Annons
Annons
Vill du ta med barnen och vandra? Vi tipsar om de viktigaste sakerna att tänka på. Foto: GettyImages

Vill du ta med barnen och vandra? Vi tipsar om de viktigaste sakerna att tänka på. Foto: GettyImages

Restips

Så tar du med barnen på vandringen – 6 oumbärliga tips

Många drömmer om att ta med barnen ut i naturen och vandra, vilket också är en fantastisk upplevelse för såväl barn som vuxna. Men kom ihåg att det är stor skillnad på att vandra själv och att vandra med barn – vi listar några viktiga saker att tänka på innan ni beger er ut i spåren eller fjällen.

Text: Helle Kikerpuu • 2020-07-17 Uppdaterad 2021-07-21

1. Skor, kläder & blöjor

Det blir ingen trevlig vandring om vuxna eller barn har på sig fel skor och dåliga kläder. Ett grundtips är att inte göra någon skillnad på barn och vuxna.

Börja med ett skönt underställ, gärna i mjuk merinoull, närmast kroppen. Är det en varm sommar räcker det med en T-shirt i funktionsmaterial. Ytterst behövs något som håller vind och vatten ute (undvik tunga galonställ), ett par lätta kängor är det bästa även om gympaskor kan fungera på lätta leder.

Har barnet blöjor måste man se till att packa så att både rena och smutsiga får plats. Om man bor i stugor finns ofta tillfälle att slänga sopor men annars är det bara att “ta med skiten” så att säga.

2. Mat och snacks

Förutom bra kläder är det viktigt att barnens energi är på topp och likaså deras motivation. Se till att packa ordentligt med mat för såväl långa som korta turer. Russin, nötter, torkad frukt och kanske några godisbitar till den som är lite äldre. Och glöm inte vatten!

Till lunch eller middag fungerar mycket av det som finns i vanliga matvaruaffärer; potatismos, pasta, ris och såser finns i torkad form, men glöm inte att ta med kryddor för att piffa till middagen. Man kan också skala ner förpackningarna och ta med det man behöver i märkta påsar.

3. Boende med barn

Är man en ovan vandrare själv bör man börja med enklare dagsturer och boende på förbokade fjällstugor och fjällstationer. Då krävs ingen större förberedelser eller packning.

Tält, liggunderlag och sovsäck är ett måste om man ska göra längre vandringar. Att kura ner sig i en sovsäck kan ibland vara en skönt vid pauser och man vet aldrig om man behöver slå läger. Dessutom är det en speciell känsla att vakna upp i ett tält med naturen så nära.

4. Egen takt

För en inbiten vandrare kan det vara en stor omväxling att behöva sakta ner tempot, men när man vandrar med barn måste deras takt komma i första hand. Dessutom är det en helt annan upplevelse att vandra med barn och helt andra saker kommer vara av intresse. Planera in extra tid för att utforska omgivningen och ta hjälp av en fågel- eller växtbok, kikare eller lupp. Låt kreativiteten flöda – dansa, sjung, spela spel och lek titt som tätt under vandringen.

Tveka inte att dela på er ibland om ni är en större familj. De äldsta orkar ofta gå lite snabbare och en längre sväng, medan de yngre tar längre tid på sig. Hur lång ett barn orkar gå beror mycket på individen och goda förutsättningar som mat, kläder och väder.

Svenska turistföreningen skriver följande på sin hemsida: “En frisk och pigg åttaåring fixar oftast en dagsetapp på upp till 15 kilometer, vilket exempelvis är avståndet mellan många av STFs fjällstugor.” 

Så tar du med barnen på vandringen – 6 oumbärliga tips
Är barnet för litet rekommenderas bärsele eller bärstol. Foto: GettyImages

5. Bärsele eller bärstol

Riktigt små barn, upp till ungefär ett år, bär man bäst i bärsele på magen vilket betyder att man ofta själv kan ha ryggsäck. En bärsele ska ge bra stöd för huvud och nacke.

Barn över ett år kan man ha i en bärstol på ryggen. Bärstol går fint att använda när barnet sitter stabilt och till dess att det väger 15 till 20 kilo. Dock har man ofta mindre plats för egna saker och därför är det bra att vandra tillsammans med partner eller andra som kan bära ens saker. Se till att bärstolen har ett sol-, vind- och regnskydd. 

Bär man sitt barn under vandringar bör man vara noga med vilka leder man väljer.Undvik toppturer, stenskravel och hala områden.

6. Säker vandring

När man vandrar på sommaren finns det gott om mygg och knott. Att täcka armar och ben och ha keps är det bästa sättet att hålla myggen borta. Myggmedel innehåller en del kemikalier som inte bör användas på små barn och ett tips är att spraya myggmedlet på kläderna istället för direkt på huden (låt inte barnen applicera myggmedlet själv och applicera inte myggmedel på barnets händer, eftersom barn ofta stoppar händerna i munnen). Om man vandrar med bärstol kan det vara bra att inhandla ett myggnät för att täcka det stillasittande barnet. Påminn barnen att inte klia på bett.

Glöm inte att ta med pincett eller en fästingborttagare samt solskydd till både vuxna och barn.

Se också till att vandra säkert. Välj trygga leder, gör efterforskningar innan avresa och prata med guider på fjällstationer. Undvik strömmande eller djupa vattendrag, avsatser, smala bergskammar och branta snöfält.

Jämtlandstriangeln – vandra en lagom lång klassiker

Tågluff i Alperna med barn – från stad till bergstopp

Resa med barn: Så fungerar svenska utlandsskolor

Vandra klassiska Kungsleden – hela vägen eller i etapper


Text: Helle Kikerpuu • 2020-07-17
RestipsAktiv semesterInför resanResa med barnVandring

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top