Mitt Sydafrika

La Réunion – en ö för äventyrslystna!

2016-10-17 10:20 Kommentera
Kategori: Natur, Sport, Södra Afrika, Vandring, Äventyr

Réunion är en liten, liten bit av Frankrike mitt i Indiska Oceanen. Denna kombination är nästan oslagbar. Dels har man europeisk ordning och reda; bra vägar, fungerande kollektivtrafik och ett socialt system som gör att fattigdom, utbildning och sjukvård är helt annorlunda än på närliggande öar. Dels har man en avslappnad livsstil, tropiskt klimat, ett överflöd av frukt och grönt samt (naturligtvis) mycket god rom!

Réunion är en ung ö med dramatiska bergsformationer och en av världens mest aktiva vulkaner. Det är ett paradis för naturentusiaster och äventyrslystna. Jag spenderade drygt två veckor här tillsammans med min man, och vi upplevde nya äventyr och utmaningar varje dag!

Screen Shot 2016-10-17 at 10.23.11.png

VANDRA I CIRQUE DE MAFATE
Mafate är en av de tre gamla vulkankratrarna mitt på ön. Dess otillgänglighet gjorde den till en tillflyktsort för förrymda slavar på 17 och 18-hundratalet, och så småningom skapades några små byar. Idag bor ca 800 personer i Mafate, dit man endast kan ta sig antingen till fots eller med helikopter. I byarna finns små vandrarhem där man kan bo i enkla rum (privat eller sovsal) med delad dusch och toalett. Frukost och en traditionell middag ingår i priset. Vi vandrade här i sex dagar och njöt av varje minut. Lederna är tuffa, med väldigt mycket upp och ner, men omgivningarna är så vackra att man nästan tappar andan!

30.jpg
Vy över Marla, en av de små byarna i Mafate
5.jpg
Naturen spelar utan tvekan huvudrollen i Mafate

BESÖK VÄRLDENS MEST AKTIVA VULKAN
Piton de la Fournaise är en sk. Shield Volcano, vilket innebär att dess utbrott består av ett långsamt lavaflöde (inte stora explosioner). Senaste utbrottet var i september 2016. Det går att vandra upp till toppen av kratern, men tyvärr missade vi detta eftersom det fortfarande var för varmt efter utbrottet. I stället gav vi oss djupt ner under market, och utforskade lavatunnlar som skapades under ett stort utbrott 2004. Med pannlampa, knä och armbågsskydd vandrade, kröp och ålade vi oss genom tunnlar som skulle kunna vara tagna direkt från en sci-fi film.

35.jpg
Månlandskapet i området runt Piton de la Fournaise
Edited-43.jpg
En av de trängre passagerna i lavatunnlarna

CANYONING
Med höga berg och många vattendrag är Réunion perfekt för canyoning. Vi bestämde oss för en heldag i Bras Rouge utanför lilla bergsstaden Cilaos. Vi gjorde absailing nedför vattenfall, simmade genom djupa skrevor, rutschade i full fart på naturliga kanor och gjorde en alldeles galen nedhissning från en 45 meter hög bro med hjälp av ett tunt litet rep. Vattnet var iskallt, och många av absailing, hopp och kanor var höga och fartfyllda. Om man gillar att utmana sig själv är detta en enormt rolig och adrenalinfylld dag.

Canyoning-1.jpg
Iskallt vatten och tekniska passager; perfekt för att öka adrenalinet!
Edited-57.jpg
Titta upp; ser du bron? Därifrån kom vi ner!

FLYGA
Att flyga över Réunions vackra berg, vulkanen och den fantastiska kusten är något man inte får missa. Välj mellan helikopter, små flygplan eller paragliding. För den ultimata upplevelsen, ta en helikoptertur som går högt över bergen och djupt ner i dalarna. Det är inte billigt, men definitivt en upplevelse du aldrig glömmer. Vi valde en lite lugnare paragliding, där vi seglade högt över marken och landade på stranden.

