Resefotografen

7 hjärnspöken som gör att du tar sämre reseporträtt (och missar massvis med upplevelser)

2014-04-16 10:05 Kommentera

t-22-South-Korea-Tourist-Guide-DMZ.jpg
Turistguide vid DMZ i Sydkorea

Resefoto men minst lika mycket resande i sig handlar om människomöten. Det som oftast saknas i en nybörjares resefotografier är närgångna och intima personporträtt. Anledningen är enkel; det är det svåraste att bemästra. Många kan känna riktiga panikkänslor när det kommer till att prata med människor man inte känner, än mer fråga om det går bra att ta en bild. Men ju mer man över, ju lättare blir det. Här är sex tankar som kan dyka upp i ditt huvud när du är på väg att ta kontakt med någon på gatan. Och hur du kommer över dem.

1. Han kommer att bli arg eller våldsam
Det här är din mammas fel. Majoriteten av alla personer du kommer att träffa är fullständigt fantastiska. Tack vare media, tv och film (och oroliga föräldrar) så tror dock många att världen och alla människor är livsfarliga. Så är det inte och varje gång jag tar kontakt med en ny människa under mina resor (mellan 20 - 50 gånger per dag) så stärks det påståendet. Människor är oftast väldigt trevliga.

2. Han vill inte bli fotograferad
Det största anledningen till att du får ett nej när du frågar att få ta någons porträtt är att personen inte har en aning om vem du är eller vad du skall använda bilderna till. Det här är mer tydlig i västvärlden, tack vare alla skräckhistorier man hör dagligen om bilder som sprids som en löpeld på sociala medier eller folks huvuden som blivit photoshoppade in på andra kroppar. Berätta att du är fotograf och går runt i stan för att fånga intressanta personer på bild. Om du dessutom hinner småprata lite så kommer din "modell" att känna dig mycket bättre och därför inte ha några problem att ställa upp.

jens-lennartsson-ubud-surfer-2.jpg
Peruviansk surfare i Ubud, Bali.

3. Det är ju jättekonstigt att gå fram till någon man inte känner
De flesta människor älskar att göra nya bekantskaper. Människan är genetiskt programmerad att leta nya medlemmar till sin stam och även om "stammarna" inte ser riktigt likadana ut nu som för tusen år sedan så finns grunden kvar; vi vill träffa andra som oss. De flesta gångerna är det första gensvaret du får ett stort leende!

4. Han har inte tid för mig
Det finns ett uttryck som går ungefär "Det var jättekul att träffa dig! Jag måste kila vidare nu.". Skämt åsido, så länge du inte fysiskt håller fast en person så kommer han att säga till när han måste vidare. Tills dess är det ju bara roligt att ha någon att prata med medan man väntar på bussen eller står i en bankkö. Lita på att personen du pratar med säger till när tiden är ute.

5. Jag vet inte vad jag skall säga.
Vad. Som. Helst. Helt ärligt, det kvittar vad du säger som introduktionsfras, det viktiga är att du faktiskt tar kontakt. Fråga om vägen, tips på en bra restaurang, om tavlan han målar eller bästa sättet att blanda en Mojito. Oftast är det lättare att ha ett par fraser i bakhuvudet som man kan plocka fram när tillfälle ges, det gör oftast att du känner dig mindre osäker.

the-zen-photographer-amsterdam-travel-3.jpg
Konstnärsbohem i De Pijp, Amsterdam

6. Min reskamrat vill inte vänta
Jag reser oftast själv. För mig handlar resande mycket om att träffa nya vänner och lära sig av andras erfarenheter. Men det handlar också om att det är mycket lättare att fånga upp tillfällen som uppenbarar sig, utan att behöva tänka på att ens kompis står och stampar och vill vidare. De tillfällen då jag har någon med mig så förklarar jag alltid vad jag behöver för att kunna fotografera; möjligheten att stanna till när som helst och att stanna så länge jag vill. Så länge min vän vet om det så är det aldrig några problem.

7. Ljuset är inte bra nog/jag fotograferar nästa person jag hittar istället
Det här är en lögn som din hjärna hittar på för att du ska slippa göra någonting läskigt eller skrämmande, såsom att kliva upp till en vilt främmande människa och be om att få fotografera honom. Om du låter dig luras och går vidare kommer samma sak hända vid nästa tillfälle. Och nästa. Jag har en regel som jag alltid går efter. Om jag hör mig själv tänka "wow, det är ett intressant ansikte" eller något liknande så MÅSTE jag göra mitt bästa för att ta en bild. Jag tvingar mig själv att gå fram och börja prata för att sedan fråga om det är OK att ta en bild. 9 gånger av 10 så får jag ett ja. Och oftast en ny bekantskap.

2014-04-16 10:05 Kommentera

Anonym 964940510

Fotograf, skribent, minimalist. Planerar att äta det mesta som finns på jorden innan jag dör. Jag släppte nyligen en bok: Hide In Plain Sight - 100 inspiring ways to improve your travel photogography. Bloggar även på www.thezenphotographer.com.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206