Annons
Annons
Krönika

Lurad på sina drömmar

Överallt där det finns människor som bär på drömmar finns det bluffmakare. Förr i tiden var det vanligt med sol-och-vårare som låtsades bli kära i änkor för att lura dem på pengar. Idag finns det snuskgubbar som lurar till sig sex av ungdomar som bara drömmer om att bli sedda.

Text: Per J Andersson • 2010-03-11 Uppdaterad 2021-09-14

Överallt där det finns människor som bär på drömmar finns det bluffmakare. Förr i tiden var det vanligt med sol-och-vårare som låtsades bli kära i änkor för att lura dem på pengar. Idag finns det snuskgubbar som lurar till sig sex av ungdomar som bara drömmer om att bli sedda.

Resor handlar också om drömmar och även resebranschen har därför sina skojare.
I början av nittiotalet var det gott om resebyråer som lovade stort men höll tunt. En resebyrå i Stockholm, som jag då skrev om i Vagabond, tog betalt av kunderna, men gjorde aldrig några bokningar; de stoppade pengarna i egen ficka och gick därefter i konkurs.
Listan på fordringsägare bestod mestadels av resenärer som blivit av med 5 000–10 000 kronor var när de försökt realisera sina drömmar. Resenärerna fick inte en spänn från konkursboet – allt gick till de stora fordringsägarna: bankerna (lånen) och staten (skatten).
I mitten av nittiotalet blev bluffmakarna färre. Jag trodde – och tror fortfarande – att mediernas, inklusive Vagabonds, avslöjanden gjorde att de drog sig tillbaka in i sina mörka hålor.

Nu är de tillbaka. Idag har de internet som ny arena för sina skumraskaffärer. Sun Thai Tour, som Vagabond skriver om för andra numret i rad, är en av dem. De gamla bedragarna körde ofta schyst tills de fick ekonomiska bekymmer. Dagens bedragare är ofta bluff och båg från första början.
De svenska bedragarna som stod bakom Sun Thai Tour har redan stängt internetbutiken och sitter nu förmodligen på en strand i Brasilien med en hög pengar och skrattar rått åt alla lättlurade resenärer.
Fast lättlurade var de inte. Internetresebyrån använde sig av en blandning av psykologi och det internationella betalningssystemet Pay Pal. De var övertygande och det verkade trovärdigt.

Att skriva om resebranschens avigsidor är en uppgift Vagabond tagit på allvar alltsedan tidningen grundades. Vår konsumentjournalistik skiljer oss från andra magasinstidningar, som ofta nöjer sig med att berätta om det vackra. Det handlar inte bara om att avslöja bedragare, utan också om att granska även de seriösa reseföretagen.
Bara om man tar sig an det fula kan man trovärdigt berätta om det vackra.

http://www.vagabond.se/inforresan berättar vi hur du undviker att bli lurad.

Pers tummar


Lurad på sina drömmarNaturens bästa

Naturens bästa är en trovärdig märkning av högkvalitativ svensk naturturism med ekologisk profil. De har knäckt koden genom att få lokala arrangörer att förstå att ekoturism gynnar hembygden, även ekonomiskt och på kort sikt.

Lurad på sina drömmar Allt inkluderat-hotell
Resande brukar betyda nya perspektiv och möten med det oväntade och annorlunda, men resenären som väljer inkluderat-hotellen väver in sig i en kokong; tackar nej till världen. Dessutom ger dessa hotell för lite klirr i kassan åt lokalbefolkningen.


Text: Per J Andersson • 2010-03-11
KrönikaRestips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top