Annons
Annons
Annons
Räkor och klippor.

Ett fat Smögenräkor på Hållö. Klippbad på Huvudskär. Foto: Per J Andersson

Restips

Tre svenska fyröar att fly till för skönheten och lugnet

Enkla att överblicka och därför så trygga. Små klippiga fyröar lockar mer än någonsin. Vagabond har checkat in på tre av de dem. Följ med så berättar vi mer!

Text: Per J Andersson • 2023-08-08 Uppdaterad 2023-08-08
Annons

Händer det också dig? Att du fylls av längtan att resa till en ö. Gärna saltstänkt, helst utan broförbindelse och plus i kanten om den är bebodd av udda och lite smågalna men samtidigt genuina och äkta personligheter. Resan dit får gärna ta tid och inte vara helt enkel. Ett stormigt hav är inget hinder. När deu klivit iland vill du få en känsla av att ha kommit till en plats där livet är lätt och långsamt och skilt från fastlandets komplexitet.

Vi som bor på fastlandet föreställer oss gärna öliv som frigörande och transformerande. På öarna känner vi oss därför närmast vårt ursprung.

Annons

Samtidigt är ön en plats där vi som tillfälliga besökare kan få vara i fred. Några av oss går så långt att vi åker till en ö för att ta reda på vilka vi innerst inne egentligen är.

Kanske handlar öars magiska dragningskraft ytterst om längtan efter platser som är enkla att avgränsa och överblicka och som därför känns trygga i tider av kaos och osäkerhet?

Vagabond tipsar om tre små lots- och fyröar som idag är naturreservat och erbjuder upplevelser av naturen och existensen som är praktiskt taget omöjliga att finna på fastlandet.

Häng med!

Fyren på Stora Karlsö är ritad av en arkitekt som var inspirerad av franska slott. På klippkanten sitter sillgrisslor och tordmular och väntar på att dyka ner i havet och fånga fisk. Foto: Per J Andersson

Stora Karlsö

Mindre än en timmes båtresa öster om Klintehamn på Gotlands västkust kliver du i land på en ö som på flera sätt är som en helt annan värld. Till Sveriges näst solsäkraste plats (efter Abisko) har människan begett sig sedan nästan 10 000 år tillbaka. Faktum är att en av Sveriges äldsta lämningar efter mänsklig aktivitet finns i en grotta på just den här ön. Sedan åtminstone bronsåldern har människor vallat får, fiskat och jagat säl på denna lilla kalkstensö i Östersjön.

Idag åker man hit för att ta promenader i det unika allvarslandskapet, bada från de ljusa stenstränderna och framförallt spana in de tusentals sillgrisslorna och tordmularna som med sin gnisslande och pipande sång förvandlar hela ön till en jättelik fågelkonsert.

Oavsett om du bokat en dagsutflykt eller övernattning på ön så ingår alltid en 2,5 tim lång rundvandring på ön med naturkunnig guide.

Här finns inte bara orörd natur och ett storslaget fågelliv, utan också Sora Karlsö Restaurang med omsorgsfullt och spännande mat med betoning på lokala råvaror och ofta innehållande fisk. Dessutom har restaurangen förmodligen Sveriges bästa vinlista när det gäller viner från just öar. Vin från Gotland? Självklart. Vin från vulkaniska kanarieön El Hierro? Ja, det med.

Klassisk sallad på Stora karlsö Restaurang där tonfisken är utbytt mot lokalfångad skarpsill. Foto: Per J Andersson

Bo i en flera hundra år gammal fiskebod, i ett rymligare strandhus eller vid fyren på klippan med sillgrisslorna och tordmularna, med milsvid utsikt ut över havet. Efter en eller flera nätter här är ditt största problem att du snart ska återvända till turistlarmet på Gotland och därefter vardagsstressen på fastlandet.

Resa dit

Buss 10 från Visby till Klintehamn (en buss i timmen, restid 40 min). Båt från Klintehamns hamn. Boka båt och logi i ett – se nedan.

Bo

Boende på Stora Karlsö.

Äta

Ät på öns restaurang.

Boka båt och logi

Boka resa och logi – allt i ett.

