Karins värld

Podcastsnack – res med hund!

2015-11-09 11:05 4 kommentarer
Kategori: Resa med hund

Förra året började jag ta med mig min hund Lovis på resor i Europa. Hon har varit med som en osynlig skugga i flera resereportage i Vagabond, och även (mer synlig) i en del friluftsreportage i Utemagasinet.

Det faktum att det är så enkelt att ha hund med sig i många länder på kontinenten gör att man ju egentligen alltid borde vara på resande fot. Stockholm har visserligen börjat bli lättare att vistas i med hund – fler kaféer, fler pubar och en och annan restaurang tillåter hund, åtminstone i en del av lokalen.

Men i Schweiz, Holland, Belgien, Tyskland, Italien, Frankrike, Tjeckien... ja, herregud, i de länderna blir personalen förvånad över att man ens frågar om hunden får följa med in!

Hör mig prata om det och mycket annat i det senaste avsnittet av SR-podden Vår Bästa Vän, som du hittar i appen SR Play.
Du kan även lyssna via sverigesradio.se förstås – klicka bara HÄR.

Kolla även in min nya blogg Res med hund för all möjlig info och inspiration till resor med hund!


Badhund-Cinque-Terre-Italien_low.jpg
Lovis gör Cinque Terre, Italien.

2015-11-09 11:05 4 kommentarer
Kategori: Resa med hund

Bergsvandringar nära rivieran

2014-06-11 09:57 Kommentera
Kategori: Europa, Friluftsliv, Resa med hund

Det har varit mycket sydeuropeisk vandring för mig på sistone.
När jag lämnade rivieran för en vecka sedan tog jag en tur upp i bergen – bara drygt en timme bort från Nice, strax norr om Menton, nära italienska gränsen.
Installerade mig på mysiga Gite Roya Mercantour, i utkanten av byn Breil-Sur-Roya. http://gite-roya-mercantour.com/

Gjorde dagsturer i två dagar, både i bergen ovanför Breil-Sur-Roya, och ovanför nästa by, Saorge. Fina, soliga dagar. Men lite väl varmt för hunden. Fick stanna ofta i skuggan och så fort det fanns badmöjlighet fick hon hoppa i! Det är ju inte brist på lungkapacitet som gör att de flämtar, utan det faktum att de måste "svettas" med tungan. Men det gick fint i alla fall. Vatten och hopvikningsbar gummiskål hade vi också med.

Kan verkligen rekommendera det här stället, den här dalen. Häftiga aktiviteter som canyoning, mountainbike, klättring och forskajak finns också i omgivningarna.
Området där jag rörde mig gränsar till nationalparken Mercantour i väster och till Italien i öster.
Här är några bilder!

mercantour1.jpg
Bergen kring Breil-Sur-Roya.
Lovis_ginst.jpg
Ginsten blommar och Lovis travar.
Timjan.jpg
Skulle kunna plocka hela ryggan full med timjan... om jag inte hade så mycket annat i den. Doftar underbart att vandra här, som att trampa omkring i en burk Herbes de Provence...
Saorge.jpg
Söta stenbyn Saorge klättrar på sluttningarna.
Lovis_berg2_webb.jpg
Ovanför Saorge är utsikten vacker – mot snöklädda berg.
Saorge2.jpg
Gata i utkanten av Saorge. Möts av coola damer efter en dags vandring. Kommer gärna åter!

2014-06-11 09:57 Kommentera
Kategori: Europa, Friluftsliv, Resa med hund

Min flörtgalna resekompis

2014-05-12 21:54 Kommentera
Kategori: Europa, Resa med hund

Jag har precis blivit intervjuad av TT om att resa med hund. Svarat på några frågor om vad som krävs (EU-pass, vaccinationer, planering), och hur det är (kul! kontaktskapande! mysigt!).

