Resefotografen

Ljussättning för dummies

2014-04-17 17:10 Kommentera

jens-lennartsson-bali-kitchen-940x627.jpg

Jag brukar går efter en enkel regel när jag "ljudsätter" en bild. Jag skriver ordet inom citationstecken, eftersom jag ju bara använder naturligt ljus och ljussättning oftast är vad studiofotografer sysslar med. Men att fotografera handlar först och främst om att hitta rätt ljus och sedan, med små justeringar av din eller "modellens" position, göra det absolut bästa av det.

Den enkla regeln lyder så här: välj EN ljuskälla som ditt huvudljus. Vad fasen snackar den där långa, skånske fotografen om nu, ser jag att du frågar dig själv med höjda ögonbryn. Det går väl inte att styra vart ljuset kommer ifrån? Nja, kanske inte helt. Men när du befinner dig på en viss plats så kommer ljus att falla från olika håll och de kommer att se helt olika ut. Stora och små fönster som kastar dagsljus. Gulaktigt sken från glödlampor. Grönaktigt ljus från fluorescerande rör. Det varma ljuset från solen precis över horisonten. Om du inte noterar vilka källor som finns, kommer med största sannolikhet ditt motiv bada i färger och det kommer bli rejält svårt att fixa till det i Photoshop.

Låt mig förklara med ett exempel. På bilden ovan, tagen på ett café i bergen utanför Ubud på Bali, så står ägarinnan i sitt lilla kökshörn. Utanför bildens vänstra ram, finns ett stort fönster utan glas. Dagsljuset strömmar in och skapar ett vackert, mjukt ljus på hennes högra ansiktshalva. Det är mitt huvudljus. Till höger bakom mig finns ett pyttefönster som ljusar upp hennes andra sida något. Bakom henne syns ljuset från ytterligare ett fönster som vackert ramar in hennes huvud. Om jag hade bett henne att ta ett par steg mot mig så hade ljuset från fönstret bakom mig blivit för starkt, vilket hade gjort ljussättningen i hennes ansikte plattare. Jag var ute efter ett fint "sidoljus" och var noga med att låta det starkaste ljuset komma från fönstret till vänster i bild.

sri-lanka-jens-lennartsson.jpg

Pojken som sitter på sin fars axlar, på toppen av Adam's Peak i Sri Lanka träffas av de starka strålkastarna. Jag bestämde mig för att det skulle bli mitt huvudljus. Himlen badade resten av bilden med ett kallt, blått ljus. Tack vare att jag var medveten om det gula ljuset från lamporna så kommer pojkens ansikte fram och blir tydligt.

Var alltid medveten om varifrån de olika ljusen kommer och bestäm vilket som är ditt huvudljus.

2014-04-17 17:10 Kommentera

Anonym 964940510

Fotograf, skribent, minimalist. Planerar att äta det mesta som finns på jorden innan jag dör. Jag släppte nyligen en bok: Hide In Plain Sight - 100 inspiring ways to improve your travel photogography. Bloggar även på www.thezenphotographer.com.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206