Heli Reunion.jpg
Bild från Reunionisland.net
Edited-7.jpg

DYKA
Många av Réunions rev ligger ganska grunt (12-20 meter), vilket gör dykningen perfekt för den som gillar vackra färger och känslan av att vara i ett akvarium, omgiven av fiskstim i alla former och färger. Eftersom Franska säkerhetsföreskrifter gäller, så har alla dykfirmor väldigt bra utrustning, och rigorösa säkerhetsregler (något jag ibland kan sakna här i Afrika).

IMG_7151.JPG

CYKLA NEDFÖR I FULL FART
På downhill mountainbikes (med dubbla fjädringar och extremt bra bromsar) och iförd full skyddsutrustning kan man kasta sig ut för en drygt tre mil lång backe som börjar på 2,000 meters höjd och slutar på stranden. Det finns allt från ganska enkla spår till enormt tekniska passager, beroende på din kapacitet. Vi gjorde en kombination av nybörjare och nivå två, som innebar snabba spår blandat med utmanande single tracks med branta bitar och stenar/rötter att navigera.

Edited-66.jpg
Edited-68.jpg

Réunion är verkligen ett paradis för dem som gillar natur och äventyr! Lägg till detta ett härligt klimat, god mat och billig rom så kan det knappast bli bättre!

Reunion3.jpg

2016-10-17 10:20 Kommentera
Kategori: Natur, Sport, Södra Afrika, Vandring, Äventyr

Vinternöjen i Sydafrika

2016-08-02 14:53 Kommentera
Kategori: Mat och vin, Natur, Sport

Juli är precis slut, och med det känns det som vi går mot bättre tider här på södra halvklotet. Dagarna börjar bli längre, och snart blir det varmt igen. Här i Gauteng är vintern kall men klar; soliga dagar (det är vår torrsäsong, och vi ser knappt ett moln från juni till september) med temperaturer runt 20 grader, och kalla nätter som kan gå ner emot nollan. Det låter kanske inte så illa, men de kalla nätterna sätter sig i väggarna på våra hus som är oisolerade, dragiga och har enkelglas i fönstren... Sen är det ju så att temperatur är ett relativt begrepp. Här tar vi fram mössa och vantar om det ska vara under 20 grader på dagen!

Vinter-1-5.jpg
Även om det är soligt och fint på vintern väljer vi jacka och halsduk! Bilden tagen i downtown Johannesburg där det finns mycket street-art att beundra

Vintern är den perfekta utomhussäsongen här, i alla fall om man gillar sport. Det är lagom varmt, solen bränner inte lika mycket som på sommaren, och det är torrt och fint i marken. Min favoritårstid för mountainbike! Vi cyklar i ett naturreservat som ligger ca 10 minuter utanför Pretoria, där det finns gott om vägar och stigar and varierande svårighetsgrad. Ett extra äventyrsmoment är också att här finns vilda djur. Inga rovdjur, men giraff, gnu, zebra och struts för att nämna några. Jag är lite rädd för strutsarna. Det känns fel att en fågel ska vara så stor, och det faktum att de har större ögon än hjärna gör mig inte mindre orolig... Men närmast en olycka var jag med en giraff en gång. Jag cyklade på en stenig stig, och hade full fokus på att inte ramla, så jag insåg inte att det var giraffben och inte träd framför mig! Vem som blev räddast kan jag inte svara på, men giraffen tog sig därifrån bra mycket snabbare än mig.

Vinter-1.jpg
Afrika ger hög utdelning på äventyrsfronten, även under en vanlig söndagstur på cykeln
Vinter-1-7.jpg
Jag känner mig inte helt säker i närheten av en fågel som är större än mig, med en hjärna mindre än en valnöt...

Vintern är också en bra tid att äta god mat. På sommaren föredrar jag lättare rätter, men nu på vintern är det gott med mustiga grytor och varma soppor! Häromveckan åt vi en 10-rätters middag på en restaurang i Johannesburg som heter Cube, och i helgen blev det en 7-rätters på Fermier; ett mysigt ställe i Pretoria. Men vi lagar också gott hemma, och just nu ligger lamm högt på listan. Lammköttet från halvöknen Karoo är nog bland det bästa i världen! För att få klassas som Karoo Meat of Origin måste djuren vara frigående och beta på marker med inhemsk vegetation som är rik på vilda örter. Oslagbart!

