Annons
Annons
Per Johnsson

Per Johnsson

Irland

Resetips till Irlands västkust

Vagabond tipsar och guidar till Irlands västkust.

Text: Per Johnsson • 2005-06-17 Uppdaterad 2005-06-17

Resa dit

SAS flyger direkt från Stockholm till Dublin. Den billigaste tur- och returbiljetten kostar från cirka 1 700 kronor. SAS har också direktflyg från Köpenhamn. Från Göteborg blir det mellanlandning i Köpenhamn. Lågprisbolaget Fly Nordic flyger från Stockholm direkt till Dublin. Ryanair flyger från Skavsta i Nyköping, Västerås och Malmö via London till Dublin.

Resa runt

På landsbygden är vägarna smala, krokiga och de går ofta genom samhällena. Trevligt, men man måste beräkna restiden därefter. Har man dessutom anlag för bilsjuka, kan den irländska landsbygden vara en utmaning. Se upp för får. Djuren går längs vägrenen, men det är mycket sällen de förvillar sig ut på vägen. Bilresan från Dublin på östkusten till Galway på västkusten tar tre–fyra timmar. Det är 22 mil.
Det går också bussar från Dublins flygplats till Galway på västkusten. De 22 milen är smala och krokiga. Resan tar ungefär fyra timmar och kostar 17 euro. Det går i stort sett en buss i timmen dagligen mellan 7.00 och 21.00.
Hyra bil: Hyrbilsbolagen Avis, (tel 01-605 75 00), Hertz (01-844 54 66), Europcar (01-812 04 10) och National Car Rental (tel 01-844 41 62) finns på Dublins flygplats. En liten bil kostar cirka 600 kronor/dygn och cirka 2 000 kronor/veckan.

Bo

Bed & breakfast finns överallt, i alla byar och i många hus längs landsvägarna. Är det fullt på det ena stället, så prova med nästa. Rum finns alltid. Priset varierar över säsong men ett dubbelrum kostar från cirka 350 kronor/natt. Det är ofta lite dyrare i städer än ute på landsbygden.

Sevärdheter

The Burren söder om Galway i grevskapet Clare är som ett månlandskap av oändliga kalkstenstrottoarer som slipats fram av erosioner och inlandsisen. I The Burren finns en rik, exotisk flora och området är botanisternas förlovade land. Här finns gravar och fästningar som visar att människor har levt här i årtusenden. Ta vägen som börjar i Liscannor och som går längs kusten genom samhället Doolin. Vid Cather River öppnar sig det typiska Burrenlanskapet.
Connemara. Vidderna, bergen och sjöarna, allt det som heter Connemara och breder ut sig norr och väster om Galway är så stämningsfullt, storslaget och suggestivt att man får känslan av att vara ensam på hela jorden. Connemara är ett landskap med gröna gräshedar, blå insjöar och höga oslipade berg som The Twelwe Bens och Maam turks. I Connemara ska man stiga ur bilen och vandra, uppför bergen, längs sjöarna eller över hedarna. Eller hyr en cykel i Galway och trampa till Clifden vid foten av The Twelwe Bens.
Croagh Patrick. Heligt berg utanför Westport som irländare bör gå upp för en gång i livet. Det började våren 441 när Sankt Patrick, sedemera öns skyddshelgon, gick upp för berget för att under 40 dagar och 40 nätter be böner för Irlands folk. Sedan dess har irländare sista söndagen i juli varje år pilgroimsvandrat till toppen, bett om syndernas förlåtelse och gått tillbaka ner till puben och firat med en Guinness. Att bestiga berget är en prövning, men väl värt mödan. Utsikten från toppen är magnifik.
Cliffs of Moher ligger i grevskapet Clare, några mil söder om Galway och är ett av Irlands mest spektakulära sevärdheter. 230 meter höga och åtta kilometer långa bildar de dramatiska kalkstenklipporna vägg mot Atlanten. Att gå utmed klipporna och känna sin egen litenhet i den stora naturen är ett måste för alla som besöker västra Irland. Klipporna är en stor turistattraktion och det finns souvenirshop och stor parkering nära. Cliffs of Moher är dessutom ett paradis för fågelskådare med över 20 häckande arter. Öppet 07.30–19.00. Stängt vid hård vind.

