Annons
Annons
Redaktionen

Redaktionen

Nyhet

Klimatkompensationen som kom av sig

44 procent av svenskarna oroar sig för klimatet och 56 procent är villiga att klimatkompensera sin resa, men ytterst få resenärer väljer att göra det, visar en granskning av resemagasinet Vagabond.

Text: Redaktionen • 2013-01-28 Uppdaterad 2013-01-28

Se Vagabonds chefredaktör prata klimatkompensation i SVT.

44 procent av svenskarna oroar sig för klimatet och 56 procent är villiga att klimatkompensera sin resa, men ytterst få resenärer väljer att göra det, visar en granskning som resemagasinet Vagabond gjort.

– Klimatkompensation var ett modeord för några år sedan. Nu är det i det närmaste stendött. Mindre än 1 procent av resenärerna klimatkompenserar sin resa idag, säger Vagabonds chefredaktör Tobias Larsson.

Vagabonds undersökning baserar sig bland annat på uppskattningar från SAS och de stora charterbolagen. Samtliga bekräftar samma bild: intresset för att klimatkompensera är försvinnande litet.

– Diskussionen om det allt varmare klimatet har svalnat rent generellt. Misstron mot systemet med klimatkompensation tillsammans med en mer nyanserad bild av hur mycket flyget släpper ut är nog också bidragande orsaker till att färre klimatkompenserar, säger Vagabonds chefredaktör Tobias Larsson.

Klimatkompensation är en åtgärd som ska kompensera de utsläpp som flyget ger upphov till. Det finns flera olika sätt att göra detta på, till exempel att plantera träd eller bygga vindkraftverk. Det finns flera olika klimatkompensationsaktörer på marknaden och de skiljer sig mycket åt sinsemellan. En utsläppskalkylator kan räkna fram att en resa till Thailand bör kosta 300 kronor i klimatkompensation, medan en annan visar att samma sträcka bör kosta 1 000 kronor. Det är förvirrande för resenärer.

Enligt FN:s internatiolla klimatpanel beräknas flyget stå för omkring 2 procent av de totala koldioxidutsläppen i världen. När vattenånga, kväveoxider och kondensstrimmors påverkan räknas in står flyget för cirka 3,5 procent av människans samlade bidrag till växthuseffekten.

Vagabond nr 2 är ute i butik 19 februari.


Text: Redaktionen • 2013-01-28
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top