Karins värld

Bästa nöjena i Phnom Penh

2013-05-26 21:34 Kommentera
Kategori: Asien

Gjorde en trevlig intervju i veckan som på intet sätt berörde Kambodja. Men jag tänkte hela tiden: Du har varit där. Du har varit i Kambodja.
Han jag intervjuade hade nämligen en sån där sjal, en kroma. En rutmönstrad bomullssjal som jag ser ibland på folk och tänker – åh, ni har varit där. Och så börjar jag längta till Phnom Penh.

Jag älskar Phnom Penh och det är lite svårt att sätta fingret på varför. Kanske för att det inte är stort och brusigt som Saigon eller Bangkok, inte sönderälskat som Luang Prabang (Laos) eller Hoi An (Vietnam). Phnom Penh är bara helt...lagom. Varken för hetsigt eller för sömnigt, och väldigt väldigt välkomnande.
De vanligaste sevärdheterna i stan handlar om minnen från den fruktansvärda tiden med Röda Khmererna och Pol Pot. Där finns tortyrfängelset Tuol Sleng och Dödens Fält. Och så finns där förstås tempel, restauranger och barer.
Men det jag älskar med Phnom Penh är de vardagliga nöjena.

Här är fem grejer du inte ska missa i PP:

1. Dansen på Sisowath Quay. Varje kväll vid 17-tiden börjar motionsdansen nere på flodpromenaden. Häng på du med, gör bort dig till kambodjansk folkmusik och koreansk popmusik. Ingen kommer att skratta åt dig, men någon kanske filmar dig och lägger ut det på youtube.

CentralMarket1.jpg
2. Central Market. Inte bara för att köpa en sån där sjal, utan även för att uppleva myllret, prutandet, den heta nudelsoppan och de coola spådamerna.
CinemaPP.jpg
3. Kafébio. Ta en kaffe och öva upp simultanförmågan. För när man tittar på film på de här kaféerna tittar man inte på en i taget. Nej, här snurrar minst tre actionpackade kungfurullar samtidigt – med full volym.
Kandalprovinsen1.jpg
4. Cykla i Kandalprovinsen. När du behöver en paus från stan finns landsbygden alldeles runt hörnet. Hyr en cykel, korsa "japanska bron", ta direkt till höger och följ Tonle Sap Road. Du är redan i en mycket lantligare miljö, och ännu mysigare ska det bli när du tagit färjan över nästa flod, Mekong. Nu är du i Kandalprovinsen. Njut av landsbygden och köp massor av frukt! På väg tillbaka tar du en annan färja, hela vägen tillbaka till stan.
Queer2.jpg
5. Queerteater. När mörkret faller över Victory Park och motionsdansarna börjar runda av sina pass, då kommer transorna fram i det dunkla gatuljuset och framför en musikteater med stora dramatiska gester. Du behöver inte fatta vad det handlar om. Det är kul ändå.

2013-05-26 21:34 Kommentera
Kategori: Asien

Anonym 1432375747

Jobbar som frilansjournalist och är krönikör i Vagabond. Gillar att gå, undviker att cykla, älskar att paddla. Kramar djur, tjuvlyssnar på folk, äter allt utom ostkaka.
Har en dragning till arktiska områden, men hamnar ändå ofta i solen. Följ mig på instagram: @karintravels - eller om du hellre följer min resande hund: @lovistravels
Bloggar också på resmedhund.se

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842