Nattliv

Crane Bar. 2 Sea Road, tel 091-587 419, Galway. Musikpub som av många är anses vara Irlands bästa. Två våningar med musik en trappa upp. Här spelar såväl lokala hobbymusiker som kringresande proffs. Musiken smittar och det är inte ovanligt att folk som bor nära The Crane Bar går hem efter ett instrument för att sedan sällskapa bandet som har en tendens att växa under kvällen. Och när stängningsdags närmar sig hör det till att en av pubägarna tar fram sin flöjt och hoppar in i bandet. Framträdande varje kväll. Onsdagskvällar är öronmärkta för gästspelningar. Torsdag-söndag även eftermiddagsspelningar.
Quay´s. Upper Dominick Street, tel 091-568 347, Galway. En av Galways mest kända pubar. Trevligt ställe med många rum och små passager.
Living room. Bridge Street, Galway. Ett av de nyare och trendigare ställena i Galway. Ung publik. DJ spelar musik på kvällarna och på eftermiddagarna visar storbildsteven sport.
King´s head, Galway. 15 High Street, tel 091-566 630. Stort nöjeskomplex i tre våningar. Ligger på affärsgatan i Galway. Traditionell irländsk musik två gånger i veckan på sommaren. Jazz på lunchen.
Matt Molloys Pub, Bridge Street, Westport, tel 098-266 55, www.mattmolloy.com. Populär pub i Westport som ägs av det irländska bandet The Chieftians. Här är alltid liveuppträdande med traditionell irländsk musik. Och här är alltid fullt ös.
Jester Bar, Bridge Street, tel 098-292 55. Ett av de nyare ställena i Westport. Trendigt med ung medelålder på gÙ?sterna.
O’Connors, McGann’s och McDermott’s. Tre musikpubar i lilla byn Doolin som alltid har bra musik. O’Connors: Fisherstreet, tel 065-707 41 68, McGann’s: Roadford, tel 065-707 41 33, McDermott’s, Roadford, tel 065-707 40 00.

Festivaler

Galway Arts Festival, 091-509 700, www.galwayfestival.ie. Stor fest under två veckor i juli med teater, musik, poesi och dans.
Galway Oyster festival, 091-527 282. Mat från havet så man storknar. Sista veckan i september.
Kilfenora Music Festival. Fantastisk festival med traditionell irländsk musik i Kilfenora. Varje år i oktober.

Äta

Chicago Joes, 4 Abbeygate Street, Galway, tel 091-564 424. Många studenters favoritställe i Galway. Serverar goda pizzabitar, lasagne och vitlöksbröd. Ligger nära affärsgatan Shop street och passar perfekt för en snabblunch. McDoagh´s Seafoodbar , 22 Quay Street, tel 091-565 001. Galway. Känt över hela världen och ett måste för alla fiskälskare. Man kan antingen beställa snabbmat över disk, eller vid bordet. Det senare är något dyrare. Goda fiskrätter och trevlig lokal mitt i Galway.
The Malt House, Olde Malte Mall, High Street, tel 091-567866, www.malt-house.com Prisbelönt restaurang i mitten av Galway. Mysig lokal där borden står tätt. Specialitet är havets läckerheter. Populärt bland galwaybor. Ofta fullt så boka i förväg.
Couch Potatas. Upper Abbeygate Street, Westport , tel 091-561 664, Bakad potatis är specialiteten.
Orient Aroma, Bridge Street, tel 098-277 21. Serverarar god kinesisk mat. Har också en bra lunchbuffé. Ligger i Westport.
Cosy joe´s, Bridge Street, tel 098-280 04. Trevlig gammal bar mitt i Westport. Bra a la cartemeny och bra barmat.
The Pier head Bar and restaurant. Kinvarra, tel 091-638 188. Ligger vid hamnen. Gott, trevligt och vacker utsikt över havet och hamnen.

Shopping

Eyre Square Center. Stort köpcentrum mitt i Galway. Moderna, men ändå med mycket av den irländska estetiken i skyltar och affÙ�rsfasader. Två våningar med allt från lågprisvaruhus till Sisley- och Bennettonboutiquer.
Design Concourse Ireland, Cross Street, Galway, www.designconcourseireland.com. Smycken, möbler och tweedkläder. Allt i irländsk design.
Mulligan’s records, 5 Middle Street Court, tel 091-564 961. Har ett bra utbud av irländsk musik, och även musik från andra delar av världen. Ligger i Galway.

Internet

Galways egen hemsida med mycket bra information. http://www.galway.net
Hemsida med det mesta man behöver veta om Connemara finns på http://www.connemara.netWestports och grevskapet Mayos hemsida, http://www.mayo-ireland.ie

Guideböcker

Rough Guides Ireland är pålitlig och välmatad med mycket information. Mycket text. Lite bilder. Mycket mer bilder och något mindre text finns hittar du i Första klass Irland.

Snabbfakta Irland

Yta: 70 300 km2 (knappt som Götaland)
Huvudstad: Dublin
Landsnummer: 01
Visum: nej Bästa tid att resa: vår, sommar och höst
Valuta: 1 euro = 9 svenska kronor
Tidsskillnad: – 1 timme
Religion: romersk-katolsk
Statsskick: republik

Läs också reportaget Hem till byn från västra Irland.


Text: Per Johnsson • 2005-06-17
IrlandRestipsDublinGalway

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top