Resefotografen

Snabbtips: Wow, DET är en intressant vägg!

2014-04-08 18:45 Kommentera

the-zen-photographer-sleeping-man-in-xian.jpg

Det finns en GRYM teknik som jag brukar använda när jag inte vill att personen jag fotograferar skall förstå att jag plåtar just honom. Ibland behöver jag mer än ett försök och om min ofrivilliga model går iväg för att han misstänker att han hamnar på bild så är ju foto-shooten slut! Om du märker att personen du plåtar märkte att du har kameran riktad mot honom eller kanske hörde klicket från slutaren; stirra koncentrerat på en punkt någonstans bakom honom. Jag menar verkligen STIRRA - som om det är den mest fantastiska fläck du någonsin sett. Låtsas som om du inte ens vet att det står en person mellan dig och din makalösa fläck. I nittionio fall av hundra så kommer han återgå till vad han gjorde och du kan fortsätta fotografera. Det låter konstigt att det skulle funka men de flesta personer har ingen aning om "vidvinkel" och tror att så länge objektivet inte är riktat exakt mot dem, så hamnar de inte på bild.

Zhuque Antiques Market ligger i en stor hangarliknande byggnad i Xi'an, en av Kinas mesta städer för konnässörer. Hundratals små glasbås fyllda med antikviteter - några mer antika än andra. En timme före stängning halvsov en av försäljarna i en brassestol utanför sitt bås, viftandes med en solfjäder för att svalka sitt ansikte i den tunga värmen. Jag behövde tajma bilden exakt - om solfjäderna var för längt till vänster så blockerade den ljuset från båset. Om den var för långt till höger så hamnade den framför hans ansikte. Jag ville också att något skulle hända i bakgrunden, någon behövde gå förbi för att skapa lite liv. Det tog nästan en halvtimme att få till den här bilden. Varje gång som försäljaren tittade upp inspekterade jag väggen bakom honom med en lätt förbryllad blick. Varje gång lutade han sig tillbaka och fortsatte sova.

2014-04-08 18:45 Kommentera

Anonym 964940510

Fotograf, skribent, minimalist. Planerar att äta det mesta som finns på jorden innan jag dör. Jag släppte nyligen en bok: Hide In Plain Sight - 100 inspiring ways to improve your travel photogography. Bloggar även på www.thezenphotographer.com.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206