Karins värld

Är kriget slut nu?

2014-04-15 06:36 Kommentera
Kategori: Asien

Det har firats buddistiskt nyår, Songkran, de senaste dagarna och detta är förenat med ett regelrätt krig längs gatorna i många thailändska byar och städer. Vattenkrig alltså.

Man kastar vatten på allt som rör sig, allt som står still, allt som försöker komma undan, allt som går på ben eller hjul. Det är bara att resignera inför högtiden som tydligen ska symbolisera att gå "ren" in i det nya året, som också är början på en välbehövlig regnperiod.

Men eftersom Songkran utvecklats från ett vänligt skvättande till att ösa vattenmassor ur slangar, vattenpumpgevär, tunnor och vad-du-nu-har-tillhands och dessutom med färg och talk i tillägg är det inte säkert att du går direkt nytvättad ur leken, utan snarare doppad i färg och puder.
Det finns även de som lägger isbitar i vattnet för att bjuda på en riktig kalldusch, med hårda inslag.

I nationalparken Khao Sok träffade vi Bangkokbor som flydde aktiviteterna i stan för en lugn tillvaro i djungeln. Och på väg tillbaka till Phuket igår eftermiddag blev vi, i tryggt förvar i en bil, attackerade längs vägen. Ganska kul att se, så där inifrån bilfönstret. Idag ska vattenkriget vara över, och saker återgår mer till det normala.

Songkran1.jpg
Vi har det bra, vi här bak i bilen.
Songkran2.jpg
Blöta lekar. Tyvärr är också Songkran en trafikolyckornas högtid, med fyllekörningar och hastiga överfall längs vägarna.
Songkran3.jpg
En av alla frivilliga som är ute för att göra rent på gatorna under Songkran.
Songkran4.jpg
Men har man gett sig in i leken får man leken tåla....
Songkran5.jpg
....och har man lite färg med sig kan man även måla. Till exempel ett bilfönster.

2014-04-15 06:36 Kommentera
Kategori: Asien

Downhill i Chiang Mai

2014-04-10 03:56 Kommentera
Kategori: Asien, Friluftsliv

Vad gör man lämpligast efter en natts sömnlös färd från Sverige till Thailand? Jo, man kastar i sig en snabb frukost och kastar sig sedan vidare - ut i bergen kring Chiang Mai i norra Thailand.
"Lämpligast" eller inte, det är i alla fall vad jag och fotografen Johan Marklund gjorde häromdagen.

Kanske lika bra att vara lite avdomnad i skallen av sömnbrist och jetlag när man för första gången i sitt liv ska störta ner för branter på en mountainbike. Har ni läst min presentation av mig själv på den här bloggen så vet ni att jag "undviker" att cykla. Jag är helt enkelt en som hellre går. Eller springer, paddlar, simmar, kryper... Kanske för att jag en gång bröt käken när jag föll av en cykel.

Därför var det nog bra för mig att stegvis känna att de feta mountainbikedäcken faktiskt gör jobbet. De klarar rätt mycket, bara man litar på dem. Det går att forcera rötter, stenar, stockar och små (för mig väldigt små) stup. Självklart gjorde jag en klassisk framdäcksbroms-stopp-vurpa. Hör väl till, inbillar jag mig, att nån gång volta över styret i den här terrängen.

Chiang Mai är känt för en rad aktiviteter, inte minst vandring. Men MTB-folket har bra förutsättningar för att trivas här. Vår tur, av medelsvår grad i nationalparken Doi Suthep, var... hur ska jag uttrycka mig här... DET JOBBIGASTE JAG NÅNSIN GJORT! Så kändes det där och då i alla fall.
Uphill ingick också, om man säger så, och låren blev rejält sura.
Men sen var det de där stunderna när man börjar känna att - jag behärskar det här. Det funkar att släppa på farten utför smala, branta, guppiga stigar. Det går att parera och forcera hindren. Då kom det där leendet. Med lite hjälp av adrenalinet. Så jäkla kul, att jag inte skulle tveka att göra det igen.

