Annons
Annons
Vanlife Gotland och glamping Gotska Sandön

Vanlife på Gotland och tält med vandrarhemsstandard på Gotska Sandön. Foto: Sofia Helmstrand respektive Per J Andersson

Restips

Spännande sätt att campa – på hustak, i öknen eller i ombyggd skåpbil

Camping betyder inte nödvändigtvis att man slår upp ett tält eller rullar in en husvagn på en inhägnad campingplats. Vagabond tipsar om hur du tar campingupplevelsen till nya nivåer.

Text: Per J Andersson • 2023-08-04 Uppdaterad 2023-08-05

Svenska campingplatser rapporterar att vi sommaren 2023 går mot nya rekordnivåer, trots det dåliga vädret i juli och inledningen av augusti. Men varför nöja sig med att slå upp tältet på en inhägnad campingplats, spela minigolf och sitta i förtältet och grilla flintastek när du istället kan fricampa, leva vanlife och ökencampa och få betydligt mer storslagna naturupplevelser.

Här är några udda campingformer som Vagabonds vittberesta redaktion har testat.

Vanlife

Köp en begagnad skåpbil, van på engelska, slit ut den ordinarie inredningen och sätt in säng, campingkök och uppfällbart bord. Voilà, din campervan är färdig. Ett alternativ är förstås att till ett högre pris köpa ett nyckelfärdigt fordon som redan är inrett för camping.

Föreningen Vanlife Sverige, som idag har 20 000 medlemmar, har en Facebooksida där medlemmarna delar erfarenheter och smarta tips. Där kan man läsa att det är realistiskt att köpa en begagnad van för mellan 50 000 och 100 000 kronor. Är du bilmeckarkunnig kan du förstås köpa en billigare, äldre och mer sliten skåpbil, rusta upp och inreda. Men obs, var beredd med hyls- och skiftnycklarna i handen på diverse mekaniskt fixande. Får du inte panik för motorkrångel är det här ett bra sätt att skaffa sig en campervan, inklusive inredning, för kanske totalt bara 50 000.

Med en campervan kan du ju stanna för natten nästan varsomhelst. Tänk på att du i Sverige inte får köra ut på stranden. Foto: Getty Images
Klassisk campervan av känd tysk modell. Ikonisk. Här på Plaka Beach på grekiska ön Naxos. Foto: Per J Andersson

Är du beroende av en dator och andra elprylar skaffar du solceller som du kan sätt upp på taket när ni parkerat. För poängen är ju inte att du ska checka in på campingplatsen, utan ställa dig på en naturskön plats och fricampa.

Viktigt att tänka på, tipsar Vanlife Sverige, är att du måste följa lokala lagar och regler. Det är exempelvis alltid förbjudet i Sverige att köra ut i terrängen. Det innebär att du inte får parkera i skog, på stränder, i hagar eller på gräsmattor. Du kan däremot parkera på asfalt, grus eller annat underlag som inte tar skada av fordonet, bredvid en strand eller ett naturområde.

Vanlife på Gotland. Oanade valmöjligheter uppstår när man inte är beroende av en inhägnad campingplats. Foto: Sofia Helmstrand

Vill du hellre ha basservice och hitta ställplatser, parkeringar och rastplatser för din van ska du ladda ner någon av följande appar:

  • Park4Night – app med campingar, ställplatser, parkeringar och rastplatser.
  • CamperContact – app med campingar och ställplatser med och utan service.
  • Ställplatser – app med campingar, ställplatser och parkeringar.
  • Rast & Camp – app med campingar, ställplatser och rastplatser.

Tänk på att alla länder inte är lika tillåtande till fricamping som Sverige. I många länder är det tillåtet bara om markägaren gett tillstånd. Reglerna på allmän mark är mer restriktiva. Det gäller till exempel i Tyskland, Österrike, Frankrike, Spanien och Kroatien. I Tyskland och Österrike kan restriktionerna dessutom variera mellan olika regioner. I vissa länder är fricamping på allmän mark inte alls tillåten. Det gäller bland annat i Polen och Tjeckien.

Bakluckecamping

Vill du komma ännu billigare undan nöjer du dig med en kombipersonbil med baklucka, t ex en begagnad Volvo 245 eller V70, fäller ner baksätet och lägger in en madrass. Packa med campingstolar och bord och gasolkök och laga och ät utomhus.

Glamping

Trött på frystorkad mat tillagad på stormkök och alltför hårda liggunderlag: satsa på den starkt växande trenden glamping. Såväl i Sverige som resten av världen blir det allt vanligare med stationära tält med trägolv, ståhöjd och boutiquehotell-lyx som vinkyl, AC och dyra resårmadrasssängar med fluffiga duntäcken.

