Bakom en anonym dörr i pulserande China Town, alldeles invid en av de många kinesiska familjerestaurangerna vars fönster är dekorerade med nyrostade pekingankor, hittar du en smal trappa som leder upp till Experimental Cocktail Club - enligt mitt tycke en av de mest intressanta cocktailbarerna i London. Gå fram till dörrvakten klädd i svart med besluten blick för att bli insläppt till den baren som sträcker sig över två våningar och där drinkar för alla smaker går att hitta; Saint Germain Des Prés är en personlig favorit med gin, fläder och gurka.
På Bao i SOHO specialiserar man sig, inte helt oväntat, på den taiwanesiska ångkokta bröddumplingen bao som är en populär snack i Taiwan, oftast fylld med fläskfärs och jordnötter. Den lilla restaurangen har bara plats för 32 personer, och kön ringlar sig alltid lång utanför den grafiskt snygga shoppen på Lexington Street. Det tog oss en timme innan vi fick komma in och äta oss mätta på baos och andra taiwanesiska smårätter som ankhjärta, friterad kyckling och pilgrimsmussla - som sedan sköljdes ned med jordnötsmjölk och te. Det går även att beställa en glassfylld bao till efterrätt. Servicen är på topp och redan i kön går servitriserna runt och tar öl- och dryckesbeställningar som du sedan kan dricka ute på gatan i väntan på att få bord.
Senare i juni öppnar Baos andra shop uppe i Fitzrovia, precis norr om Oxford Street. Det går även att köpa Baos på deras lilla Bao Bar på Netil Market, men enbart mellan 12 - 15 på lördagar.
Tips: om du vill äta på Bao i SOHO, kom lite innan restaurangen öppnar (vilket är vid 12:00 för lunch och vid 17:30 för middag) och köa för att komma in på första sittningen.
Efter rekommendation från engelska vänner var vi igår för första gången på en supper club. Konceptet går ut på att du istället för att äta mat på restaurang går på middag hemma hos eller i en annan spännande lokal som hyrts av en kock - och sätter dig runt bordet med en 10 andra personer som också tilltalats av kvällens meny. Ofta är det BYOB (bring your own beverage) och gästerna får själva ta med sig vad de tänkt dricka till middagen.
Vi bokade via tjänsten Grub Club som förmedlar flera supper clubs varje vecka och som de beskriver med sin slogan: "It's like a restaurant, just better. Innovative Menus from Michelin Level Chefs in Cool Spaces all over London."
Vårt val föll på Malaysian Home Cocking som kocken Vi Vian, tidigare restaurangägare i Spanien, stod för i sitt industriella hem i östra London. Temat var malaysisk familjemiddag, och vi fick smaka på allt från stingrocka som tillagats i bambublad till Beef Rendang och Teh Tarik. Vi fick också höra Vi Vian dela med sig av anekdoter från när hon lärt sig laga de olika rätterna, allt från att hennes mormor älskade att pickla mango till hur hon under åren hon drev restaurang i en liten by på Mallorca i Spanien utmanade lokalbefolkning med helt nya smaker och recept. Kostnaden för just denna kväll var £33 per person.
Konceptet med supper clubs växer i London, och erbjuder en lite mer personlig tvist på middagsupplevelsen. Dessutom får du många nya bekantskaper runt middagsbordet; igår dinerade vi med folk från England, Wales, Malaysia, Nya Zeeland och Colombia.
För den som älskar makaroner och ost i en salig blandning, mer känd som comfort food-rätten Mac n' Cheese, är Spuntino i Soho det perfekta haket. Med plats för 27 personer, de flesta runt den stora bardisken i mitten av lokalen, passar restaurangen lika bra morgon, lunch, middag som sen kväll. Rätterna är alla anpassade för att delas på mellan sällskapet, och drinklistan är både kreativ och prisvärd. Dessutom bjuds alla besökare på popcorn - vad finns inte att älska?
Som stereotypen sig bör har slutet av hösten varit både blöt och grå i London. Men det är inget som rubbar på Londonbornas kärlek för food stalls och pop-ups, som finns i princip överallt i staden. Boxpark är ett stående färgglatt virrvarr av små restauranger och butiker utspritt över containrar som står uppradade på höjd, precis invid Shoreditch High Street Station. Ta trappen upp och göm dig från regnet på andra sidan plastdraperiet under värmelamporna. Godaste maten är de koreansk mexikanska wrapsen på Korrito, men här finns massor av festliga rätter att gotta sig med. Lobster rolls, sushi, sallader, veganska nudelsoppor, meze, thailändskt och mycket mycket mer. Pulled park-haket Porkys hjälper till och med till att sätta upp beer pong bord om du vill utmana sällskapet på ett klassiskt amerikanskt drinking game.
Rooftopbar mitt i vintern? Det går - särskilt när tält, eldstad, svampstolar och väldoftande grill finns med i bilden. Att ingången dessutom är i form av ett nyckelhål, och att hela stället har Bröderna Grimms-tema, gör inte saken sämre. Ta en drink på Queen of Hoxtons takterass-pop-up, Once upon a WigWam. Bara en kort promenad (och sedan fyra trappor upp) från Shoreditch High Street Station i östra London.
Med en kö som ofta sträcker sig långt utanför butiken, och med smältande goda hot salt beef beigels som är the talk of Brick Lane alla dagar i veckan, är Beigel Bake i östra London en stående institution får bagelälskare världen över. Så populära att de varken behöver hemsida eller en uppdaterad Facebooksida. Tur nog håller de öppet 24h per dygn alla dagar så att folkmassorna alltid kan känna sig säkra att det går att stilla deras bagelbegär. En hot salt beef kostar £3,70. Och om långkokt biff med senap och pickles inte lockar så är även salmon och cream cheese-varianten för £1,60 magiskt god! Bagels går även att köpa med dig hem, allt från enstaka upp till 15 dussin åt gången.
Fik, butik, hårsalong och bio i ett. Barber & Parlour på Redchurch Street invid Shoreditch High Street station i London huserar i en gammal röd tegelbyggnad, invid konstgallerier och designshoppar, och bjuder på en härlig miljö alla tider på dygnet.
Det var Yuri, som jag senast träffade i Tokyo, och hennes syster Kaori, som tog med mig hit. De flyttade till London i början av sommaren, och sen förra veckan är även vi på plats i staden.
Frilansande digital kommunikatör och skribent, bosatt i London. Tidigare Tokyo. Digital nomad. Jag gillar resor, människor, カラオケ och att skriva. Mitt mål är att besöka 50 länder innan jag fyller 30 år.
Besökta länder: 49 (senast Ecuador)
Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.
Vagabond på Facebook
Gilla och följ Vagabond på Facebook för resetips, nyheter, tävlingar och mer!
Europa
Egypten
Lettland
Frankrike
Tyskland
Europa
Grekland
Ryssland
Indien
Sverige
Indien
Thailand
Spanien
USA
Thailand