Efter att ha bilat ner genom Tyskland, Schweiz och Italien och alltså slagit mig till ro på franska rivieran för några veckor, har jag ju börjat få allt mer erfarenhet av vad det innebär att resa med hund. Och inte bara vanlig hund förresten.
Min bestämde sig nämligen för att börja löpa på avresedagen.

En tik löper i tre veckor, men i början är hon inte så där jätteintresserad av att göra barn. Efter någon vecka börjar det däremot hända saker. Någonstans i Italien blev hon den hetaste blondinen i trakten, inte bara enligt sig själv, och inte bara enligt de flåsande hanhundarna som promenerade runt Lago Como. Nej då, även människor fastnade för hennes stolta swag och utropade "Que BELLO!", utan att riktigt greppa att hon alltså är en bella. Inte en bello.

Hon har varit så mycket bella de senaste veckorna att jag känt mig mer som orolig tonårsmorsa än hundägare. För här har det flörtats hejvilt, och med alla sorter och storlekar så klart. Hon har trånat efter allt från border collies och cocker spaniels till stora lufsiga blandraser och kortbenta taxar.
Två gånger har jag fått med mig lösspringande hanhundar som en hoppfull svans, ända ner i p-garaget. Den andra gången var det inte utan viss turbulens - då en bjässe nästan tog sig in i hissen med oss...

Men bella donnan Lovis har alltså hållits kort. Den här matten har lärt sig att säga "hon löper!" på flera nya språk. På engelska heter det ju "in heat". På tyska säger man "sie läuf", på italienska är hon "in calore" och här i Frankrike har jag hojtat "elle est en chaleur!" ett antal gånger, men det hjälper ju bara när hunden har en människa med sig. Om man säger så.
För visst är hon het. Men nu har äntligen intresset för killarna svalnat, för den här gången. Rivierans snyggaste löptik har checkat ut, vanliga Lovis är tillbaka.

Nu är det återigen människorna som lockar mest. För den här hunden kan flörta hon. Flörta sig fram till kel, klappar och köttbitar från restauranger. Flörta sig fram till pratstunder med människor på gator och kaféer. En resekompis med bättre sinne för att skapa kontakt med främlingar får man leta efter.

Hundmöte_Nice_webb.jpg
Litet oskyldigt kärleksmöte i gamla stan, Nice.
Karin_Lovis_crepes_Vence1_webb.jpg
Men det tar faktiskt på krafterna att vara ute och flörta. Då kan man sova en stund när matte äter crepes och tar en öl i den lilla trevliga staden Vence.
Lovis_korv_Valbonne_webb.jpg
Fredagsmarknad i Valbonne. Om det blev nån korvbit till Lovis från den här försäljaren? Ja men gissa...
Karin_Lovis_Nice2_webb.jpg
Och så måste det sägas, en gång för alla: Nice is nice.
Lovis_barn_Paillon_webb.jpg
Här har Lovis skaffat lite nya vänner i den nya parken Promenade du Paillon i Nice. Det var innan polisen sa åt oss att hundar inte fick gå på gräset... (hundvänliga Frankrike...?)
Lovis_butikmys_Nice_webb.jpg
Inget ovanligt alls: butiksbiträden som kastar sig ut från kassan och ner på golvet för att få en stund med en speciell kund.
Lovis_bisous_webb.jpg
Här är det pusstvång! Jag bara följer skyltens uppmaning, i bergsbyn Gourdon.

2014-05-12 21:54 Kommentera
Kategori: Europa, Resa med hund

Skitresan

2014-04-22 22:42 Kommentera
Kategori: Europa, Resa med hund

Hon gillar ju att bada, det lilla livet.
Gärna precis innan det är dags att packa in oss i bilen för fortsatt färd.
Och hon vill gärna tipsa andra med liknande intressen.

