Annons
Annons
Foto: Istock.

Foto: Istock.

Restips

Här är varför du borde åka till stranden på din nästa resa

Att det är avslappnande att vara vid stranden vet vi alla om. Men det kan finnas vetenskapliga anledningar som motiverar varför vi samtliga borde se till att boka en resa till valfri destination nära havet så fort som möjligt.

Text: Johanna Jackson • 2016-05-11 Uppdaterad 2021-06-23

En ny studie från Michigan State University som har publicerats i Health & Place har visat det vi många redan gissat: Att bo nära vattnen ökar en persons välmående. Det enligt resetidningen Travel & Leisure.

Närmare bestämt kom studien fram till att möjligheten att se stora ytor av vatten, det kan vara en sjö så väl som ett hav, minskar både nivåer av stress och psykologisk ohälsa.

Forskarna tog hänsyn till faktorer som kön, ålder och ekonomi men fick fortfarande samma resultat: Möjligheten att kunna se vatten ökar människors mentala hälsa.

Studien undersökte dock inte hur kortare exponering av vyer av vatten påverkade hälsan. Så egentligen innebär studiens resultat inte specifikt att just en strandsemester ökar välmående.

Men vad gör det å andra sidan? Vetenskapliga bevis, eller inte – en semester på stranden kan ju knappast vara dåligt. Glöm bara inte solskyddsfaktorn!

Forskare: Ditt DNA kan vara anledningen till varför du älskar att resa

Svaret du antagligen aldrig velat veta – därför är flygplansfönster runda

15 surrealistiska stränder du bara trodde existerade i fantasin

Hon sa upp chefsjobbet för ett nytt liv i Indonesien


Text: Johanna Jackson • 2016-05-11
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top