Agadir

Agadir

Världsdel: Afrika · Land: Marocko · Valuta: Marockansk dirham · Invånare: 670 000 · Hemsida: http://www.agadir.nu/

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Som turistmål intar Agadir en stolt andraplats i Marocko, näst efter Marrakech. Och det är egentligen rätt självklart, Agadir är totalt sol- och badvänligt. På ena sidan fläker Atlanten ut sig. Bakom vaktar de höga Atlasbergen. Länken mellan stad och hav är dessutom kort, mjuk och behaglig; i form av en nio kilometer lång skyddad sandstrand. På vissa ställen upp till flera hundra meter bred. Och till det kommer 300 soldagar om året. Med andra ord ett säkert kort för värme, bad och solbränna, året runt.

Och sol- och badupplevelser i alla ära, men precis som i Marrakech smyger sig Marockos turbulenta historia och mångbottnade kultur på. Kanske minst synlig i Agadirs moderna stadskärna, Nouveau Talborj, som efter den stora jordbävningen 1960 i första hand byggdes upp med fokus på turismen. Resultatet blev en rationellt planerad, men tyvärr inte så vackert utformad badort. Det traditionellt marockanska fick ge vika för fyrkantiga vita byggnader och de ringlande gränderna ersattes av raka gator och stora öppna ytor. Givetvis finns här charterturismens kompletta bukett av hamburgarställen, pizzerior, hotellpooler och nattklubbar.

Men i allt det här finns också museer med traditionell berberkonst, marknader och mat tillagad med omsorg om de marockanska smaklökarna, utflykter till Atlasbergens byar och den vidsträckta kustens öde stränder.

Agadir har även egna intressen, oberoende av turismens ebb och flod. Staden är en viktig och växande handels- och fiskehamn. En stor del av landets stora sardinexport går genom Agadir.

Historia

Hur Agadir först blev en bosättning är oklart. År 1505 lät i alla fall en portugisisk köpman bygga en fästning norr om det som är dagens Agadir. Fästningen togs sedan över av Portugals kung Manuel I, som gjorde om den till en garnison. Vid det laget hade Agadir redan hunnit bli en hamnstad. Staden har varit i händerna på portugiser, sadier och berber, som alla satt sina spår i arkitektur, kultur och hantverk.

1960 skakade plötsligt marken. På bara några minuter totalförstördes Agadir av en jordbävning och fick sedan byggas upp från grunden. Den nya delen, där de flesta turister numera håller till, byggdes upp söder om den gamla staden och dagens Agadir har få likheter med den gamla versionen. Staden har mindre traditionellt marockanska byggnader och färre ringlande gränder än övriga städer i Marocko.

Invånare: cirka 200 000 (med de kringliggande städerna inräknade 670 000). Landsnummer: 212.

Ta sig dit

Reguljärflyg med flera flygbolag från Stockholm och Göteborg via en europeisk storstad till Agadir. Det finns också charter direkt till Agadir. Det enklaste och snabbaste sättet att ta sig från flygplatsen Al-Massira, som ligger 28 kilometer sydost om Agadir, är med grand taxi, stortaxi, som kostar runt 150 kronor på dagen och cirka 200 kronor på natten. Betydligt billigare, men mer omständligt är att ta bussen (cirka fem kronor till Agadir). Först buss 22 till Inezgane som ligger 13 km söder om Agadir, där byter man till buss 20, 24 eller 28 till Agadir.

Ta sig runt

Det mest flexibla sättet att resa på längre utflykter är att ta en stortaxi, så kallad grand taxi. Priset förhandlas fram och beror på destinationen och antalet passagerare. Åker du själv får du vara beredd på att betala som om taxin varit full. För kortare resor tar man en petit taxi, vanlig taxi med taxameter. Inrikesflyg till större städer som Marrakech, Rabat och Casablanca sköts av Royal Air Maroc. Det mest kända bussbolaget för långfärder är CTM, ett statligt bolag med bekväma bussar och luftkonditionering, men även de privata Satas och Supratours är bra. Biljetter bör bokas i förväg.