SkitigLovis_Helsingor.jpg
Hahaha, det funkar varje gång. 1. Hitta ett gyttjehål i skogen. 2. Gör dig så lerig du kan. 3. Invänta tvåbeningens beslut att låta dig bada i havet en gång till innan avfärd. Testat i Helsingör, Danmark. Funkar skitbra.
Barnstorf.jpg
I Tyskland finns det också gyttjepölar. Kan varmt rekommendera ett i skogen strax utanför den lilla gulla byn Barnstorf. Här har jag inte hunnit hitta det än, men....
Skitlovis2.jpg
...HÄR HAR JAG DET!!
Badlovisen.jpg
Och som av en händelse letade tvåbeningen upp det här trevliga lilla vattendraget åt mig strax därefter. Det här kan vi fortsätta med, jag gillar upplägget.

2014-04-22 22:42 Kommentera
Kategori: Europa, Resa med hund

Häng med på roadtrip!

2014-04-20 23:17 2 kommentarer
Kategori: Europa, Resa med hund, Skandinavien

Idag började den, roadtrippen. Resan ner till Frankrike som går via Danmark, Tyskland och ... tja, jag vet inte riktigt än. Har hyrt ett hus vid rivieran i några veckor och har tänkt att ditresan ska få ta cirka en vecka – men någon absolut brådska är det egentligen inte. Vi får se hur rutten blir.
Dagens etapp gick från Stockholm till Helsingör, och herregud vad glad jag är att jag tog mig över sundet innan det var dags att checka in och sova någonstans.
Då är man ju ändå utomlands.
Åh, utomlands.

Det är jag och hunden Lovis. Och en Toyota som kallas Carola.
Häng med får ni se lite vad som händer längs vägen. Försöker uppdatera så ofta jag kan.

Ni riskerar naturligtvis att utsättas för en del hundbilder och skulle det vara så att ni inte kan få nog av den varan bör ni nog kolla upp den resande hunden Lovis eget instagramkonto också, på @lovistravels

Hon satsar på att bli en erfaren resenär, och matten vill gärna samla information även om andras erfarenheter av att resa med hund. Så är du en av dem som redan rest en del med hund i Europa och har tips, råd, varningar eller historier av något slag som du vill dela med dig av – hör gärna av dig till mig!

So long och Voff!

IMG_20140420_102450.jpg
Redo för äventyr. Carola är packad. Lovis är på plats. I morse lämnade vi Stockholm med riktning söderut. Vi kommer inte tillbaka förrän till midsommar.
IMG_20140420_142923.jpg
Klassiskt stopp vid Brahehus, och en fikapaus med utiskt över Vättern.
IMG_20140420_205230.jpg
Färjan till Danmark. Färjan till UTLANDET!
Helsinörstrand1.jpg
Och innan solen sjunkit undan helt får tassarna sprätta genom Helsingörsk sandstrand. En bra avslutning på en lång, men behaglig, roadtripdag. Imorgon väntar Tyskland....

2014-04-20 23:17 2 kommentarer
Kategori: Europa, Resa med hund, Skandinavien

Hunden är resklar

2013-06-03 11:48 2 kommentarer
Kategori: Resa med hund

Så där ja. Nu har hunden Lovis ett pass i sin tass. Det som krävs är en rabiesvaccination och chipmärkning, svårare än så är det inte.
Ett EU-pass är inte bara giltigt inom EU, utan även för resor till ett flertal andra länder i världen.
Problemet är ju bara hur man ska ta sig dit. Små hundar på upp till åtta till tio kilo (beroende på flygbolag) kan få tas ombord som handbagage. Men flyga med en stor hund? Nä. Sitta i bur i ett lastrum (visserligen tempererat och med lyset på) låter inte så skoj. Hur låter det där inne? Hur mycket skramlar och kränger det?
Jag vet hundar som klarat en färd över Atlanten utan problem, men klart man undrar. Har själv varit på Arlanda och hämtat ut en hund som kom med flyg från Irland. Den hade suttit i buren i åtta timmar på grund av all tid det tar med incheckning och tull, trots att resan inte är så lång.
Nä, sätta hunden i ett lastutrymme skulle jag bara göra om jag skulle flytta utomlands eller vara borta väldigt länge.

