Indien-bloggen

Åk tåg – men om du flyger …

2016-09-06 12:57 Kommentera

AirIndia.jpg

En tågresa blir nästan alltid ett häftigt reseminne. Visst, resan kan vara lång, varm, trång, men om resan är minst en natt börjar du garanterat prata med indiska passagerare och lär dig något nytt om landet.

Den upplevelsen får man praktiskt taget aldrig när man flyger. Klicka därför här, innan du bokar en indisk inrikesflygbiljett, och läs om 9 indiska tågresor du bara måste göra någon gång i livet.

Men om man nu ska flyga är det ur resenärens perspektiv väldigt fördelaktigt att göra det just i Indien. Avstånden är stora, det är med andra ord mycket tid man kan spara på att färdas ovan molnen. Dessutom har Indien flera flygbolag som alla har de senaste flygplansmodellerna som inte bara tillhör marknadens säkraste och tystaste, utan också bränslesnålaste och miljövänligaste.

Nu har resesajten Kiwi.com räknat ut vilka länder i världen där det är billigast att flyga i. Etta på listan över jordens billigaste flygländer är inte något fattigt afrikanskt eller centralasiatiskt land med ålderstigen statligt ägd flygplansflotta, utan just Indien som har en av världens yngsta flygplansflottor.

I Indien kostar en inrikesflygresa med ett lågprisbolag i snitt 16 kronor (2,04 dollar) per 100 kilometer och en utrikesresa 24 kr (3,18 dollar) per 100 kilometer. Jämförelsevis kostar det i Sverige, som kommer på tionde plats på billighetsflygtoppen, 64 kronor (8,06 dollar) per 100 kilometer att flyga inrikes.

Jag brukar flyga med Spice Jet. Men på sistone har det också blivit Indigo och Go Air. Vill du bli serverad en varm måltid utan extra kostnad ombord ska du däremot flyga med Jet Airways eller Air India, som i den hårda konkurrensen om passagerarna ofta har lika låga priser som lågprisbolagen.

Här är världens tio billigaste flyglinjer enligt Kiwi.coms 2016 Aviation Price Index:

Skärmavbild 2016-09-06 kl. 13.12.50.png

Och här är världens tio dyraste flygländer:

Skärmavbild 2016-09-06 kl. 13.13.08.png

2016-09-06 12:57 Kommentera

Per J Andersson

Jag är redaktör på Vagabond sedan starten 1987 - och därtill besatt av Indien, som jag ständigt reser till. Senaste 30 åren har det blivit hundratals reportage och hittills fem böcker om landet, senast dokumentärromanen New Delhi-Borås. Har du frågor om Indien? Maila per@vagabond.se.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842