Boende

Marockanska statens turistbyrå i Stockholm kan hjälpa till med information om boende, tel 08-660 99 13, e-post turist-marockanska@telia.com. Två hemsidor med boende är www.tourism-in-Morocco.com och www.maroc.net.

Stränder

De flesta stränderna strax utanför Agadir har koloniserats av européer som velat ha egna villor med havsutsikt. Lite längre norrut däremot finns vackra stränder, som dessutom ger mer plats till förfogande än Agadirs välbefolkade strand.

Stranden i Agadir. Antagligen den största turistmagneten. En nio kilometer lång, upp till flera hundra meter bred sandstrand längst bukten vid Agadir. Vattnet är långgrunt, men undervattenströmmar och höga vågor kan förekomma. Ett paradis för vattensporter, här finns mängder med uthyrare av allt från vindsurfingbrädor till arrangörer av parasailing. En lång rad med kaféer och restauranger länkar in i varandra utmed stranden.

Essaouira. En kuststad norr om Agadir. Vida känd för sina träverkstäder där man kan köpa möbler, skålar och skrin i det dyrbara och väldoftande träslaget tujaträ, men också för sin avslappnade atmosfär. Essaouira är en muromgärdad gammal stad med vindlande gränder. God färsk fisk, som serveras nygrillad från en rad enkla serveringar med utebord i hamnen. Vinden är stark och vågorna kan vara höga, orten är därför populär bland vindsurfare. Cirka 2,5 timmar från Agadir.

Oualidia. En välbesökt liten badort norr om Agadir, lockar både utländska och inhemska besökare, till och med den marockanske kungen har sin villa här. Stranden ligger i ena änden av en lagun som för det mesta håller de stora atlantvågorna borta. En av de stränder längs Atlantkusten som passar bra för nybörjarsurfare och vanliga badare. Barnvänligt.

Mirleft. En populär liten kustort för de som letar efter fina stränder och en avslappnad atmosfär. Den populäraste stranden, sandstranden, ligger vid den norra delen av byn. Åt andra hållet ligger en mindre strand med en del klippor och några kaféer.

Sidi ifni. En liten kuststad i en blandning av spansk art deco – som minne av den spanska kolonialtiden – och marockansk traditionell stil. Den här staden har en viss sömnig charm som år efter år drar till sig sina stamgäster. Stränderna här är till stor del öde, de bästa ligger söder om stan.

Mat

Den marockanska maten består till stor del av lamm, olika grönsaksröror och couscous, ofta med söt sås till. Många av rätterna i det marockanska köket kommer ursprungligen från, eller är inspirerade av, det förarabiska berberfolket som anses vara Marockos ursprungsbefolkning. Bröd betraktas som nära på heligt och äts till varje måltid.

Couscous. Finns en mängd varianter. Ofta lamm eller kyckling med grönsaker på en bädd av couscous.

Harira. En kraftig soppa med grönsaker, kött, ris och kryddor, mycket vanlig i det marockanska köket.

Tajine. Kött- och grönsaksgryta, ibland med torkade frukter, nötter och kanel.

Kefta tajine. Köttbullar i tomatsås, med lök, spiskummin och saffran.

Beghrir. Luftiga pannkakor som serveras varma, bredda med honung och smör.

Grönt myntate. Tillreds med grönt te, mynta och socker. Har med åren blivit en nationaldryck och en symbol för den marockanska gästfriheten. Kan uppfattas som ohyfsat att tacka nej till denna dryck som gärna serveras i små, smala glas med snirkliga dekorationer.

Sevärdheter

Turistkontoret ligger centralt på Place du Prince Héritier Sidi Mohammed, tel 048-84 63 77.

