten. Barer och parasolluthyrning stänger på stränderna, och den 1a september är det tomt - oavsett om det är lika varmt som helgen innan eller inte.

I desperat behov av svalkande vatten, och den eviga romantiseringen av att bada på stränder vid havet, började jag kontakta alla jag känner, och alla nätverk jag är med i, för att få tips om var man kan bada i havet på nära avstånd till Tokyo. Svaren jag fick var Kamakura, Izu-halvön och Chiba, alla ca 1-3h ifrån Tokyo med tåg.

Igår gick såldes tåget till staden Atami - bara 50 minuter med Shinkansen från Tokyo Station; den närmaste strandstaden på Izu-halvön. Här låg stranden helt tom - trots värmen. Jag älskar att bada och hade som första mål efter det att vi checkade in på hotellet (som förövrigt var underbart fint med utsikt över havet från hotellrummet) att bege mig ner till stranden. Allt jag har fått höra från min japanska omgivning är att "it's too cold to swim in the ocean in June!" Men vattnet var närmare 25 grader när jag tog mitt eftermiddagsdopp. Svalkande underbart i sommarhettan. Och jag var själv i vattnet på hela stranden. (Det kändes faktiskt som att vi var själva i hela Atami på ett sett). Oförståeligt! Men lyxigt för mig som äntligen fick vandra omkring i sanden och njuta helt för mig själv.

Atami, som flera orter i närheten av Mt Fuji, är även känt som en onsenort - en plats med många varma källor, där separata nakenbad för män och kvinnor finns på de flesta hotell och ryokan. Vårt hotell hade ett onsen på högsta våningen med utsikt över havet. Så tidigt imorse kunde jag även smita upp och sätta mig i det varma vattnet och se ut över det disiga havet i gryningen. Åh, äntligen känns det som sommar "på riktigt".

Atami, Ito och Shimoda söder om Tokyo har alla populära stränder på sommaren - så väl som Kamakura och Enoshima. Från det att stränderna öppnas officiellt är de dock enligt rapport knökfullt på de flesta platser. Så för lite lugn och ro rekommenderas även ett besök i juni eller september.

atami2.jpg
25 grader i havet och jag är ensam i vattnet!
atami3.jpg
atami5.jpg
Onsen (separata varma källor för män och kvinnor) på taket av hotellet med utsikt över havet.
atami4.jpg

2014-06-03 14:07 Kommentera
Kategori: Japan Runt

Anonym 1730202916

Frilansande digital kommunikatör och skribent, bosatt i London. Tidigare Tokyo. Digital nomad. Jag gillar resor, människor, カラオケ och att skriva. Mitt mål är att besöka 50 länder innan jag fyller 30 år.


Besökta länder: 49 (senast Ecuador)

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206