Mtbtyskar.jpg
Tyskarna Sabrina och Sung pustar i hettan (april är den varmaste månaden i Chiang Mai). Det är såna här bilder jag knäppte av med mobilen. Såna där man pustar ut en stund. När det gick brant utför, när små tjut av skräck och glädje hördes eka mellan bergen och när de överjävliga uppförsbackarna besegrades under svett och svordomar tog jag inga bilder. Just saying.
Mtbfika.jpg
Cykelhandskar av. Litet kaffestopp i nationalparken där kaffebönorna växer så det knakar intill mountainbikestigarna.
Mtbpunka.jpg
Punka. Sånt händer.
Mtbmittben.jpg
Några timmar senare. Sliten, mör, skitig och nöjd. Next stopp thaimassage, med öm rumpa.

2014-04-10 03:56 Kommentera
Kategori: Asien, Friluftsliv

Bästa nöjena i Phnom Penh

2013-05-26 21:34 Kommentera
Kategori: Asien

Gjorde en trevlig intervju i veckan som på intet sätt berörde Kambodja. Men jag tänkte hela tiden: Du har varit där. Du har varit i Kambodja.
Han jag intervjuade hade nämligen en sån där sjal, en kroma. En rutmönstrad bomullssjal som jag ser ibland på folk och tänker – åh, ni har varit där. Och så börjar jag längta till Phnom Penh.

Jag älskar Phnom Penh och det är lite svårt att sätta fingret på varför. Kanske för att det inte är stort och brusigt som Saigon eller Bangkok, inte sönderälskat som Luang Prabang (Laos) eller Hoi An (Vietnam). Phnom Penh är bara helt...lagom. Varken för hetsigt eller för sömnigt, och väldigt väldigt välkomnande.
De vanligaste sevärdheterna i stan handlar om minnen från den fruktansvärda tiden med Röda Khmererna och Pol Pot. Där finns tortyrfängelset Tuol Sleng och Dödens Fält. Och så finns där förstås tempel, restauranger och barer.
Men det jag älskar med Phnom Penh är de vardagliga nöjena.

Här är fem grejer du inte ska missa i PP:

1. Dansen på Sisowath Quay. Varje kväll vid 17-tiden börjar motionsdansen nere på flodpromenaden. Häng på du med, gör bort dig till kambodjansk folkmusik och koreansk popmusik. Ingen kommer att skratta åt dig, men någon kanske filmar dig och lägger ut det på youtube.

CentralMarket1.jpg
2. Central Market. Inte bara för att köpa en sån där sjal, utan även för att uppleva myllret, prutandet, den heta nudelsoppan och de coola spådamerna.
CinemaPP.jpg
3. Kafébio. Ta en kaffe och öva upp simultanförmågan. För när man tittar på film på de här kaféerna tittar man inte på en i taget. Nej, här snurrar minst tre actionpackade kungfurullar samtidigt – med full volym.
Kandalprovinsen1.jpg
4. Cykla i Kandalprovinsen. När du behöver en paus från stan finns landsbygden alldeles runt hörnet. Hyr en cykel, korsa "japanska bron", ta direkt till höger och följ Tonle Sap Road. Du är redan i en mycket lantligare miljö, och ännu mysigare ska det bli när du tagit färjan över nästa flod, Mekong. Nu är du i Kandalprovinsen. Njut av landsbygden och köp massor av frukt! På väg tillbaka tar du en annan färja, hela vägen tillbaka till stan.
Queer2.jpg
5. Queerteater. När mörkret faller över Victory Park och motionsdansarna börjar runda av sina pass, då kommer transorna fram i det dunkla gatuljuset och framför en musikteater med stora dramatiska gester. Du behöver inte fatta vad det handlar om. Det är kul ändå.

2013-05-26 21:34 Kommentera
Kategori: Asien

Anonym 1432375747

Jobbar som frilansjournalist och är krönikör i Vagabond. Gillar att gå, undviker att cykla, älskar att paddla. Kramar djur, tjuvlyssnar på folk, äter allt utom ostkaka.
Har en dragning till arktiska områden, men hamnar ändå ofta i solen. Följ mig på instagram: @karintravels - eller om du hellre följer min resande hund: @lovistravels
Bloggar också på resmedhund.se

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842