Karins värld

En tripp till södern

2013-06-20 09:07 Kommentera

Ibland behövs inte mer än en liten resa på några timmar för att inspirationen ska slå till. Ni känner säkert igen det – det är på resa man får inspiration till nya resor. När man får en ny utsikt föds längtan efter mer, mer, mer.

Så när jag tillbringade drygt ett dygn i Skåne – framförallt Lund – i början av veckan väcktes den där törsten i mig. Var där för att intervjua en man vars liv och "karriär" kanske ser ut att vara slumpmässig, men som jag är säker på är ett resultat av en inre vilja som styrt saker sin väg.
Han, som skulle bli elektroingenjör, hoppade av studierna och började ta strökurser istället, saker han kände för. Började göra egna annonser till hifi-butiken han drev ett tag, och blev kontaktad av andra som ville ha hans tjänster. Plötsligt hade han en reklambyrå hemma på kammaren.

När han blev sugen på att segla byggde han sig en båt. Ja, han byggde en tio ton tung segelbåt. För när man vill ha nåt, då bygger man det. Själv. Så man får det som man vill ha det.
När han flera år senare gjorde sig av med båten och ville skaffa sig något mindre byggde han en kajak. Han hade aldrig ens suttit i en kajak, men han ville prova. Så han byggde en själv. Ni hör hur det låter. Helt galet, eller hur? Eller alldeles, alldeles underbart.

Jag avundas de som bygger själv. Som lägger ner tid, känsla och engagemang i saker. Men den där avundsjukan som jag faktiskt kände en släng av (det gör jag alltid när jag träffar människor som verkligen genomför saker), övergick i inspiration. Inspiration för att hans sätt att bedriva sin verksamhet ser slumpmässig ut, men vunnit på sin icke-kommersialism och sina icke-planer. Han konstaterar själv att hade han ägnat sig åt det där med femårsplaner och strikta mål för vart han var på väg, hade livet säkert sett annorlunda ut. Han byggde helt enkelt för sig själv och han gjorde det ordentligt. Så kom resten på köpet. Andra blev nyfikna, andra ville också ha.
Nu kan han i stort sett leva på att designa kajaker och hålla kurser och föredrag om det han brinner för.

Sedan var det det där med hans dotter. Hon som sa upp sig från jobbet, sålde sina grejer, och sedan gav sig av tillsammans med sin man, de två barnen och en sparad peng – i en segelbåt över Atlanten. Nu är det ett år sedan, och av rapporterna från Västindien att döma har de redan svårt att tänka sig hur de ska kunna återanpassa sig till ett "normalt" liv igen. När det nu blir.

Åh. Sånt där. Det gör mig varm i hjärtat att veta att folk lever ut sina drömmar. Och kajakmannen, han visar oss eskimåsvängar i det grunda, klara vattnet i Vikhög. Vi ser Danmark där borta. Vi ser bron.
Vi ser det nedlagda Barsebäck som på något vis blir vackert i motljus.
Och när jag tar nattåget hem till Stockholm drömmer jag att jag är på luffen. Lycka är att vakna på en brits i en liggvagn. Vardagslyx. Vardagsäventyr. Och en tanke som blir en plan som kanske blir verklighet till hösten...

Thomasson_rollar.jpg
Björn Thomasson rollar, Henrik Witt plåtar. Jag och Barsebäck tittar på.

2013-06-20 09:07 Kommentera

Anonym 1432375747

Jobbar som frilansjournalist och är krönikör i Vagabond. Gillar att gå, undviker att cykla, älskar att paddla. Kramar djur, tjuvlyssnar på folk, äter allt utom ostkaka.
Har en dragning till arktiska områden, men hamnar ändå ofta i solen. Följ mig på instagram: @karintravels - eller om du hellre följer min resande hund: @lovistravels
Bloggar också på resmedhund.se

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206