Annons
Annons
David beger sig till jordens varmaste plats, går på utedass i Sibirien och besöker Oklahoma City - mitt under tornadosäsongen!

David beger sig till jordens varmaste plats, går på utedass i Sibirien och besöker Oklahoma City - mitt under tornadosäsongen! Foto: Dan Nordgren/SVT

Nyhet

Jorden runt med David Batra – i extremt väder!

Hur går man på utedass i minus 57 grader? Vad gör man i konstant åska och varför reser David till jordens varmaste plats för att vinna ett vad? I den nya tv-serien Hårt Väder får vi följa David Batra jorden runt till de varmaste, kallaste, blötaste och blåsigaste platserna i världen.

Text: Karin Wimark • 2022-10-31 Uppdaterad 2022-11-01

I den nya SVT-serien Hårt Väder får vi följa David Batra jorden runt där han ska ta reda på hur människor lever och överlever i extremväder. Vi tar rygg på honom till byn Ojmjakon i Sibirien, världens kallaste bebodda plats där han går på utedass i minus 57 grader och reser till Furnace Creek i Death Valley för extrem hetta! Vid Victoriasjöns norra strand i Uganda hamnar han i en hotfull situation i sitt sökande efter åska och i Bangladesh beger han sig till ett av världens mest översvämmningsdrabbade områden.

Vad fick dig att vilja göra denna serie?

– Jag har ju som alla andra som följer nyheterna oroat mig över hur världen kommer se ut när ens barn och kanske barnbarn blir stora med klimatförändringar och översvämmningar med mera. Men så tänkte jag att folk ju faktiskt har bott i sådana förhållanden i generationer! Min förhoppning var att kanske kunna lära sig något av människorna som bor där och se vad vi kan bära med oss hem.

Vad fick du för insikter längs resornas gång?

– Framför allt kan jag säga att jag fick mycket hopp! Dels om hur folk lever men också om mänskligheten och vår förmåga att samarbeta. Det är kanske ingen jättenyhet, men det blev väldigt påtagligt när man träffar folk som lever i extrema miljöer att det är på grund av vår påhittighet och samarbetsförmåga som vi tagit oss såhär långt. Det ger också hopp om att vi faktiskt kommer att ta oss genom nästan vilka kriser vi än möter.

Vad förvånade dig mest på din resa?

– Likheten mellan alla platser jag besökte. Jag kom på mig själv då jag ringde hem till min pappa när jag just kommit hem från Uganda och begeistrat berättade om hur trevliga människorna var och hur kul vi hade haft det varpå han säger ”men så där sa du ju när du var i Bangladesh och Sibirien med”. Jag minns hur jag i början trippade på tå och inte riktigt visste om jag kunde dra ett skämt till någon som har det riktigt jävligt. Men efter ett tag så skapas relationer och man kan faktiskt skratta och säga taskiga skämt till och med med folk som har det förjävligt. Att lära känna människor världen över och upptäcka hur man kan ha så olika liv, uppväxt och religion och ändå hur lika upplevelserna kan vara, det känns hoppfullt!

Vilket väderförhållande klarade du personligen av sämst?

– Värmen! Någonstans i Sibirien var det ju farligt om man inte skötte allt korrekt, så där kände jag mig ändå väldigt skyddad. Men att däremot vara ute hela dagarna i 45 grader… det gå inte att smita undan och lura värme.

Jag såg första avsnittet i Ojmjakon i Sibirien – utedass i minus 50, berätta!

– Haha, ja bara proceduren att sätta på sig så mycket kläder för att man ska ut på toaletten är ju rätt kontraproduktiv. Jag fick höra att när de festade och hade druckit mycket så band de fast varandra i långa rep utifall att någon skulle däcka längs vägen. Om det hände kunde de bara hala in den personen lite smidigt.

Några andra udda vanor du reagerade på?

– Det var ju ganska mycket sånt eftersom många jag träffade aldrig lämnat sina byar. Att bara se dem laga mat och sköta vardagsbestyr var sjukt spännande. Jag minns speciellt bylivet i Uganda där vi var på ställen där det åskade konstant under våren. Det var alltså åska hela dagarna och kunde bli riktigt farligt.

Något speciellt som hände?

– Jo, vid ett tillfälle så hade jag träffat en regnmakare som skulle framkalla åska för det är inte alltid man är nära eller ser den  (en slags shaman kan man kanske säga). Vi var vid Nilens källa vid stranden, men lyckades inte riktigt så mannen går iväg en sväng och börjar göra upp rökelser vid vad som visade sig vara den lokala kyrkogården. Plötsligt blev det ett jävla liv! Folket blev så upprörda och hotade med att stena mig för att jag tagit dit en människa som väckt de döda.

Det låter inte så bra?

– Nä, man fick ju en wakeup call som en trygg västerlänning från ett radhus i Nacka som tyckt det var spännande med regnmakare! Jag, kände mig väldigt naiv. Detta var ju högsta allvar!

Har du något tips till andra som potentiellt ska resa till extrema platser vädermässigt i världen?

– Gör research och förbered dig väl så det inte blir farligt i form av kläder, malariatabletter etc. Men sen tycker jag det är viktigast att försöka ha ett så öppet sinne som det går och bejaka situationen. Ofta blir det inte som man planerat och jag tänker att det är då som resan ofta blir som bäst. Plötsligt hamnar du på en middag hemma hos lokalborna och upplevelsen blir så mycket bättre.

Kunde du njuta av vackra bakom det extrema, i sådana fall vart då?.

– Jag tänkte verkligen på det… när vi stod mitt i ökenlandskapet, på bergen eller i Sibirien. Fasen nu är vi ju här! Det är så lätt att vardagsstressen följer med och allt går i pang, pang, pang. Men det är bra att påminna varandra när man reser att faktiskt stanna upp, kanske skippa nästa grej och bara sitta ner och ta in omgivningen. Det låter som ett mindfulness-coachtips, men så är det!

Utifrån upplevelserna i serien – hur planerar du din framtida semester du?

– Nu blir det bara familjecharter till de jävligaste ställena! Haha, nä men jag älskar att upptäcka nya platser och framför allt träffa och prata med människor på udda platser. Det vill och kommer jag att fortsätta göra så länge jag lever.

Klimatförändringar och extremväder

Klimatförändringarna har redan lett till att extremväder som värmeböljor, torka och skyfall har ökat betydligt i frekvens och intensitet sedan mitten av 1900-talet, med ökat antal översvämningar och skogsbränder som följd. Ökningen är tydlig i väldigt många delar av världen. Frekvensen och intensiteten i olika typer av extremväder, exempelvis även vissa stormar, kommer att öka ytterligare framöver så länge halten av växthusgaser i atmosfären fortsätter öka.

Dödsfall på grund av extremtemperaturer har ökat mycket under det senaste decenniet, inte minst i Europa. Enligt forskningen kommer klimatförändringarna föra med sig fler och kraftigare extrema väderförhållanden i framtiden. Vi måste anpassa oss till dessa förändringar. Världens fattiga har svårast att anpassa sig, varpå man ofta talar om “klimaträttvisa” där man bland annat diskuterar ansvar och olika slags orättvisor som skapas av klimatförändringarna.

Läs mer på wwf.se.


Text: Karin Wimark • 2022-10-31
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top