Mitt Sydafrika

Sydafrikas bästa safari

2016-05-22 14:34 1 kommentar
Kategori: Allmänna tips, Djurliv, Natur

Jag får ofta frågan om vart man upplever Sydafrikas bästa safari. Svaret på denna fråga är naturligtvis subjektivt, men jag ska ge dig min åsikt. Under mina tio år i Sydafrika har jag haft privilegiet att besöka väldigt många olika safarilodger, både genom jobbet och privat. Jag tröttnar aldrig på spänningen när man rullar ut i buschen i en öppen bil! Vad kommer vi få uppleva den här gången? Varje tur är annorlunda, och varje tur är magisk! Men vissa safarin är bättre än andra. För mig är det allra viktigaste känslan av att vara mitt i Afrikas vildmark. Här är några saker som jag tycker bidrar till det:

Att man har stora ytor av vildmark runt sig. Även om många reservat i Sydafrika är relativt stora, så finns det inget som kan jämföra sig med Greater Kruger (Krugerparken och omkringliggande private reservat) som tillsammans med nationalparkerna Gonarezhou i Zimbabwe och Limpopo i Mozambique heter Great Limpopo Transfrontier Park och är 35,000km2. Detta är ett av de största vildmarksområdena i Afrika, och känslan av att vara en del av detta är obeskrivlig!

Att man inte ser några stängsel. På mina favoritställen ser man inte några stängsel efter att man har åkt in genom grinden till området (alla reservat som har stora djur är instängslade, även Krugerparken, eftersom mötet mellan lokalbefolkningen och djur skapar en risk för båda parter). Jag tycker också bäst om de lodger som inte har något stängsel runt byggnaderna, där djuren strövar fritt framförallt nattetid.

Safari-1.jpg
Ytorna är enorma, och man känner sig so en liten, liten del av något riktigt stort
Safari-6.jpg
Att ha privilegiet att få vara mitt i Afrikas vildmark är det allra häftigaste med safari tycker jag

Att man kan köra offroad. I nationalparker (tex Krugerparken) får man inte köra utanför det etablerade vägsystemet. Detta gör att man ofta bara ser djuren på väldigt långt håll. I privata reservat kör de flesta offroad, men hur mycket och för vad kan variera. Jag tycker det är mest givande att åka på safari där man kan köra offroad för alla Big Five (naturligtvis inom gränser för vad som är respektfullt gentemot nature och djuren).

I många privata reservat, tex Timbavati, Sabi Sands och Manyeleti, där lodgerna jag nämner som exempel i denna artikel, ligger kör man offroad för alla av de Big Five. I andra reservat har man begränsningar som tex att man endast gör det för katterna, eller inte får köra för nära elefanterna.

Safari-3.jpg
Ett möte som detta är omöjligt om man inte kan köra offroad
Safari-9.jpg
En upplevelse få förunnad

Att det inte är för mycket folk. Safari är en naturupplevelse, och ska njutas i små grupper. Den bästa safarin har man på ställen som begränsar hur många bilar får finnas vid djuren. Blir det mer än tre bilar känns det som man sitter i en trafikstockning… Men nästan lika viktigt är att lodgen inte har plats för så många gäster.

Umlani Bush Camp har endast 9 rum. Alla måltider äts vid gemensamma bord, och man känner sig som en stor familj. På safari står exklusiva möten med djur i huvudfokus (lika mycket för turisternas nöje som djurens välmående) och antalet bilar på ett ställe begränsas och kontrolleras genom radiokontakt.

Safari-5.jpg
Matsalen på Umlani Bush Camp, där man äter alla måltider gemensamt

Att byggnader smälter in i miljön. Det är bushen som ska spela huvudrollen, och byggnader ska utvecklas i harmoni med detta. Jag bor hellre i en enkel rondavel där ljus och ljud släpps in, än i en kompakt byggnad som är helt tätat för att kunna vara luftkonditionerad. Tält är den allra bästa upplevelsen tycker jag!

Khoka Moya har ett helt underbart camp där alla gemensamma utrymmen är öppna för att släppa in naturens ljud, ljus och dofter. Rummen består av tält byggda över en fast grund, med spolande toaletter, varma duschar och sköna sängar. Tälten står så lång ifrån varandra att man känner sig som en ensam campare mitt i Afrikas bush. Då och då passerar elefanter och andra djur som strövar in för att dricka i den lilla dammen i mitten av campen.

Safari-7.jpg
Khoka Moyas tält smälter in i naturen, och låter gästerna känna sig som en del av vildmarken
Safari-4.jpg
Många safarilodger som prioriterar mötet med naturen har underbara uteduschar i sina rum

Att lodgen respekterar både människor och miljö genom sitt sätt att driva verksamheten. Att människor från de lokala byarna anställs, och att man köper så mycket varor och tjänster som möjligt i närområdet. Att man värnar om miljön genom att reducera sitt ekologiska fotavtryck är självklart tycker jag (men inte alla lodger håller med).

