Mitt Sydafrika

Durbans (inte så lilla) Little India

2016-03-06 07:36 3 kommentarer
Kategori: Durban, Historia, Kultur, Mat och vin

Durban, på Sydafrikas ostkust, är "den största Indiska staden utanför Indien". De allra flesta av Durbans närmare en miljon Indier kan spåra sitt ursprung till de sk kontraktsarbetare som kom till Sydafrika under den Brittiska kolonialtiden (framförallt mellan 1860 och 1910). Anledningen till att man importerade arbetskraft var framförallt att de inhemska svarta folken i området (av vilka majoriteten var Zulu, och de flesta män var krigare) ansågs vara opålitliga som arbetare. Även om Indierna kallades kontraktsarbetare skulle nog termen skuldslav vara mer rättvisande. Majoriteten arbetade på sockerrörsfälten, men en del även i kolgruvor och på järnvägsbyggen, under slavliknande förhållanden. Få hade möjlighet att återvända till Indien när deras kontrakt gick ut, och de flesta blev kvar som arbetare men många etablerade senare affärsrörelser som tex diversehandel samt mat och grönsaksaffärer.

Indian indentured labourers.jpg
Indiska arbetare på 1860-talet. Bild från South African History Archives

Durban präglas än idag starkt av den Indiska invandringen, och här är nationalrätten Bunny Chow; en Indisk curry som serveras i en halv, urgröpt limpa. Rätten har sitt ursprung i Apartheidtiden, när endast vita fick äta på restauranger. Svarta och icke-vita (däribland Indier) fick köpa take-away från bakdörren på många restauranger och detta var lösningen på problemet med brist på lämpliga kärl att ta med sig maten i. Namnet bunny (kanin) är det ingen som riktig vet varifrån det kommer, men en teori är att man satte två bitar bröd på toppen som kunde användas som sked (och såg ut som kaninöron). I Durban hittar man också landets bästa Indiska restauranger, allt från farmors lilla hak till riktigt fina ställen.

Bunny Chow-1.jpg
Indisk mat med en Bunny Chow i bakgrunden

Det är en fantastisk upplevelse att utforska de Indiska kvarteren i Durban, framförallt runt Victoria Street Market. Här ligger doften av curry och rökelse tung i luften, och den klingande Indiska engelskan (som har överlevt i generationer) ljuder klar när handlarna ropar ut sina erbjudanden. Här kan man köpa allt från currykryddor, linser och färska grönsaker till statyer av Hindugudar och traditionella blomstergirlanger. Det känns som man har transporterats till en annan del av världen.

Victoria Street Market-7.jpg
Victoria Street Market-1-2.jpg
Victoria Street Market-1.jpg
Victoria Street Market-2.jpg
Victoria Street Market-5.jpg

Men på andra sidan gatan kan man landa mitt i Afrika igen; här ligger en jättestor "mutimarknad". Muti är ett samlingsnamn för alternativ medicin inom den afrikanska kulturen, och innefattar allt från läkande örter till djurdelar (och i vissa fall människodelar, men detta är en avart och inte vanligt förekommande). Man kan gå igenom huvudstråket av denna marknaden med en lokal guide, men man kommer inte in i gränderna och får absolut inte fotografera här. Detta beror på en kombination av vidskepelse och det faktum att vissa varor, framförallt djurdelar, inte är helt lagliga.

Victoria Street Market-8.jpg
Ingången till den Afrikanska mutimarknaden

Det Indiska arvet är också påtagligt vid Durbans strandpromenad, där man kan ta en rickshaw dragen av ståtligt utstyrda rickshawdragare. Dock är dessa rickshawmän idag till största del Zulus.

Victoria Street Market-10.jpg
Rickshawdragare i sin konstfulla utstyrsel

Den Indier som kanske allra mest har påverkat Sydafrikas historia är Mahatma Gandhi. Han anlände i landet 1893 för att representera en Indisk affärsman i en rättegång. Kort därpå instiftades en lag som begränsade Indiernas rättigheter, och Gandhis politiska karriär tog sin början. Under de 21 år som han spenderade i Sydafrika utvecklade han sin strategi för fredligt motstånd; Satyagraha. Detta influerade senare starkt ANCs strategi fram till 1960, då Sharpville massakern gjorde att man inte såg någon annan utväg än en beväpnad kamp.

Gandhi_South Africa.jpg
Gandhi som ung advokat i Sydafrika 1905. Bild från Wikipedia

Det bästa sättet att utforska de Indiska kvarteren, och lära sig mer om deras historia, är med en guidad tur. Den mest populära arrangören heter Street Scene och jag kan varmt rekommendera deras Durban City Walking Tour.

Vill man ha ett brett urval av Indiska restauranger är Florida Road ett bra ställe. Här kan man promenera och titta på menyerna på de olika restaurangerna innan man bestämmer sig. Precis som i många andra Indiska kvarter så är inkastarna väldigt entusiastiska! Men ska man äta en riktigt autentisk måltid så är det alltid bäst att rådfråga lokalbefolkningen. Jag frågade min goda vän Ishay Govender-Ypma, framgångsrik matjournalist och bloggare från Food & The Fabulous som är uppvuxen i Durban, och här är hennes tre favoriter:

Goundens på Umbilo Road för stans bästa Bunny Chow
Impulse by the Sea i Ballito för deras krabbcurry
Ocean Terrace på Oysterbox Hotel i Umhlanga för en riktigt lyxigt kolonial upplevelse

Victoria Street Market-4.jpg
Victoria Street Market-3.jpg
Victoria Street Market-6.jpg
Victoria Street Market-9.jpg

2016-03-06 07:36 3 kommentarer
Kategori: Durban, Historia, Kultur, Mat och vin

Anonym 1684002284

Jag har bott i Sydafrika över 10 år, och jobbar med resor på många olika sätt: som reseproducent, guide, skribent och bloggare. Här delar jag med mig av mina bästa resetips, och personliga berättelser ur mitt liv på resande fot i Sydafrika.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206