Det är förstås smidigast att ta bilen och åka ner till kontinenten. Om man hade nån bil, vill säga. Hyra bil är inte heller lätt om man har hund, tro mig, jag har undersökt saken. En del firmor tillåter det inte alls, andra har speciella hundbilar som snabbt tar slut, och ytterligare andra lägger på en tusing på veckopriset.
Så jag har funderat på tåg. Min hund är en van tågresenär inom Sverige, och har även åkt till Oslo en gång, med kisspaus i Karlstad.

Det där nattåget från Malmö till Berlin har jag haft som en dröm. Så läser jag om den märkliga regeln att stora hundar måste bära munkorg:
http://www.hundsemester.se/content.php?137-Hund-p
-internationella-t-g

Jaja. Kanske måste hon stå ut med det. Konstigt att små hundar slipper. Som om mitt stora jättesnälla golden-monster skulle vara mer bitbenäget än en liten hund.

Och så var det det där med Storbritannien. Ett underbart hundvänligt land där hunden kommer in på puben, där det finns B&B's med hundpassning och där hundar är självklara inslag i vardagen. Det skulle ju vara perfekt. Synd bara att det ligger en massa vatten i vägen. Eurotunnel tillåter inga hundar (utom ledarhundar), så det är färja med Stena Line från Holland som gäller. Där får hunden sitta i en "kennel" en trappa upp från bildäck, om man inte har en bil man kan lämna den i.
En kennel innebär en bur, helt enkelt. Och jag inser att det vore bra att lära sin hund att trivas i en bur om man ska resa med en. Dags att skaffa en, kanske. En bur som utrustas med mysig filt och smarriga ben. Så kan upplevelsen förhoppningsvis bli bra, och resan lycklig.
För nu är jag sugen på att dra nånstans. Med hund.

Lovispass.jpg
Drömmen om Europa börjar med ett blått pass i tass.

2013-06-03 11:48 2 kommentarer
Kategori: Resa med hund

Med hunden till Norge

2013-02-21 23:00 Kommentera
Kategori: Resa med hund

För ett par veckor sedan smugglade jag med mig en vinflaska, ett par skidor och en hund till Norge. Oslo närmare bestämt. Jag gömde hunden i skidfodralet och låtsades hosta när hon skällde.
Närå. Det är naturligtvis inga problem att ta med din hund till Norge, såvida du inte har en amstaff eller en pitbull (+ ett fåtal andra raser), eftersom de är förbjudna i både Norge och Danmark.

För alla övriga gäller bara en särskild regel, sedan 1 januari 2012: Avmaskning mot dvärgbandmask, på grund av att några rävar i Sverige fått sjukan. Du fyller själv i ett formulär för att intyga att du avmaskat vovven, och det formuläret finner du här:
http://www.mattilsynet.no/mattilsynet/multimedia/
archive/00065/Egenerkl_ring_om_beh_65115a.pdf

Lätt fixat. Ett piller senare var vi på väg, i lyxkupén (även kallad hundkupén) på SJ.

Hunden skötte sig exemplariskt och visade lovande tecken på att bli en riktig resehund.
Hon tittade ut genom fönstret i Hallsberg. Kissade i Karlstad.
Annars sov hon mest.

20130201_084331.jpg
Debuten. Den gick bra. Nio månader gammal Lovis slumrar i kupén på sin första utlandsresa.

2013-02-21 23:00 Kommentera
Kategori: Resa med hund

Anonym 1432375747

Jobbar som frilansjournalist och är krönikör i Vagabond. Gillar att gå, undviker att cykla, älskar att paddla. Kramar djur, tjuvlyssnar på folk, äter allt utom ostkaka.
Har en dragning till arktiska områden, men hamnar ändå ofta i solen. Följ mig på instagram: @karintravels - eller om du hellre följer min resande hund: @lovistravels
Bloggar också på resmedhund.se

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842