Marrakech. Kallas ofta för "den rosa staden" för den vackra husfärgen som pendlar mellan ockra och babyrosa. Få städer nära Europa är så orientaliska, mytomspunna och spännande som den här gamla berberstaden. Enligt myten färgades husväggarna röda av det blod som flöt när Koutobiamoskén och dess 65 meter höga minaret byggdes på 1100-talet

Tarroudant. Staden grundades redan på 1030-talet och är omringad av en 7 kilometer lång, kraftig ockraröd mur. Tarroudant har definitivt den gamla befästa stadens värdighet och charm. Runt staden ligger fruktträdgårdar, apelsin- och olivlundar, men den största sevärdheten är nog souken, en berbermarknad. På den dagliga marknaden säljs bland annat kryddor, dagligvaror och terrakotta. Den arabiska marknaden är däremot mer inriktad på konsthantverk som lädervaror, mattor, berbersmycken och keramik. Cirka 85 kilometer från Agadir.

Tiznit. Den här gamla befästa staden är hemvist för en rad kända silversmeder och ett centrum för silverproduktion. Har man mättat ögonen med alla silverföremål kan man alltid se staden ur fågelperspektiv, genom att ta en tur på den fem kilometer långa ockraröda muren som omringar staden.

Tafraoute. En bergsby, 1 200 meter över havet i hjärtat av en dal i Antiatlasbergen. Hem för Ameln, den mest kända av sex berberstammar i Antiatlas. De fyrkantiga blekrosa husen är byggda med en innergård och ett torn. Vägen hit från Agadir går genom en av de mest dramatiska och vackra delarna av Marocko. Tafrout kan kombineras med Tiznit i en och samma dagsutflykt.

Souss-Massa nationalpark. Längs med floden Massa på dess väg ut i Atlanten ligger denna park som är en rastplats för hundratals fåglar. Bäst fågelskådning görs i morgontimmarna.

Shopping

Agadir är inte Marockos mesta shoppingparadis när det gäller originellt marockanskt hantverk. En stor del utgörs av kopior där tillverkningen – och därmed kvaliteten – skiljer sig åt från originalframställningen. Men med det i bakhuvudet kan man lugnt bege sig på givande shoppingrundor. Och komma hem med en mängd fynd i bagaget. Varför inte några uppsättningar mattor, orientaliska lampor, träsniderier, kryddor, kuddar, mosaikbord, smycken eller vackra tyger? Ofta bjuder marockanerna på myntate, en trevlig gest, men som också ibland gör att du förväntas att köpa något. Marockanerna är över lag vänliga, se till att bemöta dem på samma sätt.

Lädervaror. Skinnväskor, jackor, puffar, och så förstås babouches, tofflor där den bakre kanten viks in under hälen. Marocko är en känd läderproducent. Skinnjackor kan sys upp på bara 24 timmar.

Handgjorda mattor. Mattorna är antingen knutna eller vävda. Centret för mattproduktion finns i Rabat, men mattor finns att köpa överallt. Färger och mönster varierar mycket från region till region. De mattor som tillverkas i byarna har mest fantasifulla mönster, ofta med motiv från djur- eller växtriket.

Keramik. I Marocko finns traditionen att vardagsföremål inte bara ska vara praktiska utan också vackra att se på. Mönstren är ofta geometriska med brunt, blått, gult och grönt på vit bakgrund. Variationerna är många, och kan leda till svåra beslut bland alla grytor, kaffe- och teserviser, vaser och fat.

Kryddor. En mosaik av färger och fröjd för ögat på marknaden och i affären är kryddorna som säljs i lösvikt. Kryddor som spiskummin, saffran, ingefära, gurkmeja, kanel och kryddnejlika är främst det andalusiska kökets bidrag och en viktig del i marockansk matlagning. Den högst skattade kryddan är ändå ras al hanout, "butikens bästa". Det är en omsorgsfullt komponerad blandning av minst tjugo olika kryddor.

Säkerhet

Anlita aldrig en guide om du inte vet att han är godkänd som guide av den marockanska staten (alla påstår sig självklart att vara det, hör med din hotellreception eller med en turistbyrå). Dessa olagliga guider, så kallade faux guide, innebär mycket sällan hot mot din säkerhet, men kan lura dig på dina semesterpengar. Generellt sätt är Marocko säkert för turister, men fickstölder förekommer ändå. Polisen finns på tel 19, ambulans och brandkår, tel 15.

Läsning om Agadir