Utöver att anställa lokalt så stöttar Ulusaba de närliggande byarna genom sin välgörenhetsorganisation Pride n Purpose. Man uppskattar att runt 35,000 människor i 6 olika byar drar fördelar från denna organisation (genom förbättrad tillgång till vatten, mat, utbildning och sjukvård).

Screen Shot 2016-05-22 at 14.13.20.png

Så för mig är svaret på frågan på vart man får Sydafrikas bästa safariupplevelse:

I ett av de private reservaten i direkt anslutning till Krugerparken.

Jag har nämnt några av mina absoluta favoriter i texten, men fortsätt följa bloggen för jag planerar en "studieresa" till Krugerområdet snart och lovar att göra en stor utvärdering av så många lodger som möjligt!

Och så sist, men inte minst, här är mitt topptips för att få en helt fantastisk safari:

Fokusera inte bara på the Big Five. Även om det är fantastiskt att få se dessa djur, så finns det så mycket annat. Ljuset, ljuden, de små sakerna och känslan av att vara i detta enorma vildmarksområde. Siluetten av ett träd mot den blodröda himlen i solnedgången, hur fåglarna vaknar till liv tidigt på morgonen och de underbart vackra ögenen på den underskattade impalan är bara några exempel.

Safari-2.jpg
Safari-12.jpg

2016-05-22 14:34 1 kommentar
Kategori: Allmänna tips, Djurliv, Natur

Pingviner i Afrika?

2016-02-25 18:14 Kommentera
Kategori: Djurliv, Garden Route, Kapstaden, Natur

Pingviner är kanske inte något man förknippar med Afrika, men det finns faktist en art på kontinenten. Den Afrikanska Pingvinen häckar längs Namibias och Sydafrikas sydvästliga kuster. Strax utanför Kapstaden finns två fastlandsbaserade häckningsplatser; Boulders Beach och Stony Point. Ett besök till en av dessa unika platser (de enda fastlandsbaserade häckningsplatserna i hela Sydafrika) är en upplevelse man inte ska missa.

I början av 1900-talet fanns det uppskattningsvis 1,5 miljoner Afrikanska Pingviner. Hundra år senare fanns det mindre än 150,000, och idag uppskattar man att det endast finns 50,000 kvar. Anledningen till denna dramatiska minskning är en kombination av överfiske (vilket har lett till att pingvinerna måste simma långa sträckor för att jaga), äggplockning för restauranger i mitten av 1900-talet (detta var otroligt destruktivt, eftersom man några dagar innan man skulle plocka slog sönder all ägg i kolonin för att garantera färskheten) utbrett skördande av guano (som pingvinerna använder för att bygga bon av) och oljeutsläpp. Man uppskattar att om utvecklingen inte bromsas kommer den Afrikanska Pingvinen vara utrotad inom 10 år!

IMG_5312.JPG
Man kommer otroligt nära de små liven, men akta! De har vassa näbbar.

Boulders Beach är fantastiskt vackert, med vit sand, blågrönt hav och stora stenbumlingar (som gett stranden sitt namn). Här häckar ca 2,500 pingviner på stranden och i omkringliggande buskage. Reservatet ligger behändigt i Simonstown, längs vägen till (eller från) Godahoppsudden och med gott om restauranger samt en trevlig badstrand i närheten.

Afrikansk Pingvin-1-3.jpg
Boulders Beach: vacker som en tavla

Stony Point är en vildare upplevelse, med vassa klippor där höga vågor slår in. Här häckar drygt 2,000 pingviner. Reservatet ligger utanför Bettys Bay längs kustvägen mot Hermanus. I och med att det ligger lite utanför det riktigt högtrafikerade turiststråket är det oftast lite mindre folk här. Det ligger lite avsides, med endast ett enklare cafe i anslutning, men vill man ha mindre trängsel är detta ett mycket bra alternativ. Vägen hit, Clarens Drive, går längs False Bays östra sida och är overkligt vacker.

Afrikansk Pingvin-1-2.jpg
Stony Point: vilt och vackert
IMG_5313.JPG
Clarens Drive slingrar sig längs denna vackra kust

Även om det går att se pingvinerna utanför det officiella South Africa National Parks området i Boulders vill jag slå ett slag för att betala sin entréavgift (ZAR 60) och gå hit. Pengarna går till arbetet att bevara pingvinerna, och andra utrotningshotade djur och växter. Även i Stony Point kan man stanna utanför entrén och se mycket pingviner. Men naturligtvis ska man bidra, och här är avgiften bara ZAR 10 till Cape Nature.

Vill man lära sig mer om de Afrikanska Pingvinerna, och se rehabiliteringsarbete som tex matning av föräldralösa ungar kan jag rekommendera South Africa Marine Rehabilitation & Education Centre i Port Elizabeth och African Penguin & Seabird Sanctuary i Gansbaai.

