Indien-bloggen

Indien i Kungsan

2015-05-18 05:41 Kommentera

Indiska_kor.jpg
Indiska zebukor strövar fritt i Kungsan på lördag – inte. Men mycket annat indiskt blir det.

På lördag ska du komma till Kungsträdgården i Stockholm och lyssna på mig och många andra föredragshållare som pratar om Indien. Namaste Stockholm, som arrangemanget kallats, bjuder också på gemensam gratis yoga, dans, musik och inte minst indisk mat.

Mycket sker ute i Kungsan, medan föreläsningarna hålls i en lokal vid parkens västra sida, Stockholm Gallery, Jussi Björlings Allé 5, Kungsträdgården.

Alla är välkomna, fri entré.

11.15 – 11.45 Incredible India
Indien visar upp olika sidor av sin personlighet - den exotiska, extravaganta, eleganta, eklektiska - till varje resenär. Man kan välja det som passar en bäst. Vi vill ge dig ett litet smakprov på allt detta som
du kan upptäcka i Indien.

12.00 - 12.30 Janesh Vaidya – Ayurveda
Janesh Vaidya, den välkände ayurvedapraktikern och författaren av bästsäljande 'Ayurveda för ditt sinne', 'Maten är min medicin', 'Yoga är min terapi' och 'I det sista regnet', berättar om ayurveda i det dagliga livet.

12.45- 13.15 Indiska berg och djungler – Per J Andersson
Per J Andersson är en flitig Indienresenär, tillika en av grundarna av och redaktör för Resemagasinet Vagabond. Han berättar om ett Indien du sällan skådat: det exotiska nordöstra hörnet av jättelandet. Följ med till frodiga floddalar med vilda tigrar och noshörningar – och berg med orörd skog, stor biologisk mångfald och ett myller av ursprungsfolk och minoritetskulturer. Resan fortsätter till Odisha på Indiens östkust, och floderna, templen och stränderna i denna för turister okända del av Indien.

Indisk_riksharesa.jpg
Indisk riksharesa.

13.25 – 14.05 David Ståhl pratar om hinduismen, karma och återfödelse
Föreställningen att alla våra gärningar, tankar och känslor påverkar oss och formar oss, samt att allt liv är oförstörbart och hela tiden återvänder till den materiella världen är grundläggande för de indiska religionerna. Trots att långt över en miljard människor tror detta är dessa föreställningar ofta
missförstådda i väst.

14.15. 14.45 – Travel Tips Indcen Resor
Indcen Resor är en pionjär när det gäller resor till Indien. De delar med sig av sin mångåriga erfarenhet för att hjälpa dig att planera en resa till Indien. Välj från deras rikliga utbud av resor till Indien och till exotiska öar i Indiska Oceanen.

15.00-15.30 – Malin Mendel Westberg: Bombay Takeaway
SVT:s Indienkorrespondent Malin Mendel Westberg berättar om sin bok Bombay Takeaway. Förutom reportage innehåller boken hennes bästa recept från 10 år I Indien. Malin kommer att avslöja hur hon använt maten för att förstå det indiska samhället. Hur varje lunchtallrik visar social status, varifrån någon kommer och vilken religion man tillhör. Med hjälp av sina currykunskaper har Malin rapporterat om Bollywoodstjärnor, fattiga fiskare i slummen och den så kallade lökfaktorn i indisk politik. Hennes intresse för indisk mat öppnar dörrar och har gett Malin vänner över hela Indien.

15. 45 - 16.15 – Dr Olavi Hemmilä: Jakten på den försvunna medaljen
Den indiske författaren Rabindranath Tagore fick nobelpriset i litteratur 1913. När han besökte Sverige 1921 och 1926 betraktades han som en världsfrånvänd mystiker, men i själva verket var Tagore djupt engagerad i framväxten av det moderna Indien. 2004 stals hans nobelmedalj från ett
museum utanför Kolkata. Fil dr Olavi Hemmilä berättar om Tagore och om den spännande jakten efter den försvunna medaljen.

Indisk_bussresa.jpg
Indisk bussresa.

16.30 -17.00 – Mikael Bergstrand: Svenskindiska äventyr!
Den svenske författaren Mikael Bergstrand har gjort stor internationell succé med sina romaner Delhis vackraste händer och Dimma över Darjeeling, som har sålts till ett tiotal länder och snart blir teveserie i Sverige. Nu släpper han den sista fristående delen i sin populära Indiensvit: Gurun i Pomonadalen. Välkomna till en fartfylld och färgstark halvtimme där Mikael berättar om sitt förhållande till Indien och hur landet har inspirerat honom i hans författarskap. Efter föredraget kommer det att finnas möjlighet att köpa signerade exemplar av hans böcker.

Läs mer om Indien i Sverige i maj, juni och juli på India Unlimiteds sajt.

2015-05-18 05:41 Kommentera

Per J Andersson

Jag är redaktör på Vagabond sedan starten 1987 - och därtill besatt av Indien, som jag ständigt reser till. Senaste 30 åren har det blivit hundratals reportage och hittills fem böcker om landet, senast dokumentärromanen New Delhi-Borås. Har du frågor om Indien? Maila per@vagabond.se.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206