Weekendbloggen

Bjudresor och oberoende journalistik..

2015-05-09 22:25 1 kommentar
Kategori: Aten, Grekland, Resetips

11159454_10153185536835822_8981160866002657426_n.jpg
Bild: Interrail

Det är ingen hemlighet att redaktioner översvämmas med inbjudningar av typen: "välkommen på invigning av vår nya produkt, självklart bjuder vi på något gott, du får möjlighet att själv prova produkten och vi finns tillgängliga för intervjuer". Eller av provexempel på produkter som företagen vill att journalisterna ska testa och skriva om.

Men det framgår oftast inte att den där biljournalisten som recenserade den nya Mercedesmodellen som snart ska lanseras på marknaden, i själva verket fick resa, uppehälle och bilprovning helt gratis av företaget. Det här var ett fantasiexempel men under min tid på några av Sveriges största redaktioner har jag sett mängder av liknande exempel. Företaget vill naturligtvis att journalisterna ska skriva gott om deras produkter inför lansering och därför sparas det inte på krutet, journalisterna ska få en bra upplevelse och då får det kosta!!

I bloggvärlden är det ännu värre, ju större blogg du har, det vill säga ju fler unika besökare du har i månaden på din blogg desto större summor pengar och desto dyrare presenter kan du få från företag för att nämna deras produkter i din blogg.

Vi ska på bjudresa. Under 6 dygn ska vi, tillsammans med ett gäng journalister från olika delar av världen åka genom halva Europa och passa på att uppleva städerna vi passerar inför Interrails lansering av Attica Pass - en båtbiljett till den grekiska övärlden och mellan Italien-Grekland. Eftersom jag inte får något betalt för mitt bloggande, jag gör det helt ideellt, är det här ett trevligt inslag i min annars ganska tuffa frilansvardag.. då jag gör i princip samma sak - skriver - fast mot betalning.

Så härmed varnar jag er att alla de positiva ord jag från och med nu kommer att skriva om interrail är köpta.. men för den sakens skull behöver de inte vara osanna!! ;D

Ha en riktigt trevlig vecka vart ni än är, vi kommer att ta varje tillfälle i akt att berätta precis vad vi har för oss =)

Ciao

//Sofia och Johnny i Bryssel, Antwerpen, Heidelberg, Munchen, Innsbruck, Florence och Aten!!

2015-05-09 22:25 1 kommentar
Kategori: Aten, Grekland, Resetips

Sofia Sofroniadou

Sofia är journalist och mediaproducent och har arbetat på flera av Sveriges stora mediehus. På Vagabond.se driver Sofia Weekendbloggen där hon tipsar om sina favoriter på hemmaplan och runt om i världen och i resemagasinet Vagabond dyker hon upp som frilansskribent. Själv beskriver hon sig som en rastlös och ojordad tänkare och bjuder gärna sin omgivning på ett gott skratt!

Blogroll

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842