Glampa bland vinrankorna i Skåne. Foto: Arilds vingård.

Några av Sveriges finaste glampingar är Surflogiet nära Tofta på Gotland, Svartsö Logi på ön Svartsö i Stockholms skärgård och glampingen på ön Fejan i samma skärgård. Dessutom Sápmi Nature Camp utanför Gällivare (som National Geographic korat till ett av världens bästa och mest hållbara boenden) och Arilds vingård på Kullahalvön.

Gotlands hetaste glamping heter Surflogiet och ligger strax söder om Tofta. Foto: Lukas Nyberg/Surflogiet.
Picknick på stranden på Surflogiet på Gotland. Foto: Lukas Nyberg/Surflogiet.

Läs mer: 11 vackra och coola svenska glampingupplevelser!

Varför inte indisk glamping. Vagabond har testat glamping i Pushkar i samband med den årliga kamelmarknaden Pushkar Camel Fair i Rajasthan som hålls vid fullmåne i oktober-november (2023 blir det 10–28 november) Läs mer om glamping på kamelmarknaden här och här!

Så mycket mer romantiskt än så här blir det knappast. Foto: Sápmi Nature Camp.

Eller – fortfarande i Indien – gör en vingårdsrundresa i Nashik Valley, Indiens vindistrikt, några timmars tågresa öster om Bombay. Besök Sula Wines årliga vinfestival första veckan i februari. I samband med vinfestivalen testade Vagabonds utsända Grape County Eco Resorts. Fint ställe i lummig dal med rymliga lyxiga tält som känns som man bor på ett tjusigt boutiquehotell, med den skillnaden att väggarna här är av canvas. Plus för vilda tigrar och underbara viner.

Tält med säng och täcken men utan lyx

Tält med vandrarhemsstandard på Gotska Sandön. Foto: Per J Andersson

Typ glamping, men minus flärden. Ett rejält tält med trägolv och ståhöjd, så långt allt lika, men med ett enkla vandrarhemssängar med täcken och kuddar. Lakan tar du med dig själv. Finns bland annat på Gotska Sandön som bjuder på milslånga sandstränder och ett rikt fågelliv, plus en myllrande sälkoloni. Boka Gotska Sandö-tältövernattningen här!

Ökencamping

Låt oss återvända till Indien. Här kan man förstås också fricampa i den vilda öknen. Ett populärt sätt är att åka på kamelsafari arrangerat av lokal arrangör i staden Jaisalmer långt ut i Tharöknen i Rajasthan. Bästa rutten – mest orörd natur – får du om du väljer en rutt genom Desert National Park.

Kamelsafari i Desert National Park i indiska Rajasthan. Foto: Per J Andersson
Frukost, lunch och middag lagas över öppen eld under ökensafarin. Foto: Per J Andersson

Kamelerna bär dig och dina safarivänner plus maten, veden, tälten och filtarna. Det är en smaksak om man vill sova under canvastak eller föredrar att slagga utomhus i sanddynen med stjärnhimlen som tak. Ett tips: det senare är en hit. Läs Vagabonds reportage om kamelsafari här och få tips inför din egen campingutflykt i öknen här!

Hustakscamping

Tillbaka till staden. I New York finns en hustakstältningsrörelse, initierad av konstnären Thomas Stevenson. Tälten står på plats, ta bara med dig liggunderlag, sovsäck och någon ingrediens till den gemensamma grytan som lagas på kvällen. Kostnad: noll dollar. Läs mer på Bivouac NYC.

Glamping på ett hustak i Västerås. Foto: Per J Andersson

Även i Västerås kan du campa på hustak, men då kostar det en rejäl slant. Sov i i en genomskinlig plastigloo med lyxig Hästensäng, minibar och AC i det gamla Asea/ABB-kvarteret Mimer. Då får du tillgång till en egen 500 kvadratmeter stor terrass och utsikt över staden och Mälaren. Läs Vagabonds rapport från hustakscampingen i Västerås och boka hustaksigloon på Hotel Plaza Västerås.

Läs också

Karin Wimark och Helle Kikerpuu på vanlifeäventyr.

Vanlife i Sverige – praktiska tips inför avresan

Vagabonds redaktörer Karin Wimark och Helle Kikerpuu reste runt med en van i Sverige under en pandemisommar. Här är deras kloka råd till dig som vill ge dig ut på vägarna och uppleva magiska campingstunder.

Kolla in video med tips

Vagabonds Per J Andersson gör resespaning i TV4 om udda campingformer.

Se hela inslaget i TV4 där Vagabonds redaktör tipsar om udda camping


Text: Per J Andersson • 2023-08-04
RestipsGlampingKamelsafariVanlife

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top