Vinter-3-3.jpg
Lammsida och file på Cube
Vinter-1-6.jpg
Vaktel på Fermier
Vinter-2-3.jpg
Anka på Cube

Naturligtvis är det rött vin som gäller på vintern. Sydafrika gör fantastiska rödviner, och en mustig Pinotage eller en fin Bordeauxtyp är inte helt fel till en gryta. Men min egen favorit är Pinot Noir; en druvsort som Sydafrika inte är speciellt känd för men som vissa distrikt (framförallt Hemel en Aarde) gör fantastiskt fina viner av.

Vinter-1-4.jpg
Creation Wines i Hemel en Aarde gör bedårande Pinot Noir; här kombinerad med getost och rödbeta i olika former

Så även om vintern kan vara jobbig (tex när det är 12 grader i köket på morgonen), så har vi en hel del som livar upp även denna tid av året. Vintern bjuder också på vackert bleka färger i guld och brons, samt alldeles spektakulära solnedgångar.

Vinter-3.jpg
Vinter-2.jpg

2016-08-02 14:53 Kommentera
Kategori: Mat och vin, Natur, Sport

Att springa världens vackraste maraton

2016-03-27 11:00 Kommentera
Kategori: Kapstaden, Sport

På påskafton vallfärdar löpare till Kapstaden för ett av löparkalenderns allra största events; Two Oceans Marathon. I år sprang 16,000 halvmaran, och 11,000 den otroligt vackra, men stenhårda ultrasträckan på 56km. Jag var en av de 11,000.

Vid startlinjen sjunger tusentals löpare Sydafrikas nationalsång Nkosi Sikelel iAfrika och det är inte den kyliga morgonluften som ger mig gåshud, utan känslan av att vara en del av något riktigt stort.

Two Oceans at start.JPG
Vid starten
Two Oceans.jpg
Bild: Two Oceans Marathon.

Efter startskottet tar det några minuter för oss att komma över startlinjen. Sen springer vi rakt söderöver längs Main Road som är en salig blandning av fula 60-talsbyggen och fantastiskt vackra hus från början av förra seklet. Här kommer många ut på trottoaren för att heja på löparna i sina morgonrockar, och med en kaffekopp i handen. Klockan är ju trots allt bara strax efter halv 7 när vi passerar dem. Någon lustigkurre ropar "well done, you are almost there!". Såhär tidigt i loppet fnissar många, men framåt slutet blir det inte många skämt. Däremot är det gott om stöd längs vägen (utöver de vätskestationer som ligger med 3km mellanrum hela vägen). Många sätter upp små bord utanför sina hus, och bjuder trötta löpare på sportdryck, kaffe och sötsaker. Jag såg tom ett bord med champagne ca 8km från målgången, och de som känner mig vet att det måste anses som något av ett mirakel att jag tackade nej till denna himmelska dryck. Men vid det laget visste jag att om jag slutade springa skulle jag aldrig komma igång igen.

Two Oceans map.jpg

Det första av de två haven möter vi i historiska Muizenberg och St James, där vi bla passerar Rhodes Cottage (där Cecil John Rhodes bodde de sista åren av sitt liv). Sedan fortsätter vi längs havet genom de små fiskebyarna Kalk Bay och Fish Hoek, innan vi gör en tvär sväng för att korsa Kaphalvön och komma fram till det andra havet i Noordhoek. Här passerar vi 28km, och därmed är halva loppet gjort. Men, den andra halvan är den tuffa så det är inte många som ropar hej.

Tekniskt sett är det egentligen samma hav hela vägen, nämligen Atlanten. Indiska Oceanen tar inte vid förrän vid Afrikas sydligaste udde Cape Agulhas som ligger 12 mil österut. Men eftersom vattnet är markant varmare på östra sidan av Kaphalvön trodde man länge att det var vid Godahoppsudden som haven möttes, och det är onekligen fortfarande en mycket intressantare tanke.

