Annons
Annons
Katarina Mancama ska blogga om livet i Sydafrika, ansvarsfullt resande och slow travel.

Katarina Mancama ska blogga om livet i Sydafrika, ansvarsfullt resande och slow travel.

Nyhet

Vagabonds nya bloggare vill inspirera till ett Sydafrika bortom Kapstaden

För Katarina Mancama är resor livets kall. Sedan tio år är hon bosatt Sydafrika där hon hamnade i av en slump. Nu vill hon inspirera till hur turism kan gynna lokalbefolkningen i Sydafrika. Följ med till rytande lejon, kåkstäder och fashionabla förorter i Katarinas blogg Mitt Sydafrika på Vagabond.se.

Text: Redaktionen • 2015-12-08 Uppdaterad 2021-06-23

Välkommen som bloggare på Vagabond.se. Hur kommer det sig att du hamnade i Sydafrika?

– Det var egentigen en slump! Min man hade erbjudits jobb i Pretoria och San Fransisco och vi trodde det skulle bli lättare för mig att få arbetstillstånd i Sydafrika. Jag hade aldrig varit här innan vi anlände i augusti 2005. Första tiden var som en chock för systemet, men idag älskar jag detta fantastiska, vackra och ibland frustrerande land. När jag inte reser (som jag gör för det mesta, antingen i jobbet eller på egen hand) delar jag mitt liv mellan vårt hus i Pretoria och vår lägenhet utanför Kapstaden. 

Vad är så speciellt med Sydafrika?

– Sydafrika är så otroligt mycket mer än Kapstaden och Krugerparken. Här finns en oändlig mångfald; i naturen, djurlivet och naturligtvis människorna. Sydafrika har 11 officiella språk och minst lika många olika folkgrupper med olika kulturer. Här finns växtlighet och djurliv som inte finns någon annan stans. Bara på Taffelberget finns fler växtarter än i hela Storbritannien!

Vagabonds nya bloggare vill inspirera till ett Sydafrika bortom Kapstaden
Av alla djur i Afrika är Katarina mest fascinerad av elefanten. Foto: Katarina Mancama.

Vad kommer vi att få läsa om i bloggen?

– Mitt Sydafrika kommer handla om de fantastiska saker jag får vara med om genom mitt jobb inom resebranschen och i mina personliga resor. Detta kommer att varvas med konkreta resetips och naturligtvis kommer jag dela med mig av mina gömda pärlor.

Vi har förstått att du tycker Slow travel är viktigt både i resandet och i vardagen. Vad är egentligen Slow travel?

– För mig är Slow travel (namnet ska föra associationer till Slow food) resor som berikar både resenären och destinationen. Att lära känna människor, prova lokalproducerad mat och dryck, och att utforska lite djupare än bara de stora turistattraktionerna. Att veta att din resa gynnar lokalbefolkningen ger också en känsla av samhörighet som lever kvar lång efter att semestern är slut.

Är detta något vi kommer att få ta del av i bloggen?

– Slow travel är absolut någonting jag kommer fokusera på i Mitt Sydafrika. Inte bara för att jag tycker vi har ett ansvar att välja resor som gynnar lokalbefolkningen och miljön, men också för att jag absolut tycker att dessa resor är mycket mer berikande.

Vagabonds nya bloggare vill inspirera till ett Sydafrika bortom Kapstaden
Sydafrikas kåkstäder är färggranna och spännande att besöka. Foto: Katarina Mancama.

Vad var det som gör att du brinner för hållbar utveckling och resor?

– Det finns ett ordspråk som säger att “turism är som eld; man kan laga sin mat på den, men den kan också bränna ner ens hus”. Vi som har privilegiet och möjligheterna att resa måste göra allt vi kan för att turismen ger till destinationen i stället för att ta. Att det skapar arbetstillfällen och nya möjligheter för småföretagare, att det gynnar lokalbefolkningen och att det jobbar aktivt för att bevara miljön och naturtillgångar. 

Vad är största skillnaden mellan ett liv i Sydafrika och i Sverige?

– Livet här är både enklare och svårare. Vi har ett fantastiskt klimat, otroliga resmöjligheter, god mat och vin till bra priser. Dessutom har vi en hel del avlastning i vardagen med någon som städar, tankar och packar kassarna i affären åt oss. Men man behöver ett stort tålamod. Byråkratin är hopplös och det finns mycket som inte fungerar (att posta något är lite av ett lotteri och man kan köa en hel dag för att t.ex. förnya sitt körkort bara för att komma fram och inse att det krävs något annat papper).

Har du något särskilt minne i Sydafrika som du aldrig kommer att glömma?

