Sharm el Sheik

Världsdel: Afrika · Land: Egypten · Valuta: Egyptiskt pund · Lokal tid: 06:20

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Längst ut på Sinaihalvöns södra udde, mellan den marina nationalparken Ras Mohammad och Tiranön, ligger turistorten som ofta liknas vid ett mellanösterns Las Vegas. Men Sharm el Sheik är inte främst känt för sina kasinon, lyxhotell och nöjesliv, utan som en port till en av jordens vackraste undervattensvärldar. Vattnet utanför Sinaihalvön är bland det klaraste i världen och ett tillhåll för en enorm mängd fiskar, koraller och andra vattendjur.

Det var just undervattensvärlden som var anledningen till att Sharm el Sheik började växa och breda ut sig längst kustlinjen för drygt tjugo år sedan. Numera är det ett välkänt dykparadis och entusiaster från hela världen vallfärdar hit för djupa dopp i det blå.

Sharm el Sheik kan delas upp i två områden; det gamla Sharm el Sheik som är den ursprungliga byn och Naama Bay som är det större turistområdet. På senare år har staden också lockat allt fler icke-dykare. Utbudet av semesteraktiviteter är stort. Även om orten kanske inte är så märkvärdig i sig gör kombinationen sol/bad och det stora utbudet av hotell, restauranger, shopping, utflykter, nattliv och andra nöjen att de flesta hittar något som passar dem under sin semester här.

Tack vare sitt välutbyggda kommunikationsnät är Sharm el Sheik också en bra utgångspunkt för utflykter till många av Egyptens mest intressanta historiska lämningar, som Luxor och Konungarnas dal. Det är även enkelt att ta sig till storstäder som Kairo och andra turistmål.

Historia

Sharm el Sheik är beläget i en dramatisk och vacker del av Sinai. Sandstensklipporna som reser sig över det karga landskapet är mäktiga och området är fortfarande sparsamt befolkat. Sinai var länge en bricka i det politiska spelet mellan Egypten och Israel, men tillhör Egypten sedan 1979, då ett fredsavtal slöts. Sharm el Sheik var endast en liten by innan den började utvecklas till en turistort under den israeliska ockupationen. Sedan upptäckte dykintresserade platsen, turistströmmarna blev allt större och orten växte med dessa. Numera är Sharm el Sheik, vid sidan av Hurghada, Egyptens mest kända sol- och badort.

Ta sig dit

Charterflyg går direkt till Sharm el Sheiks flygplats, som ligger cirka 14 kilometer utanför själva turistorten. Reguljärflyg går via större städer. En taxi från flygplatsen till Sharm el Sheik kostar ca 160 egyptiska pund.

Ta sig runt

Staden har ett bra kommunikationsnät. Det lättaste och billigaste sättet att röra sig mellan Sharm el Sheik och Naama Bay är med minibuss, kostar cirka 5 egyptiska pund per person. Flera bussbolag trafikerar sträckorna mellan Sharm el Sheik och olika populära turistmål runt om i Egypten. Att ta sig över Suezkanalen till Hurghada kostar 180 egyptiska pund och tar endast 90 minuter med katamaran från hamnen strax utanför Sharm el Sheik. Det går även flyg till bland annat Kairo och Luxor från Sharm el Sheiks flygplats. Under högsäsong finns det ibland även flyg till Hurghada och Alexandria.

Stränder

Naama Bay. Fin vit sandstrand som är uppstyckad i hotellägda delar, som även är tillgängliga för allmänheten. Det finns också offentliga stränder, som inte är hotellägda. Utanför stranden finns korallrev lämpliga för snorkling. Naama Bay ligger cirka 6 kilometer öster om det ursprungliga Sharm el Sheikh. Barnvänligt.

Shark´s Bay. Lite längre norrut, cirka 10 kilometer från Nama bay. Fin sandstrand med utsikt över Tiranön. Det kostar 10 egyptiska pund att använda stranden, men då ingår en alkoholfri dryck och tillgång till duschar.

Ras umm Sidd. Mestadels korallrev utan naturliga sandstränder, den sand som finns har importerats av hotellen, till deras stränder. De som kommer hit utan att vara hotellgäster måste använda en smal passage för att komma ner i vattnet. Belöningen kommer i form av en fantastisk korallvägg att dyka och snorkla vid.

Terrazina. En sandstrand som blivit populär bland ungdomar som kommer hit för att umgås och lyssna på de diskjockeyar som ibland spelar musik på stranden. Men det långrunda vattnet gör att även barnfamiljer hittar hit.

Blue Hole. Det krävs mycket otur för att bli besviken på den här världsberömda dykplatsen strax utanför Dahab. Blue Hole är ett cirkelformat korallrev som bildar ett blått hål. Utmed korallernas kant kan dykare och snorklare fascineras och förundras av den magnifika undervattensvärlden.

Mat

Den egyptiska maten är influerad av libanesiskt, syrianskt och turkiskt kök och det är svårt att säga vad som egentligen är genuint egyptiskt. En naturlig förklaring är de historiska konflikterna som även påverkat matkulturen, men också det geografiska läget i mellanöstern, där förutsättningarna för djur- och växtodling liknar varandra. Bröd, aish, är en självklar del av den egyptiska måltiden och betyder liv på arabiska.

Fûl madammes. Böngryta på bruna bönor, vitlök, citron och hårdkokt ägg som sägs ha varit populär redan på faraonernas tid. Kan också serveras som röra i runda platta bröd, så kallade pitabröd.