Afrikansk Pingvin-2.jpg
Nyfiken filur på SAMREC i Port Elizabeth
IMG_2574.JPG
En mager och svulten pingvin får lite kärlek i väntan på färsk fisk hos APSS

2016-02-25 18:14 Kommentera
Kategori: Djurliv, Garden Route, Kapstaden, Natur

En morgon med surikater

2016-02-14 10:49 Kommentera
Kategori: Djurliv, Karoo, Natur

Natten var bitande kall, som så ofta i detta halvökenlandskap som Sanfolket kallade Karoo – Törstens Land. Vi hade samlats tidigt för att finnas på plats vid en surikatfamiljs lya i tid för soluppgången. Som publik på en naturteater bänkade vi oss i en halvcirkel runt lyan med våra campingstolar. I en explosion av rosa och orange steg solen, och nattens kyla sveptes långsamt bort. Ridån hade gått upp.

Surikat Safari-1-2.jpg

Snart värmdes våra ryggar där vi satt, tysta och stilla i väntan på föreställningen. Och så plötsligt! Ett litet huvud som sticker upp ur lyan! Den surikat som kommer upp först har en vaktroll, men uppenbarligen sågs vi inte som ett hot och han sträckte upp sig i sin fulla längd och tjattrade lite lågt till familjen. Snart dök de upp, en efter en, och ställde sig med magen mot solen för att värma sig efter den kalla natten.

Surikat Safari-5.jpg
Surikat Safari-3.jpg
Surikat Safari-4.jpg

De brydde sig inte ett dugg om våra klickande kameror, så länge vi inte gjorde några hastiga rörelser. Vår guide Devey har följt surikaterna i naturreservatet där vi befann oss i flera år i forskningssyfte, och de har långsamt vant sig vid människor. Fast tama är de inte, bara toleranta med att ha en stillsam publik vid morgonsolningen.

En efter en gav sig surikaterna ut i den lågväxta, karga naturen för att hitta mat. Deras föda består mest av insekter, men de kan även äta spindlar, ödlor och ägg. I Sydafrika kallas surikaten för meerkat, vilket betyder havskatt på Afrikaans. Men trots att de har ett kattliknande utseende är de inta alls besläktade med kattdjuren. Surikaten är en typ av mungo, den enda i genuset Suricata.

Surikat Safari-2.jpg

Den fantastiska föreställninger arrangerades av Meerkat Adventure Tours på hotellet De Zeekoes naturreservat. Gäster på hotellet har förtur till bokningar, och får rabatterat pris. De Zeekoe är ett perfekt ställe att utforska Karoo ifrån. Här kan man vandra, cykla och paddla, och strutshuvudstaden Oudtshoorn ligger inte långt bort. De jobbar hår för att bevara den unika flora och fauna i området, och är även Fair Trade Tourism certifierade vilket är ett bevis att personalen har schyssta arbetsvillkor och löner.

Surikat Safari-2-2.jpg

2016-02-14 10:49 Kommentera
Kategori: Djurliv, Karoo, Natur

Flyktiga tankar i Afrikas bush

2016-01-31 15:19 Kommentera
Kategori: Djurliv, Natur

Jag sitter i mitt tält med utsikt över vildmarken. Egentligen är det inte alls ett tält, utan ett rymligt rum med alla bekvämligheter där väggar och tak råkar utgöras av tältduk.

Bush-4.jpg

Det är närmare 40 grader i skuggan, och känns ännu varmare här inne. Så tryckande är värmen just nu, att det är som om hela världen håller andan. Till och med fåglarnas annars oavbrutna tjatter har tystnat. Luften vibrerar, och jag inbillar mig att jag kan känna jordens hjärtslag. En tung, långsam puls som troligtvis är min egen.

Jag vill förmedla mina upplevelser, men det är som om orden inte riktigt orkar fram. Vackra meningar som beskriver den speciella känslan här i ett av de största vildmarksområdena i Afrika blir till lösrykta tankar jag inte riktigt kan få fatt i.

Svetten pärlar i pannan. Vinden kommer flygande genom det torra gräset utanför, den känns som en torr smekning och lämnar huden brännande het. Jag kapitulerar, precis som fåglarna, och hoppas att mina ord ska återvända när solen börjar sjunka och hettan övergår i mjuk värme. I väntan på detta låter jag mina bilder tala om Afrikas bush.

Bush-2.jpg
Bush-3.jpg
Bush-1-4.jpg
afrika-1-2.jpg
afrika-2.jpg

2016-01-31 15:19 Kommentera
Kategori: Djurliv, Natur

Katarina Mancama

Jag har bott i Sydafrika över 10 år, och jobbar med resor på många olika sätt: som reseproducent, guide, skribent och bloggare. Här delar jag med mig av mina bästa resetips, och personliga berättelser ur mitt liv på resande fot i Sydafrika.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842