– Det finns så många. Att sitta vid en eld under stjärnorna och höra lejon ryta i fjärran. Att dricka ett riktigt fint vin på plats bland vinrankorna där druvorna växte. Att se en jättesköldpadda lägga ägg på en öde strand i månskenet. Att bli inbjuden i hem och lära känna människor i hyddor på landet, i kåkstäder och i fashionabla förorter. Mycket av detta vill jag berätta mer om på Mitt Sydafrika

Vagabonds nya bloggare vill inspirera till ett Sydafrika bortom Kapstaden
Safari är så mycket mer än vilda djur, vackra soluppgångar och landskap till exempel. Foto: Katarina Mancama.

Vad bör man som turist tänka på när man åker till Sydafrika?

– Media ger ofta en bild av att Sydafrika är vilda västern och väldigt farligt. Men det är inte på långa vägar så farligt som många tror, framförallt inte i de områden turister besöker. Naturligtvis ska man tänka på hur man beter sig, precis som på alla ställen. Rör dig inte i områden du inte känner till, bär inte med dig en massa värdesaker och lita på din magkänsla.

–Tänk också på att dina val kan ha en stor inverkan på människor och natur i landet. Försök välja hotell och aktiviteter som arbetar för ett bättre Sydafrika (t.ex. genom att stötta projekt eller arbeta för miljöbevarande). Sist men inte minst, upplev det riktig Sydafrika! Ta en tur med en lokal guide i en kåkstad, prova att bo en natt på ett litet b&b i någons hem och prata med de du möter längs resan.

Händer det något spännande framöver du kan berätta om och göra oss nyfikna på?

– Massor! Jag har fler resor planerade än det finns timmar på dygnet. Jag ska prova på nya vandringsleder, besöka spännande safariparker, bo på det lyxigaste av det lyxigaste, utforska bakgator och marknader, äta och dricka gott. Och så ska jag försöka hitta tid att träna för och springa en ultramara.

Vart bär dina resor av när du inte är i Sydafrika?

– Sverige är ett måste en gång om året, när det är sommar där (och vinter här). Det blir mycket äventyr och natur, gärna i närområdet. Min senaste resa gick till Madagaskar där vi utforskade vackra naturreservat och dök med valhaj. Nästa år ska jag vandra El Camino till Santiago de Compostela på egen hand. Att bestiga Kilimanjaro står högt på listan, samt en roadtrip genom Malawi.

Vagabonds nya bloggare vill inspirera till ett Sydafrika bortom Kapstaden

Katarinas bästa Sydafrikatips!

Johannesburg – design och nytänkande i en framväxande stad – Ge Joburg några dagar. Många tror att det inte finns mycket att se här och att det är en livsfarlig stad. Men här har det de senaste fem åren växt fram en otroligt intressant gatubild, fylld av mode, design, nytänkande och integration. Här skrevs dessutom mycket av antiapartheidkampens historia; man kan verkligen känna historiens vingslag.

Safari på privata reservat – Betala lite mer och besök ett av de många privata reservaten för safari i stället för t.ex. Krugerparken. Det är värt vartenda öre!               

Kombinera med stränder i grannländer – Sydafrika är inte en sol-och-bad destination. Stränderna är vackra, men vattnet är antingen alldeles för kallt eller fullt av farliga strömmar. Kombinera i så fall hellre med Mocambique, som har stränder i världsklass och bara är någon timme med flyg från Johannesburg.

Utforska kulturen – Många tänker Kapstaden och safari när de tänker på Sydafrika, men här finns en otrolig kulturrikedom med många intressanta människor och historier.

Vagabonds nya bloggare vill inspirera till ett Sydafrika bortom Kapstaden
Sydafrika har en kustlinje som sträcker sig över 250 mil, från den iskalla Atlanten till den tropiska Indiska oceanen. Foto: Katarina Mancama.

Katarinas bästa tips för ett ansvarsfullt resande

Hotell med engagemang – Väl ett hotell som lyfter fram sitt engagemang för människor och miljö, inte bara hur fina deras rum är.

Välj guide med omsorg – Gör utflykter med lokalguider där möten med människor står i fokus (detta är framförallt viktigt på kåkstadsturer).

Ät lokalt – Prova den lokala, traditionella maten och drycken (försök hitta en restaurang där lokalbefolkningen äter, i stället för de stora turistrestaurangerna).

Shoppa av de lokala hantverkarna – Köp souvenirer som tillverkats av lokala hantverkare, även om de är lite dyrare än det importerade på marknaden.

Donera – Hitta ett projekt som tilltalar dig, och donera en summa pengar. 

Här kan du läsa Katarinas första blogginlägg – Välkommen till Mitt Sydafrika

24 timmar i Kapstaden – ett dygn i naturskön metropol

Sydafrikas 10 bästa äventyr


Text: Redaktionen • 2015-12-08
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top