Two Oceans Kalk Bay-1.jpg
Första havet
Cape Agulhas.png

Nu äntrar vi Chapmans Peak, en av de absolut vackraste vägarna I världen. Den ligger inhuggen i en brant och ogästvänlig stenvägg som stupar brant ner i Atlantens kalla vatten. Det var italienska straffångar som mellan 1915 och 1922 byggde denna väg. De vackra vyerna till trots sliter löparna här med sin första långa backe. Vi får kokt potatis halvvägs, och det känns nästan som att vara i Sverige. Men precis som i Sverige hoppar jag erbjudandet. Jag har liksom aldrig fattat vitsen med kokt potatis. När vi når toppen är det många som tar en fotopaus. I nedförsbacken mot Hout Bay brukar de flesta börja känna av loppet bade fysiskt och psykiskt.

Two Oceans Chappies.jpg
Chapmans Peak. Bild: Two Oceans Marathon
Two Oceans Chappies2.JPG
Det är en lång, men vacker uppförsbacke
Two Oceans Hout Bay.JPG
På väg ner till Hout Bay

Nu väntar Constantia Nek, den brantaste och längsta backen på hela loppet. Här börjar definitivt den mentala delen av loppet, och man ömsom peppar, ömsom idiotförklarar sig själv. När vi är nästan uppe får vi snickers. Man är så utmattad att man knappt har energin som behövs för att tugga skiten… Sen får vi även vatten, och hjärnan börjar balla ur. Jag tänker att det måste vara såhär det känns att vara man, och inte kunna multitaska. Jag har inga bilder från denna delen av loppet. Jag tror ni förstår varför.

Efter Constantia Nek är det mer eller mindre nedförsbacke till målgången, som nu är dryga milen bort. Det känns som 10 mil. Det hårdare nedslaget i nedförsbackarna skär som knivar i trötta fotleder och knän. Jag får plötsligt akut ont i vänstra knät, och undrar om jag ens kommer klara mig till målgången. Troligtvis var det ett trick från kroppen som nu har fått nog, för bara någon timme senare känner jag ingentig. Sen, to add insult to injury som man säger på engelska, blir jag stungen av ett bi i ryggen. Vad är oddsen på det??? Det var till skillnad från knäskadan verkligt, och jag har fortfarande ett svullet bett som minne. Allt annat gjorde dock ondare, och jag glömde snart det elaka biet.

När man hör musiken från målområdet, som ligger på University of Cape Towns vackra campus i skuggan av Taffelberget är det som att få en injektion adrenalin. De sista 1,5 kilometrarna spurtade jag nästan (det kändes så, i verkligheten var det nog mer som en långsam, haltande jogg). Och så plötsligt har man gjort det! Sprungit en ultramara! Känslan är övermäktig, trots stelnande muskler och ömmande leder. Man kramar personen brevid, och känner sig som superwoman i stor grupp av superwomen and men!

När man haltar tillbaka till bilen i ett tempo markant långsammare än en sköldpadda tänker man att man aldrig ska springa igen. Quit while you are on top liksom. Men redan efter en återhämtningspizza och den obligatoriska ölen (för b-vitaminernas skull naturligtvis) börjar man planera igen. Jag tänker att Stockholm Maraton vore ju kul, nu när jag ändå kommer vara i stan vid den tiden. Watch this space, vi kanskes ses snart!

Two Oceans finish.JPG
Den känslan
Two Oceans finished.JPG
Superwoman!
Two Oceans medal.JPG
Den här medaljen kan jag lova att jag är stolt över

2016-03-27 11:00 Kommentera
Kategori: Kapstaden, Sport

Anonym 1684002284

Jag har bott i Sydafrika över 10 år, och jobbar med resor på många olika sätt: som reseproducent, guide, skribent och bloggare. Här delar jag med mig av mina bästa resetips, och personliga berättelser ur mitt liv på resande fot i Sydafrika.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206