Inre och yttre resor

Matupplevelser från hela världen – Copenhagen Street food och så Supermarco – en bit Italien mitt i Köpenhamn

2016-05-15 17:51 Kommentera

Köpenhamns nya matmarknad är verkligen en upplevelse utöver det vanliga. Belägen vid kajkanten på Papiröen, ett stenkast från den eleganta Operan är den en skön blandning av Christiania och Torvehallarna. I en stor gammal industrilokal samsas 48 "food trucks" och små restauranger om utrymmet och sommartid flyttar flera ut sina läckra matstånd. Man njuta av sitt kaffe eller en öl med bästa utsikt över vattnet och i fonden ligger Köpenhamns Skåderspelarhus. Det råder en skönt avslappnad, men ändå livfull stämning och alla verkar glada och nöjda. Precis vid ingången ligger en trevlig vin- och drinkbar och alla innehavare verkar samarbeta med varandra. När jag frågar efter ett visst sorts rödvin så säger tjejen i kassan, vi har det inte, men de där borta har.

Vad ska vi då äta till lunch? Vi gör inte bara en, utan två rundvandringar innan vi bestämmer oss. Här finns koreanskt, mat från Uruguay, Japan och Kina, Italien och México, Spanien och amerikanska burgare, tortillas, ostron eller meze, Valet faller på Slice of Rome och vilka pizzor! Vi testar en bit med rostad potatis och pesto, en annan med rostade sparrisflarn, en med svamp och mera traditionell med bästa buffelmozarella och färska tomater. Vin och öl hämtar vi i ett annat stånd. Avslutar med kaffe från Silver Street Coffe Club och till blir det en tiramisu från La Fattoria. Mycket prisvärt och mätta och glada tar vi oss en tur i omgivningen. Beundrar den vackra Operabyggnaden, kollar på fina husbåtar och kikar in på Noma, rankad som en av världens bästa restauranger.

En liten tur inne i city innan vi kör till nästa matpalats, Supermarco. Italien är en ständigt återkommande favorit och att komma in denna affär är precis som att stiga in en italiensk mataffär av bästa klass. Här kan man stanna länge. Botaniserar bland viner, öl, olivoljor, kaffe, italienska kex, glass, allt av högsta kvalitet. Så delikatessdisken som erbjuder suveräna ostar, mozzarella, burrata, skinkor, mortadella, hemlagad pasta, ja det mesta. Handlar olika sorters hemgjord pasta (visade sig vara av toppklass), ostar, oliver och vin. Vi dröjer oss kvar länge och det bästa av allt är att varje vecka erbjuds provsmakning av någon regional italiensk rätt tillsammans med ett litet glas av veckans vin. Toscana, Marche eller Sicilien – det beror på när man kommer. Fullastade med matkassar kör vi hem över bron.IMG_4293.JPG
På Papiröen utanför Copenhagen Street Food
IMG_4278.JPG
Colombia och vegetariskt verkar spännande!
IMG_4263.JPG
Härlig och avslappnad stämning!
IMG_4243.JPG
Utanför Supermarco - ett stycke Italien i Köpenhamn
IMG_4325.JPG
Här kan man provsmaka mat från Italiens olika regioner tillsammans med ett lokalt gott vin - nya smakupplevelser varje vecka.

2016-05-15 17:51 Kommentera

Anonym 1579269464

Jag är forskare, författare, psykolog och föreläsare med en aldrig sinande passion - att resa. Se och uppleva så mycket som möjligt. Börjar planera nästa resa redan på flyget hem. Har förmånen att resa både i jobb och privat samt att kunna jobba var som helst i världen. Är lite av en "country collector" - hunnit med 80 länder hittills och fler ska det bli.
I bloggen lyfter jag fram hur resor påverkar ens inre, hur man förändras och utvecklas. Ger tips på speciella "high lights" - alltifrån städer, natur och stränder till restauranger och mycket annat.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842