Norge i ett nötskal

Det nya New York

2013-05-29 15:17 Kommentera
Kategori: konst, New York, trender

wP30524-221216.JPG
Experimentell teater-ljud-installation i Peking. Jag smög ut efter tio minuter.

Paris, Berlin, New York - kreativa hubbar, städer fyllda av kultur - men numera så dyra att många konstnärer flyttar till en stad de faktikt har råd att bo i. Hej Peking. Jag har träffat ett antal musiker, artister, konstnärer, dansare, konstfilmare och kroppsmålare som väljer att utöva sin konst här istället för på hemmaplan. Det största argumentet är att levnadskostnaderna är så mycket mindre, vilket möjlighetsgör hela deras livsstil och konst. Dessutom finns det faktiskt plats för konst i Kina - i förhållande till vad som produceras och konsumeras är inte hela samhället mättat som jag ofta får känslan av hemma.

En bekant har lyckats spela in två hiphop-album helt riktat åt den amerikanska marknaden här, något han inte skulle ha haft råd att göra lika snabbt hemma, ett par andra har lyckats på bli artister och försörja sig på sin musik, en annan har startat ett kroppsmålningsföretag.

För ett par dagar sedan ramlade jag in på en experimentell föreställning med olika elektroniska ljud. På gott eller ont, det kändes återigen som att vara i Berlin. Trots att jag tog första bästa chans att smyga ut utan att säga hej då till mina vänner tycker jag att det är fantastiskt att Peking är en sådan konstnärshub. Vissa av mina vänner hävdar att Peking är en världens mest internationella städer - här är folk från hela världen och det finns en marknad för allt. Bara att det lilla jamaikanska kak-haket som nyligen öppnat på en liten, traditionell hutonggata säljer slut på sina kakor innan lunchdags får mig att tro att vad som helst kan lyckas var som helst i Kina. Till och med experimentell konst.

För att bättra på situationen ännu mer för den som skapa konst i Kina, eller för kineser som vill skapa konst utomlands, har min kompis Kira startat non-profit-organisationen China Residencies. Till er kreatorer som är tröttna på den svenska välfärdsstaten och vill uppleva en värld där allt är fel och rätt på samma gång, eller framför allt kaos - välkomna hit!

2013-05-29 15:17 Kommentera
Kategori: konst, New York, trender

Li-Lian

Landet där helgaktiviteten alltid är hyttetur, lunchmackan och North Face-väskan är dominerande religioner, det råder fullständig matvarukommunism och som förargligt nog fick Skandinaviens vackraste vyer. Jag har flyttat hit intet ont anandes om att vårt kära grannland inte är att förväxla med Sverige.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842