Inre och yttre resor

Små bergsbyar djupt inne i Laos kastar om alla perspektiv!

2014-11-22 17:28 3 kommentarer

Forskning visar att den personlighet vi har som 18-åringar håller genom livet. Däremot förändras och utvecklas vi. Ju mera öppen man är för nyheter desto mera vidgas perspektiven.

En upplevelse som berörde och påverkade mig starkt var den tur vi gjorde till olika små bergsbyar i Laos. Eftersom vår chaufför inte kunde ett enda ord engelska fick vi känna av stämningen och kommunicera genom kroppsspråket! Byarna var så oexploaterade att man inte ens sålde något hantverk. Stämningen. Stillhet och tystnad. Var som att förflyttas långt bak i tiden. Inga bilar. Vägen dit - en gropig stig - det var ett under att den lilla jeepen kunde ta sig fram.

Vilka möten vi fick. Som när jag pratade med Sun, fick se och hålla hennes lille son - 3 dagar gammal eller med kvinnan som plockade ris. Materiellt mycket fattigt, men det verkade finnas en starkt gemenskap. Ingen ensamhet. Lyckligare eller olyckligare än vi? Omöjligt för oss att bedöma, men man får en tankeställare kring vårt västerländska överflöd. Lite - lite förändras man nog. Minskar konsumtionstakten och reflekterar lite mera när man ser 100 sorters tandkräm i mataffären!

P1020167Web.jpg
En av många hantverkare i Sala!
P1020178_web.jpg
Arbete och bygemenskap!
P1020202_web.jpg
Riset -viktig bas i maten i Laos!

2014-11-22 17:28 3 kommentarer

Anonym 1579269464

Jag är forskare, författare, psykolog och föreläsare med en aldrig sinande passion - att resa. Se och uppleva så mycket som möjligt. Börjar planera nästa resa redan på flyget hem. Har förmånen att resa både i jobb och privat samt att kunna jobba var som helst i världen. Är lite av en "country collector" - hunnit med 80 länder hittills och fler ska det bli.
I bloggen lyfter jag fram hur resor påverkar ens inre, hur man förändras och utvecklas. Ger tips på speciella "high lights" - alltifrån städer, natur och stränder till restauranger och mycket annat.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842