Indien-bloggen

Kerala sticker ut

2014-10-19 16:18 1 kommentar
Kategori: Indien, Indienresor, Kerala, Kultur, Kvinnor, Politik, Sol, Turism

FiskenätCochin.JPG
Kinesiska fiskehåvarna i Fort Cochin. Foto: Per J Andersson

Grodor kväker i kanalerna, åskan mullrar och nordostmonsunen piskar kokospalmerna i The Backwater i Kerala i sydligaste Indien. Jag sitter på verandan på Coconut Lagoon i Kumarokom, ett hotell som ligger under havsnivån i Keralas våtmarker.

Bungalowerna är ombyggda hundra år gamla byhus och här finns inga teveapparater på rummen, istället erbjuds yoga- och meditationssessioner, kanotutflykter och fågelskådarpromenader med hotellets egen naturalist. Och restaurangen, Ayemenem, serverar lokal mat gjord på lokala råvaror, och är döpt efter byn som figurerar i Arundhati Roys roman De små tingens gud. Det här är författarens hembygd. Hon är deras stolthet.

Jag sitter och funderar på Keralamodellen, som vuxit fram ur traditionen med upplysta maharajor, öppenhet mot omvärlden tack vare omfattande internationell kryddhandel som pågått i flera tusen år (långt före Vasco da Gama kom hit), kristen mission, matrilinjära strukturer, många år med kommunistiskt delstatsstyre och en folklig anda som går ut att man vill vara med och bidra.

Trots att delstaten har ganska kass ekonomi och hög arbetslöshet (som mildras av att många keraliter åker till Persiska viken som gästarbetare och skickar hem pengar till sina familjer) har man lyckats med det i stort sett ingen annan delstat i Indien lyckats med: hög läs- och skrivkunnighet, låg barnadödlighet, låg mödradödlighet och ett finfördelat nät av väl fungerande vårdcentraler på landsbygden. I ett indiskt perspektiv är Kerala rena drömmen.

Health indicators.jpg
Kerala sticker ut.

Utvecklingsekonomer världen över har mer än gång kliat sig i huvet och förbryllat undrat hur det är möjligt att ha en stå stor andel utbildade och friska medborgare utan att ekonomin går särskilt bra.

Elefantskötare.JPG
Elefantskötare, Elephant Junction i Kumily, Kardemummabergen. Foto. Per J Andersson

Även när det gäller turismen sticker Kerala ut. Ingen annanstans i Indien finns så många homestays och andra turistprojekt – community based tourism, som man säger på engelska – där byinvånarna själva är delaktiga.

Turismen i Kerala är till stora delar raka motsatsen till den toppstyrda allinclusive-turismen som härjar i Egypten, på Yucátanhalvön, i Dominikanska republiken och många andra karibiska önationer.

Om allt detta funderar jag medan grodorna kväker i vattenpölarna och monsunen plaskar som ett frimodigt vattenfall.

Min senaste bok, New Delhi-Borås, om indiern som cyklade till kärleken i Sverige, finns nu både som e-bok och pocket. Snart blir också den film, om allt går vägen.

2014-10-19 16:18 1 kommentar
Kategori: Indien, Indienresor, Kerala, Kultur, Kvinnor, Politik, Sol, Turism

Per J Andersson

Jag är redaktör på Vagabond sedan starten 1987 - och därtill besatt av Indien, som jag ständigt reser till. Senaste 30 åren har det blivit hundratals reportage och hittills fem böcker om landet, senast dokumentärromanen New Delhi-Borås. Har du frågor om Indien? Maila per@vagabond.se.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842