Annons
Annons
Fel plats för ett miljöbudskap? (Foto: Greenpeace)

Fel plats för ett miljöbudskap? (Foto: Greenpeace)

Nyhet

Peru anklagar Greenpeace för skadegörelse

Greenpeace placerade i fredags ett budskap av gula bokstäver vid Nazcalinjerna i Peru. Miljöorganisationen kritiseras hårt av den peruanska regeringen som menar att Greenpeace förstört en av figurerna.

Text: • 2014-12-15 Uppdaterad 2014-12-15

“Time for Change! The Future is Renewable. Greenpeace.”

Orden som skrevs med stora gula bokstäver på marken vid Nazcalinjerna var ett budskap som sammanföll med att FN:s klimatkonferens i Lima avslutades i fredags. Bokstäverna placerades intill “Kolibrin”, en av de mest kända figurerna i Nazcalinjerna.

Perus regering reagerade med bestörtning på Greenpeace beslut att ta sig in på ett avspärrat område.

– Det här är en örfil mot allt som vi peruaner ser som heligt, säger landets vice kulturminister Luis Jaime Castillo till AP och fortsätter:

– Du går där och dina fotavtryck finns kanske kvar i hundratals eller tusentals år. Och den figur de har förstört är den tydligaste och mest kända.

Greenpeace säger att deras aktivister varit försiktiga för att inte förstöra något på platsen, men har bett om ursäkt för aktionen.

“Greenpeace ber, utan förbehåll, det peruanska folket om ursäkt för den förnärmelse vår aktivitet […] vid de historiska Nazcalinjer kan ha orsakat”. Istället för att skicka ett budskap om hopp framstår vi som ovarsamma och okänsliga”, skriver organisationen i ett uttalande.

Nazcalinjerna är en av Perus, och Sydamerikas, mest kända sevärdheter. Linjerna i öknen 40 mil söder om Lima är stora så kallade geoglyfer, konstverk eller figurer placerade på marken och skapade av naturligt material.

Linjerna formades av Nazcaindianerna, med start runt år 500 före Kristus.


Text: • 2014-12-15
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top