Vår man på Mallorca

En bra början...

2014-11-20 15:00 1 kommentar
Kategori: bil, karta, mallorca, utsikt

en_bra_borjan_web.png
Utsikt från Santuari de Cura, på berget Randa, 548 meter över havet.

Jag tänkte att en bra början på denna nya mallorca-blogg skulle handla om en bra början på ett Mallorca besök. Något för den nyanlände, den som vill få bättre grepp om ön och för den som bara vill landa i lugnet.

1 - Vi börjar med det praktiska. Hyr en bil. Mallorca blir en helt annan ö om du har bil. Nu under lågsäsong är det extra förmånligt eftersom de flesta uthyrare sänker sina priser ganska drastiskt.

Det finns förstås många tips och idéer om att hitta billigare uthyrare på landsbygden eller i utkanten av Palma, men enligt mig så slår inget det praktiska i att hyra direkt på flygplatsen. De flesta större aktörerna finns representerade och jag tror att alla erbjuder bokning via webb. Alla har dessutom dubbla receptioner varav en är vänd direkt in mot bagagehallen. Det innebär att man t ex kan fixa med bilen medan man väntar på väskorna. Och att hämta och lämna inom gångavstånd från flyget kommer alltid kännas extra värdefullt den dag det är dags att åka hem.

Tänk på att det i princip alltid tillkommer kostnad för full tank och för försäkring. En del bolag har olika regler så fråga vid bokning eller vid disken.

2 - Skippa hotellet! I alla fall behöver du antagligen inte åka dit det första du gör. Åk istället direkt mot Llucmajor och vidare mot lilla byn Randa. På berget med samma namn ligger 'Santuari de Cura'. Ett aktivt kloster med anor från 1200-talet och en utsikt över princip hela ön.

Randa-toppen håller nämligen en precis lagom höjd (548 m) mitt i slättlandet vilket gör att du vid klart väder ser du allt mellan Alcúdia och Palma.

Sätt blicken i norr och du får en fantastisk överblick av hela den nordvästra bergskedjan, inklusive Puig Major & Puig Massanella. Vänd dig mot söder och se städerna Llucmajor, Campos & Felanitx, samt hela den sydliga slätten ner mot havet. Extra bonus är restaurangen för den som vill stanna lite längre.

- Med andra ord, en utmärkt start för ett mallorca-besök!

- Vi hörs!

// MARTIN

Vägen dit är förhållandevis enkel och som allt annat på ön, väl skyltad. Från flygplatsen kör du MA19 mot "Llucmajor" och fortsätter med riktning mot "Algaida". Snart dyker det upp skyltning mot "Randa" och väl framme där ska du bara ha koll på den rosa skylten "Santuari de Cura" (från flygplatsen ca 2 mil).

Ps. Vill du komma iväg nu men har svårt att få till det över jul och nyår? Förläng ditt julfirande och åk till Mallorca i januari i stället.

Årets två första månader är bitvis i och för sig både kalla och ruggiga, men lågsäsongen öppnar upp för fantastiska naturupplevelser och värmen kan man få genom två underbara folkfester;

- Trettondagen (El Día de los Reyes) 6 januari firas traditionellt i Spanien och på Mallorca. Parader, presenter, hästar, hundar, folk och ungar deltar. Familjefest för alla som vill och kan.

- Sant Antoni firas i två dagar mellan 16-17 januari. Är du på Mallorca då får du helt enkelt inte missa detta. Eller, det är i princip omöjligt att missa, för i vissa byar och städer är det både galet och högljutt.

Det är en fantastiskt folkfest i rött och vitt med sin kulmen den 16:e och avslutande djurparader den 17:e. Jag kommer skriva mer om Sant Antoni när det närmar sig, men kan redan nu tipsa om att du ska bege dig till det lilla samhället Artà (på nordöstra sidan av ön), om du vill sikta in dig på en riktig storslagen fest.

2014-11-20 15:00 1 kommentar
Kategori: bil, karta, mallorca, utsikt

Anonym 760497361

Jag heter Martin och jag växlar mitt boende mellan Mallorca & Stockholm. Jag är fotograf & creative director på Défenseur de la Foi och ena halvan av bandet Sonicfleet. Skriver och fotar om självklarheter, hemligheter och eventuellt några oklarheter, men framför allt om mitt magiska Mallorca. Finns även på Twitter & Instagram.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842