Ta'amîa eller filafil. Kryddade bullar av bönpuré med torkade bondbönor och örter. Serveras antingen på en liten tallrik till måltiden, eller med sallad, tomat och lök i pitabröd.

Kûsharî. En blandning av ris, nudlar, makaroner och linser tillsammans med stark tomatsås och stekt lök.

Kabâb halla. Gulasch på lamm med kummin.

Kufta. Små grillade bollar med köttfärs.

Baclava. Ett frasigt bakverk, lite som en strudel med nötter, mandel och honung.

Sevärdheter

Turistkontoret finns på adressen Tower Services Area nr 4 i Sharm el Sheikh. Tel 069-366 47 21.

Sinaiberget. Enligt den bibliska berättelsen var det på toppen av det här 2 585 meter höga berget som Gud överlämnade de tio budorden till Moses. En utflykt upp till det lilla grekisk-ortodoxa kapellet på bergets topp tar ca två timmar, men belöningen i form av en magnifik utsikt (speciellt vid soluppgången) är mödan väl värd. Det finns åsnor som man kan rida på den första delen av sträckan.

Katarinaklostret. Ett populärt pilgrimsmål från 400-talet e Kr vid foten av Sinaiberget. Enligt legenden just på den plats där Moses sägs ha sett den brinnande busken, även busken finns kvar att beskåda. Annars väl värt ett besök bara för klostrets takmosaik som härstammar från 500-talet e Kr.

Ras Mohammad. Den här nationalparken, bara 20 kilometer öster om Sharm el Sheikh, är först och främst marin och känd bland dykare som Röda havets mest värdefulla juvel. Livet under vattnet är lika sevärt för snorklaren som dykaren. Ett begränsat antal besökare släpps dagligen in i det här välbevarade ekosystemet där de flesta av Röda havets 1 000 fiskarter kan ses. Ordna helst biljetter/tillstånd i förväg.

Dahab. En liten ort cirka 8 mil nordost om Sharm el Sheikh. Från början en beduinby och sedan ett tillhåll för hippies och backpackers. Nu mest känd som dykarnas Mecka med flera vackra korallrev nära stranden. Stränderna består mestadels av sand, men är inte de bästa på Sinaihalvön.

Kairo. Med sina 14,5 miljoner invånare är Kairo den största staden i Afrika. Inne i den myllrande staden finns ett av världens främsta museer; Egyptiska museet, som rymmer över 100 000 föremål från det forntida Egypten. Strax utanför ligger några av världens främsta byggnadsverk: pyramiderna i Giza och den mytomspunna Sfinxen.

Luxor. En typisk egyptisk småstad som ligger vid Nilen. I utkanterna finns dessutom några av Egyptens mest spektakulära lämningar, som Konungarnas dal, med Tutanchamons grav, Karnaktemplet och drottning Hatshepsuts tempel.

Shopping

Sharm el Sheikh är rätta platsen för shoppingentusiaster och souvenirsamlare. Mycket av utbudet kretsar kring Egyptens historia. Statyetterna i alabaster är otaliga, för att inte tala om vattenpiporna och de färgglada parfymflaskorna med snirkliga dekorationer som trängs i oändliga rader. Affärsföreståndarna vill ibland bjuda på te, en nyfiken och gästvänlig gest, men ibland också med syfte att förbättra de egna affärerna. Du behöver dock aldrig känna att du måste handla.

Alabaster. Kommer från Nildeltat och görs till vaser, vackra askar, statyetter och prydnadssaker.

Antikviteter. Kopior i bra kvalitet finns att köpa på museer och i affärerna. Äkta antikviteter får inte föras ut ur landet.

Bomullsvaror. Den egyptiska bomullen räknas som en av de bästa i världen. Du kan låta sy upp egna skjortor.

Koppar och mässing. Brickor, samovarer och kaffeserviser finns att köpa.

Lädervaror. Egyptierna är duktiga på producera bra lädervaror, som jackor, väskor och skärp.

Smycken. Guld och silversmycken samt ädelstenar säljs oftast i lösvikt, både med faraoniska och moderna motiv.

Träarbeten. Egyptiska träsniderier anses vara några av de vackraste i världen. Mashrabiyya är mycket speciella skärmar med svarvade trägaller i komplicerade mönster.

Bashayer, Sharm Mall bakom Red Sea Diving College. Konst och hantverk.

Karkade, mittemot Cataract Hotel. Oljor, örter, kryddor och en samling antikviteter.

Säkerhet

Omkring 250 000 svenskar besöker varje år Egypten. De allra flesta har en angenäm vistelse i landet utan några som helst problem. Den som överväger att resa till Egypten bör dock läsa aktuella reserekommendationer från UD, då det finns risk för oroligheter i samband med demonstrationer och terrordåd har inträffat på senare tid. 2005 dödades 88 människor i Sharm el Sheik i bombattacker. Se gärna aktuella reserekommendationer på www.ud.se.

I övrigt gäller normal försiktighet. Håll alltid uppsikt över dina värdesaker, speciellt vid turistattraktioner. Den lokala turistpolisen finns uppe på kullen bakom Sharm al Maya Bay, vid Marina Sharm Hotel, 069-660 675 eller vid Na´ama Bay tel 069-660 311. Polis nås på tel 122 och ambulans på tel 069-600 554.

Läsning om Sharm el Sheik