Mitt Sydafrika

Sydafrikas bästa safari

2016-05-22 14:34 1 kommentar
Kategori: Allmänna tips, Djurliv, Natur

Jag får ofta frågan om vart man upplever Sydafrikas bästa safari. Svaret på denna fråga är naturligtvis subjektivt, men jag ska ge dig min åsikt. Under mina tio år i Sydafrika har jag haft privilegiet att besöka väldigt många olika safarilodger, både genom jobbet och privat. Jag tröttnar aldrig på spänningen när man rullar ut i buschen i en öppen bil! Vad kommer vi få uppleva den här gången? Varje tur är annorlunda, och varje tur är magisk! Men vissa safarin är bättre än andra. För mig är det allra viktigaste känslan av att vara mitt i Afrikas vildmark. Här är några saker som jag tycker bidrar till det:

Att man har stora ytor av vildmark runt sig. Även om många reservat i Sydafrika är relativt stora, så finns det inget som kan jämföra sig med Greater Kruger (Krugerparken och omkringliggande private reservat) som tillsammans med nationalparkerna Gonarezhou i Zimbabwe och Limpopo i Mozambique heter Great Limpopo Transfrontier Park och är 35,000km2. Detta är ett av de största vildmarksområdena i Afrika, och känslan av att vara en del av detta är obeskrivlig!

Att man inte ser några stängsel. På mina favoritställen ser man inte några stängsel efter att man har åkt in genom grinden till området (alla reservat som har stora djur är instängslade, även Krugerparken, eftersom mötet mellan lokalbefolkningen och djur skapar en risk för båda parter). Jag tycker också bäst om de lodger som inte har något stängsel runt byggnaderna, där djuren strövar fritt framförallt nattetid.

Safari-1.jpg
Ytorna är enorma, och man känner sig so en liten, liten del av något riktigt stort
Safari-6.jpg
Att ha privilegiet att få vara mitt i Afrikas vildmark är det allra häftigaste med safari tycker jag

Att man kan köra offroad. I nationalparker (tex Krugerparken) får man inte köra utanför det etablerade vägsystemet. Detta gör att man ofta bara ser djuren på väldigt långt håll. I privata reservat kör de flesta offroad, men hur mycket och för vad kan variera. Jag tycker det är mest givande att åka på safari där man kan köra offroad för alla Big Five (naturligtvis inom gränser för vad som är respektfullt gentemot nature och djuren).

I många privata reservat, tex Timbavati, Sabi Sands och Manyeleti, där lodgerna jag nämner som exempel i denna artikel, ligger kör man offroad för alla av de Big Five. I andra reservat har man begränsningar som tex att man endast gör det för katterna, eller inte får köra för nära elefanterna.

Safari-3.jpg
Ett möte som detta är omöjligt om man inte kan köra offroad
Safari-9.jpg
En upplevelse få förunnad

Att det inte är för mycket folk. Safari är en naturupplevelse, och ska njutas i små grupper. Den bästa safarin har man på ställen som begränsar hur många bilar får finnas vid djuren. Blir det mer än tre bilar känns det som man sitter i en trafikstockning… Men nästan lika viktigt är att lodgen inte har plats för så många gäster.

Umlani Bush Camp har endast 9 rum. Alla måltider äts vid gemensamma bord, och man känner sig som en stor familj. På safari står exklusiva möten med djur i huvudfokus (lika mycket för turisternas nöje som djurens välmående) och antalet bilar på ett ställe begränsas och kontrolleras genom radiokontakt.

Safari-5.jpg
Matsalen på Umlani Bush Camp, där man äter alla måltider gemensamt

Att byggnader smälter in i miljön. Det är bushen som ska spela huvudrollen, och byggnader ska utvecklas i harmoni med detta. Jag bor hellre i en enkel rondavel där ljus och ljud släpps in, än i en kompakt byggnad som är helt tätat för att kunna vara luftkonditionerad. Tält är den allra bästa upplevelsen tycker jag!

Khoka Moya har ett helt underbart camp där alla gemensamma utrymmen är öppna för att släppa in naturens ljud, ljus och dofter. Rummen består av tält byggda över en fast grund, med spolande toaletter, varma duschar och sköna sängar. Tälten står så lång ifrån varandra att man känner sig som en ensam campare mitt i Afrikas bush. Då och då passerar elefanter och andra djur som strövar in för att dricka i den lilla dammen i mitten av campen.

Safari-7.jpg
Khoka Moyas tält smälter in i naturen, och låter gästerna känna sig som en del av vildmarken
Safari-4.jpg
Många safarilodger som prioriterar mötet med naturen har underbara uteduschar i sina rum

Att lodgen respekterar både människor och miljö genom sitt sätt att driva verksamheten. Att människor från de lokala byarna anställs, och att man köper så mycket varor och tjänster som möjligt i närområdet. Att man värnar om miljön genom att reducera sitt ekologiska fotavtryck är självklart tycker jag (men inte alla lodger håller med).

Utöver att anställa lokalt så stöttar Ulusaba de närliggande byarna genom sin välgörenhetsorganisation Pride n Purpose. Man uppskattar att runt 35,000 människor i 6 olika byar drar fördelar från denna organisation (genom förbättrad tillgång till vatten, mat, utbildning och sjukvård).

Screen Shot 2016-05-22 at 14.13.20.png

Så för mig är svaret på frågan på vart man får Sydafrikas bästa safariupplevelse:

I ett av de private reservaten i direkt anslutning till Krugerparken.

Jag har nämnt några av mina absoluta favoriter i texten, men fortsätt följa bloggen för jag planerar en "studieresa" till Krugerområdet snart och lovar att göra en stor utvärdering av så många lodger som möjligt!

Och så sist, men inte minst, här är mitt topptips för att få en helt fantastisk safari:

Fokusera inte bara på the Big Five. Även om det är fantastiskt att få se dessa djur, så finns det så mycket annat. Ljuset, ljuden, de små sakerna och känslan av att vara i detta enorma vildmarksområde. Siluetten av ett träd mot den blodröda himlen i solnedgången, hur fåglarna vaknar till liv tidigt på morgonen och de underbart vackra ögenen på den underskattade impalan är bara några exempel.

Safari-2.jpg
Safari-12.jpg

2016-05-22 14:34 1 kommentar
Kategori: Allmänna tips, Djurliv, Natur

Anonym 1684002284

Jag har bott i Sydafrika över 10 år, och jobbar med resor på många olika sätt: som reseproducent, guide, skribent och bloggare. Här delar jag med mig av mina bästa resetips, och personliga berättelser ur mitt liv på resande fot i Sydafrika.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206