Inre och yttre resor

Köpenhamn – härliga Nörrebro – design & kaféliv

2015-05-05 19:06 Kommentera

Nörrebro är en av mina favoriter i Köpenhamn. Det tidigare lite ruffiga och nergångna området har fått en rejäl ansiktslyftning de senaste åren. Visst finns det kvar lite av det ruffiga, men stora delar har förvandlats till otroligt charmiga gator och torg. Stämningen får det att kännas som om man var i en liten by eller mindre stad fjärran från trängseln på Ströget. Tempot är lugnt och avslappnat. Det "danske smilet" vilar över gator som Jaegersborggade och Elmegade, för att nämna några. "Alla" tycks hänga på ett kafé eller en bar över en kaffe eller kanske en god öl och "alla känner alla".

På den charmiga lilla Jaegersborggade ligger de tätt. Barerna, kaféerna, men också en liten karamellfabrik, en chokladfabrik – Ro Chocolade vars praliner förflyttar en till himmelska höjder, ekologisk kött- och grönsakshandel, spännande design och mycket annat. Nästan allt med ett ekologiskt förtecken. I ena änden av gatan ligger den välkända restaurangen Relais som kan ståta med en Michelinstjärna. Avslappnad och trevlig stämning, spännande nynordiskt kök och fokus på naturviner. På andra sidan gatan ligger den lilla enkla krogen Gröd som lockar massor av folk. En lunch där bjuder på en avslappnad och annorlunda stund. Kaféerna som servar utsökt kaffe ligger så tätt att det är svårt att lyfta fram något. Ett stenkast därifrån kan man antingen smaka all världens öl på Mikkeller (Stefansgade) eller gå till Vinhanen (Baggesengade). När man stiger in på Vinhanen känns det som att förflyttas till en vingård någonstans i Italien. Ett glas vin tappas upp direkt från stora ståltankar och urvalet är stort.

Elmegade en kvarts promenad därifrån bjuder på andra trevliga upplevelser. Slink in på Laundromat café, ta en kaffe och skulle du ha med dig smutstvätt går det utmärkt att fixa det där. Kul och annorlunda kafé. Även här ligger de tätt. De trevliga kaféerna, designbutikerna – varför inte nya skor på Foxy Lady? Själv missar jag aldrig att köpa ekologiska kryddor i den mysiga lilla butiken Kiosk. Strosar vidare i vårsolen och avslutar med en klassiker, två rätters middag på Sebastopol innan vi nöjda och belåtna tar oss hem igen.

Köpenhamn_Gröd April -15.jpeg
Restaurang Gröd - en annorlunda upplevelse - och nej det är inte havregrynsgröt som serveras!
image2.jpeg
Ro - Chokolade - en liten mysig "chokladfabrik"
Köpenhamn April -15.jpeg
Ekologiska kryddor och mycket annat på Elmegade
Köpenhamn Landromat April -15.JPG
Tvätta kläder, dricka kaffe och surfa på trevliga Laundromat
image3.jpeg
Utsökta karameller!

2015-05-05 19:06 Kommentera

Anonym 1579269464

Jag är forskare, författare, psykolog och föreläsare med en aldrig sinande passion - att resa. Se och uppleva så mycket som möjligt. Börjar planera nästa resa redan på flyget hem. Har förmånen att resa både i jobb och privat samt att kunna jobba var som helst i världen. Är lite av en "country collector" - hunnit med 80 länder hittills och fler ska det bli.
I bloggen lyfter jag fram hur resor påverkar ens inre, hur man förändras och utvecklas. Ger tips på speciella "high lights" - alltifrån städer, natur och stränder till restauranger och mycket annat.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842