Resa med barn-bloggen

10 lekar på resan

2013-10-21 14:46 Kommentera
Kategori: Bila med barn, Flyg

billekar.jpg
Såhär kul blir det att åka bil om man hittar på roliga lekar. Eller? Foto: Thinkstock

Ändlösa timmar i bilen. En flygplansresa som aldrig tar slut. Vad gör man när det krisar? Hittar på en lek såklart. Här är tio klassiker. Vissa av dessa lekarna är för lite äldre barn – andra passar de mindre.

1. Sjunga i kanon – bör undvikas i offentliga miljöer om ni inte råkar heta familjen von Trapp. Men i bilen går det bra oavsett. Eller strunta i det där med kanon förresten. Sjung vad som helst, och gör rörelser till.

2. Bilhistorier. Hitta på sagor om dem som passerar. Vad heter de som åker i bilen och vart ska de?

3. Lyssna efter ord på radion. Välj ett var och skrika till så snart just detta ord sägs eller sjungs. Eller leta efter det ordet på skyltar som ni passerar.

4. Bilarnas nummerplåtar. Den klassiska leken att göra ord av bokstäverna har ni förstås redan provat. Man kan också räkna ihop siffrorna. Den som är snabbast på huvudräkning vinner. Vill man göra reglerna mer komplicerade så kan man ta varannan bil, och ha som mål att komma närmast siffran 21.

5. Välj en färg var. Kolla sedan alla bilar ni möter, och räkna hur många av varje färg som dyker upp i mötande körfält. Ett hett tips: vitt brukar vinna. Gillar man bilmärken kan man ta varsitt bilmärke (själv ser jag inte skillnad på dem).

6. Sten-sax-påse. Behöver ingen närmare presentation.

7. Vem är bäst på geografi? Säg ett land – i vilken världsdel ligger det? Säg en stad – vilket land? Turas om att hitta på och att svara.

8. Kartklotter. Låt barnen få rita ut på en karta vart ni ska. Särskilt roligt är det att få gå loss med tusch på en papperskarta.

9. Ett skepp kommer lastat. Den ena väljer en bokstav, den andra hittar på ett ord som börjar på den bokstaven.

10. Kaninerna. Den här tar jag alltid till när det börjar krisa rejält. Mina händer blir två kaniner (ni vet som skuggfigurer) som ska göra olika saker. Barnen får bestämma vad. Oftast äter de en massa godis och bullar och sen brukar de somna. Den funkar nog bara på mindre barn…

Har du några flera bra tips på lekar för resan? Kommentera här nedanför!

2013-10-21 14:46 Kommentera
Kategori: Bila med barn, Flyg

Anonym 283429936

Frilansjournalist och trogen Vagabondmedarbetare. Mamma till Anton, 4 år, och Alice, 2 år. Jag trivs som bäst när barnen är med på resan och vill visa dem världen. Vi har seglat i Grekland, flugit mellan öar i Karibien, vandrat på Mallorca, bilat Lanzarote runt och mycket mer. Jag vurmar dessutom för ett ansvarsfullt resande, och vill bidra till att världen ska vinna på vårt resande – inte tvärtom.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206