På Huvudskär bor du i Tullhuset eller Lotshuset. Utan el och indraget vatten. Ta med allt. Koppa loss, koppla ner, koppla av. Foto: Per J Andersson

Huvudskär

50 minuters båtresa öster om Dalarö i Haninge kommun ett par mil söder om Stockholms centrum ligger en liten utkantsskärgård som garanterat kommer att slå dig med häpnad. Inte mindre än 200 öar, kobbar och skär ligger utspridda i havet och väntar på dig. Jo, du kan besöka flera av dem, men det är på en av de största öarna – och den är ändå inte större än att du går runt den på en halvtimme – som du bor. Ålandsskär heter den, eftersom fiskare på just Åland en gång i tiden brukade bege sig hit för att fiska.

I de mer än 100 år gamla lots- och tullhusen finns lägenheter med kök där du bor. Öarna saknar elektricitet, wifi, mataffär och vatten indraget i husen. Men färskvatten finns att pumpa upp från brunnen och trots att det saknas el i stora mängder finns solceller som håller igång kylskåpen och några lågenergilampor i taket. Mobilen (ön har faktiskt mobiltäckning)  kan du däremot inte ladda, om du inte tar med powerbank.

Skärgårdsstiftelsen som äger större delen av ön driver vandrarhemmet som är öppet från mitten av maj till sista söndagen i september.

Lata dagar med romaner och korsord på mjuka varma klippor. Se bara upp för de hala grönalgerna i vattenlinjen. Foto: Per J Andersson

Bada från de mjukt rundade släta klipporna, låna en av vandrarhemmets ekor och ro till de andra skären, umgås med dina resvänner, spela kort, drick apertiff med havsutsikt i solnedgången och njut av lugnet. Jag lovar, när det fyra eller sju dagar senare är dags att återvända till fastlandet skulle du helst vilja missa den där båten som ska göra slut på det underbara ölivet.

Bo

Boka boende på Huvudskär.

Ska du få plats nästa sommar gäller det att boka när bokningen öppnar i januari. Avbokningar sker, så har du tur kan du kanske knipa en plats under återstoden av årets säsong. Ring och kolla: 08-123 125 34.

Resa dit

Från Stockholm C, Uppsala eller Södertälje tar du pendeltåget till Handen, sedan buss 839 till Dalarö. Därifrån åker du båt till Huvudskär. Boka båtresan i god tid här.

Hållös klippor känns utskurna ur en oljemålning. Men de är på riktigt. Foto: Per J Andersson

Hållö

En ö med bulliga rosa klippor, en fyr och ett vandrarhem, men utan träd, vägar, motorfordon och annat som stör. Dagtid väller det in besökare med passbåten från Smögenbryggan för att knalla runt och ta sig ett dopp i marmorbassängen, naturviken med azurblått havsvatten omgivet av mjuk rundade elefantklippor av lenaste granit.

Men jag tycker att du ska stanna över natten. Helst två nätter eller fler. Efter att sista båten för dagen åkt tillbaka till Smögen och Kungshamn lägger sig lugnet. Ta en bastu nere vid vandrarhemsbryggan, doppa dig i havet och sätt sig sedan på en klippa, kan ske med ett glas kallt vitt och ett fat räkor (som du inhandlat och tagit med dig från Smögen).

Vandrarhemmet är inrymt i det gamla radiopejlingshuset söder om fyren, komplett med konferensanläggning, festlokal och kafé. 

Vandrarhemmet på Hållö är inrymt i det gamla radiopejlingshuset. Foto: Per J Andersson

Resa dit

Buss 861 från Göteborg C till Kungshamn och Smögen. Båt från Kungshamn eller Smögenbryggan (10 min resa, 15 turer per dag).

Boka boende

Här bokar du vandrarhemmet Utpost Hållö.

Läs också

8 öar i Sverige att tillbringa en drömnatt på

Läs mer om öar

Artikelförfattaren kom nyligen ut med boken Drömmen om en ö, som handlar om tio öar jorden runt, från Bali till Usedom. Boken tar dig också med till tio svenska småöar i det svenska havsbandet. Finns som inbunden bok, ljudbok och e-bok på Adlibris och Bokus med flera ställen.


Text: Per J Andersson • 2023-08-08
RestipsSverigeÖarSkärgårdvandrarhem

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top