Mitt Sydafrika

Sydafrikas modigaste kvinnor?

2016-08-20 15:29 Kommentera
Kategori: Krugerparken, Naturvård

Augusti månad är tillägnad kvinnan här i Sydafrika. Det är en förlängning av Kvinnodagen som firas 9e augusti till minne av när tiotusentals kvinnor genomförde en protestmars till Union Buildings i Pretoria 1956. Man protesterade mot de förhatliga passen som alla svarta var tvungna att bära (dessa pass visade bla vart personen bodde, och vart han eller hon arbetade - att röra sig utanför dessa områden var olagligt).

womensdaysouthafrica.jpg
Bild från SA History Online
Womens Day 1956.png
Bild från SA History Online

Många kvinnor i Sydafrika lever under förtryck än idag. Inte av staten, men av ett patriarkaliskt samhälle där man ofta ignorerar kvinnomisshandel och kvinnan får dra det tyngsta lasset i hushållet. Därför är augusti en viktig månad, där man både lyfter fram dessa viktiga frågor men också hyllar starka och framstående kvinnor.

The Black Mambas är en Anti Poaching Unit som arbetar för att skydda den starkt utrotningshotade noshörningen från tjuvjakt i området runt Krugerparken. Det som gör Black Mambas så unik är att den består uteslutande av kvinnor. Tjuvjakten på noshörning involverar enorma summor pengar (man uppskattar marknadsvärdet på hornet till över 60,000 dollar per kilo!) och alla inblandade är skoningslösa. "Varje morgon när jag vaknar vet jag att det mycket väl kan vara min sista dag" säger en av kvinnorna i en intervju. Så i mina ögon är dessa kvinnor definitivt bland de allra modigaste i Sydafrika!

Black Mambas-1-3.jpg
Bild från Black Mambas APU

Man skulle kunna tro att en grupp kvinnor inte avskräcker dessa hänsynslösa tjuvjägare, men the Black Mambas har ett starkt rykte och har varit oerhört framgångsrika i sitt uppdrag. Sen starten (2013) har de eliminerat 12 tjuvjägarläger och tjuvjakten har minskat med drygt 75% i det område som de patrullerar.

Black Mambas-1-5.jpg
Bild från Black Mambas APU
Black Mambas-2.jpg

Utöver sin roll som tjuvjaktsbekämpare fyller dessa kvinnor också en viktig roll inom utbildning. De undervisar om ekologi, vikten av ett robust ekosystem och problemen med tjuvjakt i skolor som ligger i områden nära Krugerparken. Förhoppningsvis leder detta så småningom till att lokalbefolkningen tar avstånd från tjuvjakten, och hjälper till att bekämpa den.

Vi borde alla hylla dessa modiga kvinnor, inte bara under augusti månad!

Black Mambas-1-2.jpg
Bild från Black Mambas APU
Black Mambas-2-2.jpg
Bild från Black Mambas APU

2016-08-20 15:29 Kommentera
Kategori: Krugerparken, Naturvård

Anonym 1684002284

Jag har bott i Sydafrika över 10 år, och jobbar med resor på många olika sätt: som reseproducent, guide, skribent och bloggare. Här delar jag med mig av mina bästa resetips, och personliga berättelser ur mitt liv på resande fot i Sydafrika.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206