Fifty by 30

Tidig morgon hos sumobrottarna

2014-11-28 01:01 Kommentera
Kategori: Tokyo

sumo7.png

Det var i februari som jag för första gången såg en sumobrottare här i Japan. Stadsdelen Ryogoku är känd som sumostaden i Tokyo, och det är här de flesta av dessa giganter till män bor och tränar tillsammans.

Tidigt en morgon i februari, när snön fortfarande föll puderlätt över staden, gav jag mig ut långt innan solen hade gått upp för att medverka på en morgonträning, keiko, på Kitanoumi-beya i Kotu-ku. Innan vi leddes in i sumostallet blev vi tydligt instruerade att inte tala, knappt röra oss när vi väl satt ner, och absolut inte visa våra fotsulor av respekt mot brottarna och deras tränare.

En timma inne i beyan gick fort. Den enorma kraft dessa män rör sig med. Koncentrationen kring varje övning. Respekten som genomsyrade hela rummet medan morgonträningen systematiskt genomfördes.

sumo10.png
sumo1.png

Sumo har en historia av över 1400 år och är en nationalsport i Japan. Vi fick veta att männen lever tillsammans i ett stort rum, i bakre ändan av beyan, sumostallet, och att de tränar hårt varje dag. Stallmästaren tar hand om dem som en far. En sumobrottares liv är dedikerat till träning, och i moderna Japan är det ibland svårt att hitta unga pojkar som är beredda att viga sitt liv åt den hundraåriga traditionen.

Varje år arrangeras 6 sumoturneringar i Japan; alla varar under 15 dagar. I Tokyo finns möjlighet att se turneringen i januari, maj och september varje år på den enorma sumoarenan Kokugikan. All information om sumoturneringarna i Japan finns att läsa på: http://sumo.or.jp/en/

Tack till SWEA Japan, den svenska internationella kvinnoföreningen Swedish Women's Educational Association, som jag är medlem i, för att jag fick möjlighet att uppleva morgonträningen och befinna mig så nära sumobrottarna den där februarimorgonen. Och till Koko English-speaking Volunteer Guide Association som arrangerade besöket. Kontakta dem själva i god tid innan en Japanresa om ni önskar besöka ett av sumostallen. Inför eller under en turnering går det inte att besöka sumobrottarnas morgonträning, så det kräver lite planering. Föreningen består av en grupp japaner som vill öva sin engelska och gladeligen arrangerar aktiviteter som volontärer. Men om du kontaktar dem, kom ihåg att ta med en present till dem som tack för hjälpen, gärna från Sverige. Och även att ta med en gåva till sumobrottarna själva, som ni ger direkt till stallmästaren.

sumo3.png
sumo5.png
sumo4.png
sumo11.png
sumo9.png
sumo8.png
sumo2.png

2014-11-28 01:01 Kommentera
Kategori: Tokyo

Anonym 1730202916

Frilansande digital kommunikatör och skribent, bosatt i London. Tidigare Tokyo. Digital nomad. Jag gillar resor, människor, カラオケ och att skriva. Mitt mål är att besöka 50 länder innan jag fyller 30 år.


Besökta länder: 49 (senast Ecuador)

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206