Indien-bloggen

Autentiska upplevelser på resan

2016-08-22 11:13 Kommentera

Slum-tour-dharavi.png
I Dharavi, Asiens största slum, som ligger i indiska Bombay kan du gå på en engagerande och informativ guidad vandring med Reality Tours.

Att prata skit om charterturism är vanligt bland "riktiga" resenärer, det vill säga alla som föredrar lopphotell och att packa sina pinaler i en ryggsäck istället för i en traditionell resväska.

Som redaktör på Vagabond har jag fått in otaliga texter genom åren som med hjälp av löst tyckande beskrivit charterresan som det yttersta uttrycket för allt som är fult, konstgjort och falskt. Jag har avfärdat dem som snobbiga kverulanter – förnäma gnällspikar med von oben-attityd och förutfattade meningar.

Mitt eget resande började med ett tiotal charterresor som barn med familjen till Medelhavet. Utan de resorna hade jag inte fått smak på världen och fortsatt längre bort på egen hand. Men jag gillar charterresan inte bara av nostalgiska skäl, utan också som idé: det demokratiska, folkliga, jämlika i tanken att göra världen tillgänglig för alla som inte är svinrika (förr var det dyrt att resa reguljärt) och inte vågar boka och resa själva (förr var det krångligt att boka transporter och hotell utomlands). Dessutom är chartern relativt sett miljövänlig. Jag skulle kunna göra en lista med tio punkter om charterns fördelar.

Men nu har jag sett Playa de las Américas och är beredd att hålla med även de allra gnälligaste ryggsäcksluffarna.

Playa de las Américas ligger längst ner i söder på den annars fina, vackra och sympatiska kanarieön Teneriffa. Allt som man kan berömma resten av ön för saknas här. Allt som gör Playa de las Américas vidrigt saknas på resten av ön.

Kombinera Las Vegas och Dubai och du börjar närma dig atmosfären i Playa de las Américas: monumentala hotell med omänskliga proportioner, pretentiösa namn som Cleopatra Palace och Mare Nostrum Resort och kolonner, arkitraver, antika skulpturer, palmer inlindade i en miljon watt halogenljusslingor och utomhushögtalare som spelar Also Sprach Zarathustra och Beethovens nia.
Det glimmar och glittrar, ska föreställa lyx och är skapat för att imponera på folket på samma sätt som skrytbyggen skapade av kungar, imperiebyggare och diktatorer.

En kategori turister (som jag tillhör) är på ständig jakt efter det genuina och det autentiska. En annan kategori (som är överrepresenterad i Playa de las Américas) längtar efter det liv som man föreställer sig att världens superrika lever. Jag vill förföras av äkthet. De vill för en billig penning imponeras av en glamorös lyxvärld som man annars bara kan se på film.

Jag tror vi som var ryggsäcksluffare på 70- och 80-talen är extra kräsna när det gäller kraven på att det vi ser och upplever ska vara äkta. Vi vill inte att resmålen ska vara tillrättalagda och skapade enbart för oss, vi vill att det vi ser också ska pågå när vi inte är där, vi vill kort sagt uppleva världen som den är, inte som den borde vara.

Häromåret vandrade jag med några slumkillar i Asiens största slum i Bombay och blev tvärtemot vad man kan tro varken deprimerad eller uppgiven, snarare full av kamplust och optimism. För det var vad människorna jag träffade i slummen utstrålade.

Nu kan du också gå på guidad stadsvandring i Stockholm där John Arthur Ekebert, själv före detta hemlös, guidar till de platser där han brukade sova när han inte hade tak över huvudet.

Spekulativ eländesturism eller bisarr voyerism? Nej, en längtan efter att få veta mer om sådana som inte lever det bekväma medelklassliv som vi själva lever och få en sannare bild av världen.

Om detta gjorde Anders Diamant på Sveriges Radio ett spännande reportage som sändes igår söndag i Godmorgon världen i P1. Jag är med i reportaget och filosoferar kring vad som är autentiska upplevelser när vi reser.

Lyssna:

2016-08-22 11:13 Kommentera

Per J Andersson

Jag är redaktör på Vagabond sedan starten 1987 - och därtill besatt av Indien, som jag ständigt reser till. Senaste 30 åren har det blivit hundratals reportage och hittills fem böcker om landet, senast dokumentärromanen New Delhi-Borås. Har du frågor om Indien? Maila per@vagabond.se.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842