Annons
Annons
Nyhet

Billigare för turister i krisens Grekland

Grekland är ett av de mest populära resmålen i världen. Men hur påverkas turisterna av landets ekonomiska kris?

Text: Redaktionen • 2010-04-29 Uppdaterad 2021-06-23

Foto: Per J Andersson

Billigare för turister i krisens GreklandTrots att Grekland befinner sig i en ekonomisk svacka och drabbas av upprepade strejker kan landet vara ett lämpligt resmål under 2010. Den ekonomiska krisen gör det billigare för utländska besökare att resa i landet. För turister från länder utanför euroområdet, som svenskar, blir det något billigare eftersom kronan har stärkts gentemot euron.

Grekland kämpar med enorma budgetunderskott och den största statsskulden i landets historia. Det är den värsta krisen som drabbat något av länderna som har euro som valuta.

Mer än 17,5 miljoner turister besökte Grekland 2008, innan lågkonjunkturen startade. 2009 minskade antalet utländska turister. Även för 2010 har det sett mörkt ut men bokningssiffrorna stiger inför sommaren. För att motverka nedgången har den grekiska regeringen sänkt landningsavgifterna på flera flygplatser och skurit ner på kryssningsfartygens hamnavgifter.

Det som kan ställa till det för besökande turister är eventuella strejker. När den grekiska regeringen nu tvingas strama åt landets budget har flera olika arbetsgrupper protesterat genom att gå ut i strejk.

I mars hölls den största demonstrationen sedan protesterna börjat. 25 000 personer demonstrerade och under en dygnslång strejk stod större delen av lokaltrafiken stilla, flygplan hölls på marken och många skolor och sjukhus stängdes. Tidigare i april gick statstjänstemännen ut i strejk och häromdagen följde radioteknikerna deras exempel, vilket innebar att alla nyhetssändningar uteblev.

Den 5 maj är en storstrejk planerad för statstjänstemän och anställda inom den privata sektorn, utlyst av två stora fackförbund. Då kommer hälften av Greklands arbetsföra befolkning, omkring två och en halv miljon människor, att strejka.


Text: Redaktionen • 2010-04-29
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top