Vår man på Mallorca

"All Along The Watchtower" - om att uppleva saker om och om igen

2014-11-27 11:26 Kommentera
Kategori: historia, mallorca, utsikt, vandring

all_along_the_watchtower_webb.jpg
Ett av 50 kvarvarande vakttorn. Just detta finns i utkanten av Península de Llevant, strax norr om Cala Mesquida på nordöstra sidan av Mallorca.

Jag är inte en strandkille. Visst, bada är ju kul men att ligga på stranden en hel dag har egentligen aldrig varit något alternativ för mig. Jag är alldeles för nyfiken och rastlös för något sånt.

Så det blir en hel del utflykter. Mycket bil, ibland även scooter, men framför allt promenader och vandringar. En tidsödande sysselsättning både till utförande och i planering. För även om jag inte har något emot guidade turer, så ligger min personliga förtjusning till stor del i den där idéen om att "jag-kan-själv". Att studera kartor och hitta rätt stig är för mig en del av själva upplevelsen och då får man vara beredd på att det ibland går åt en hel del extra tid.

Jag tror det handlar om att jag vill förstå vad det är jag ser. Jag har lärt mig att de stenklädda stigarna genom bergen är stenklädda av en anledning. Att snögravarna på skuggsidan av Puig Massanella finns där av en anledning och de gömda ruinerna några hundra meter norr om "Algueria Vella d'Avall" i Península de Llevant har sin egen väldigt speciella historia (eventuellt återkommer jag till den).

Det ger mig en ny dimension av upplevelsen och det gör att jag kan åka tillbaka flera gånger till en och samma plats. För om jag upptäckte något där sist, tar jag ofta reda på vad, för att kunna åka tillbaka och "uppleva" det på nytt.

Mallorcas vakttorn är en sådan "upptäckt". Jag blev fullständigt betagen av deras historia och kan leta upp dem om och om igen. Det finns något sagolikt kring dem som svårt att sätta fingret på. Deras själva existens berättar inte bara om en annan tid, utan en annan värld.

Kortfattat är historien så här; På grund av sin geografiska position har hela Balearerna fått utstå hot och våld genom århundraden av Europas alla politiska och religiösa skiftningar. Vakter och olika utkiksplatser har därför alltid funnits, men efter hundratals år av både krig och pirater tog man på 1500-talet allting ett steg längre. En ring av strategiskt placerade vakt- och försvarstorn började byggas runt ön. Varje torn i visuell kontakt med nästa, både motsols och medsols.

Signalsystemet, utformat av den lokala renässansmannen Joan Binimelis, var lika enkelt som genialt. Med rök på dagen och eld på natten kunde man likt dominobrickor skicka en kedja av signaler till Palma och det centrala Almudaina Palatset för att varna om alla eventuella och reella hot. 84 torn byggde man totalt och idag finns ca 50 kvar.

- Mot den bakgrunden blir min upplevelse av dessa torn helt fantastisk.

Jag vet att jag från ett torn alltid kan se ett annat och tanken att stå där när det "var på riktigt" blir både svindlande och fascinerande.

Min fantasi skenar och jag lever mig in i hur det var att tända den första elden, att se sitt närmaste torn svagt lysa upp av lågorna i den becksvarta natten och att bo i byarna och städerna och se en krans av eldar bildas runt ön.

Jag försvinner bort för en sekund av själva tanken. Jag ryser lite och blir lätt tårögd av en anledning som jag inte kan sätta ord på. Det finns något stort i berättelsen om tornens historia som jag inte kan skaka av mig. Något som berör mig på ett sätt som bara kan hända med trötta ben under bar himmel.

Det har något med överlevnad att göra, om sammanhållning och om stora uppoffringar. Det är något magsikt med människor - och det är något magiskt med Mallorca.

// MARTIN

2014-11-27 11:26 Kommentera
Kategori: historia, mallorca, utsikt, vandring

Anonym 760497361

Jag heter Martin och jag växlar mitt boende mellan Mallorca & Stockholm. Jag är fotograf & creative director på Défenseur de la Foi och ena halvan av bandet Sonicfleet. Skriver och fotar om självklarheter, hemligheter och eventuellt några oklarheter, men framför allt om mitt magiska Mallorca. Finns även på Twitter & Instagram.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206