Karins värld

Björnfaktorn

2014-09-20 15:55 3 kommentarer
Kategori: Friluftsliv, Nordamerika

Det är en enorm skillnad på hur man hanterar inslaget av björnar i Sverige och Kanada.
* När en björn visar sig i närheten av bebyggelse i Sverige: Stor uppståndelse! Vad ska hända härnäst? Man kan ju inte gå ut längre! Den måste skjutas!
* När en björn tar genvägen genom en trädgård i norra Vancouver: Jahaja. En björn. Ja, de var ju här först. De har också rätt att leva. Har den lullat vidare så jag kan gå ut nu?

Ungefär så upplever jag inställningen. Stämmer det?

Kayakbear_webb.jpg
Är det en svartråtta? Ett murmeldjur? En hoprullad pälskappa? Nej, det är en svartbjörn, och den var inte så liten som den ser ut i det här perspektivet. När vi paddlade i Johnstone Strait utanför Vancouver Island såg vi björn varje dag. De letade krabbor på stränderna och höjde knappt huvudena när vi kom flytande.
Väskhäng_webb.jpg
Campingplatser i Kanada brukar ha anordningar där man kan gömma eller hänga undan mat, tandkräm och annat som björnar kan tycka luktar gott. Ibland finns höga stolpar som är metallklädda nertill för att björnarna inte ska kunna klättra, och sedan en vajer spänd högt upp mellan stolparna. Sedan är det bara att hissa upp ryggsäckar och matpåsar med ett rep. På den här campingplatsen, vid sjön Garibaldi Lake i bergen utanför Squamish, fanns ett hus att stänga in käket i. Upphängningsanordningen är mest för att undvika att möss kommer åt allt smaskens.
coyotes.jpg
Inne i Vancouver rör sig även djur som tvättbjörnar, skunkar och – prärievargar. Den här skylten finns vid Olympic Village, längs södra stranden av False Creek.

2014-09-20 15:55 3 kommentarer
Kategori: Friluftsliv, Nordamerika

Anonym 1432375747

Jobbar som frilansjournalist och är krönikör i Vagabond. Gillar att gå, undviker att cykla, älskar att paddla. Kramar djur, tjuvlyssnar på folk, äter allt utom ostkaka.
Har en dragning till arktiska områden, men hamnar ändå ofta i solen. Följ mig på instagram: @karintravels - eller om du hellre följer min resande hund: @lovistravels
Bloggar också på resmedhund.se

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842