Resa med barn-bloggen

Fem Thailandsresor på fem år

2014-02-16 14:19 Kommentera
Kategori: Långluff

fam_thunberg1.jpg
Familjen Thunberg har luffat runt i Thailand många gånger.

Nu har jag hittat ännu en äventyrlig familj – som är ute på långluff i Sydostasien. Ida och Patrik Thunberg reser tillsammans med barnen Milo, 5,5 år, och Jack, 4 år. Och det är inte första gången de är i Sydostasien. Fem långresor dit har det blivit sedan Milo kom. Och det är framför allt Thailand som lockat.

– Vi reste till Thailand med Milo första gången när han var åtta månader gammal, då luffade vi runt i två månader. Han har sedan dess varit där fem gånger, alla gånger lite längre "luffar", och lillebror har varit med fyra av de gångerna, säger Ida Thunberg.

Hon jobbar som frilansjournalist, och finansierar en del av resan genom att hon skriver artiklar och resereportage om familjens upplevelser.
Ida har dessutom skrivit en bok om att resa med barn i Thailand, så hon är verkligen expert på ämnet.

Varför skrev du en bok om att resa med barn i Thailand?

– För att jag ville dela med mig av en del av våra erfarenheter. Vi har rest runt otroligt mycket med barnen i landet, vi har säkert bott på ett tjugotal öar och rest med alla olika färdsätt. De har varit alltifrån bebisar till nu – 4 och 5 år. Vi har själva letat blöjor, barnmat, funderat över barnstolar och barnvagnar, och vilka resmål som passar. Även om man har rest mycket själv innan man fick barn så väcks ju nya frågeställningar när man reser som förälder.

Varför har ni återkommit så många gånger till Thailand?

– Det är ett enkelt land att resa i. Vår erfarenhet är att allting alltid löser sig, det stämmer verkligen att folket är vänliga och barnkära. I och med att ö-världen är så stor så finns det många olika platser att upptäcka utan att man behöver byta land. Det är bra sjukvård, om man skulle behöva det, och det är billigt att leva. Och varmt, såklart.

Just nu är familjen ute på en 6,5 månad lång resa. De har bland annat hunnit med att hyra lägenhet i Hongkong, bott på en organisk farm på Bali, hängt i Singapore, varit på Legoland, åkt nattbuss genom Malaysia och njutit på Thailands öar.

– Nu är vi i Vietnam, där vi började i Hanoi för att sen ta oss vidare med nattåg och nattbuss söderut i landet. I Hoi An hyrde vi en lägenhet och firade vietnamesiska nyåret, och nu väntar Ho Chi Minh-staden och båtutflykter på Mekongfloden innan vi avslutar i Kambodja och Laos.

Ni kan följa familjen Thunbergs resa på Idas blogg:
blogg.attresamedbarn.se

thunberg_cykelaventyr.jpg
Milo och Patrik på cykeläventyr på Bali.


Ida Thunbergs bästa tips till barnfamiljen som vill till Thailand

• Ha koll på kartan om ni ska ö-luffa, så att ni tar öarna i rätt ordning och slipper att resa fram och tillbaka i onödan. Transporter tar tid i Thailand.
• Planering! Om ni ska till en stor ö, till exempel, så kan stränderna/orterna har väldigt olika karaktär. Så var på det klara med var på ön ni bokar in er och vad ni kan förvänta er av platsen.
• Det finns bra blöjor att köpa (Mamy Poko är ett bra märke) så släpa inte på för mycket hemifrån.
• Solen är stark! Jag rekommenderar verkligen långärmade och långbenta solskyddsdräkter.
• En utflykt som brukar älskas av både vuxna och barn är att hyra en egen långsvansbåt med chaufför. Går att göra på de flesta öar, och blir en härlig dagstur för några hundralappar.

2014-02-16 14:19 Kommentera
Kategori: Långluff

Anonym 283429936

Frilansjournalist och trogen Vagabondmedarbetare. Mamma till Anton, 4 år, och Alice, 2 år. Jag trivs som bäst när barnen är med på resan och vill visa dem världen. Vi har seglat i Grekland, flugit mellan öar i Karibien, vandrat på Mallorca, bilat Lanzarote runt och mycket mer. Jag vurmar dessutom för ett ansvarsfullt resande, och vill bidra till att världen ska vinna på vårt resande – inte tvärtom.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206