Annons
Annons
Foto: Thomas Molén

Foto: Thomas Molén

Grekland

Upplev Asien och Grekland vid grillen i sommar

Sommar på verandan. Flintastek med grillkrydda. Trist! Tandoori-kyckling, satayspett, souvlaki och kinesisk ingefärslax. Kul!

Text: Per J Andersson • 2011-06-23 Uppdaterad 2011-06-23

1. INDIEN

Tandoorikyckling

Att grilla tandoori som i Indien kräver traditionell tandooriugn: en stor oval lerkruka med glödande kolbädd på botten. Som substitut duger vanlig utegrill fint. Skippa filéer och grilla istället kyckling med skin och ben, då blir resultatet smakrikare och saftigare. Kuriosa: Rätten uppfanns på 1920-talet av kockar på restaurang Moti Mahal som testade att grilla kycklingarna i böndernas traditionella bröd-ugnar.
Råvara: 1 hel kyckling (ca 1 kg) med ben och skinn delad i 5–6 delar.
Alternativ: Laxfilé, kubikcentimeterstora bitar av vit salladsost (liknar indisk panirost) och/eller rejäla bitar lök, zucchini och paprika.
Marinad: Blanda 3 dl naturell yoghurt med färdigköpt tandooripasta eller tandooripulver. Gnid in yoghurtmarinaden i kycklingbitarna. Låt kycklingen marinera i kylskåpet länge, helst ett dygn. Du kan också göra kryddblandningen själv (se Tandoorimarinad).
Tillbehör: Tunt skivad rödlök, limeklyftor att pressa över löken, fint strimlad vitkål och paprika och nanbröd (baka, köp färdiga nan i butiken eller som substitut mexikanska vetetortillas).
Sås: Grön mintchutney att doppa den nygrillade kycklingen i. Enkel att göra (se Myntasås).
Dricka till: Sweet lime soda (se Limesoda) passar utmärkt. Eller ljust indiskt öl: på systembolagshyllan finns Cobra (nr 1623), 13,90 kr, medan Kingfisher, Chakra och Taj Mahal kan förbeställas.

2. INDONESIEN

Satayspett

Runt om i Indonesien grillas köttbitar på träspett över kolbäddar i små plåtlådor ute gatan. Bredvid står ofta en gammal, senig man
och viftar intensivt med en kartongskiva för att få fart på glödbädden. Satay kambing (nötkött) och satay ayam (kycklingfilé) är vanligast.
Råvara: 800 g rostbiff, rostas eller kycklingfilé skuren i kubikcentimeterstora bitar.
Alternativ: Laxfilé eller fast tofu.
Marinad: Finns påsar med färdig sataymarinadpulver som ska blandas med vatten och/eller olja. Annars kan du göra själv (se Satay-marinad).
Tillbehör: Ketchap manis (sötsalt indonesisk soja), rostad lök (samma som i korvkiosken) och jasminris.
Sås: Jordnötssås. Jag brukar köpa färdig. Finns både på burk och som pulver i påse att blanda hemma med kokosmjölk eller vatten.
Dricka till: Indonesiska Bintang (1543), 11,90 kr, ger rätt känsla. Det gudomligt kraftiga australiska shirazvinet Brown Brothers (6383), 109 kr, passar också fint.

3. KINA

Ingefärslax

Grillad söt och salt lax är busenkelt att göra, och känns ändå väldigt exotisk. Knepet är att marinera länge och grilla snabbt. Lax som ligger för länge på grillen blir fort knastertorr och helt smaklös. Jag har aldrig varit i Folkrepubliken, men ätit underbara grillad kinesiska spett i Singapores, Kuala Lumpurs och Georgetowns Chinatowns. Ljudet av sprakande träkolsgrillar på gatan i den tropiska natten sätter igång hungern.
Råvaror: Ca 800 g laxfilé.
Alternativ: Byt ut laxen mot fläskfilé.
Marinad: Härligt sötsalt (se Kinesisk laxmarinad).
Sås: Söt röd chilisås.
Tillbehör: Risnudlar al dente (koka 2 min istället för 3) och socker-ärtor (koka 1 minut).
Dricka till: Kinesiska ölet Tsingtao (89924), 14,60 kr. Eller varför inte ett friskt mineralaktigt chablisvin, till exempel Petit Chablis (5588), 99 kr.

4. GREKLAND

Souvlaki

Många Greklandsturister kommer inte längre än till grillspetten. Så synd: landets matkultur bjuder ju på så mycket annat. Lova att testa minst en oprövad grekisk rätt på nästa resa! Grekisk mat är enkel. Allt bygger på bra råvaror. Solmogna tomater, god olivolja, smakrik fetaost etc. På min favorittaverna, Paradiso på Naxos, kör de inte bara med en sorts kött på spetten, utan blandar med korv, bacon och paprika för att förhöja smaken. Mindre viktigt vad du grillar.
Det är tillbehören som gör spettet grekiskt.
Råvaror: 800 g fläskfilé, rostbiff/rostas, lammfilé eller kycklingfilé. Varva med paprikabitar. Och korv. Baconlinda några av köttbitarna.
Alternativ: Lax och/eller lök, aubergine och zucchini.
Marinad: Citronsyrlig och örtkryddad (se Souvlakimarinad).
Sås: Tsatsiki (se Grekisk yoghurtdip).
Tillbehör: Ugnsstekta potatisklyftor med citronsmak (blanda 1 dl olivolja med 1 pressad citron, krydda med timjan och salt och häll över potatisen). Vetesurdegsbröd. Grekisk sallad. Kalamataoliver.
Dricka till: Retsinavinet Kourtaki (7185), 59 kr, eller systembolag-
nyheten Santorini Assyrtiko (2338), 99 kr, “vanligt” vitt vin odlat på Naxos vulkaniska grannö Santorini/Thira. På Systembolaget kan du också förbeställa grekiska ölet Mythos (89785).

Grilla inomhus

Grillspett i elektrisk ugn ser trist ut och smakar mindre. Har du inget alternativ finns knep: trolla fram smaken av träkolsgrillat genom att dutta matolja på en träkolsbrikett och lägga in den i ugnen. Röken som bildas därinne ger köttet smak av träkolsgrillat.

Grundläggande om grillning

Marinera minst fyra timmar, helst över natten. Grilla aldrig kylskåpskalla råvaror. Ta fram det marinerade köttet och låt det stå i rumstemperatur en halvtimme innan du börjar. Och så alla sommargrillares ständiga huvudbry: börja inte grilla för tidigt, det blir bara sotbränt. Vänta tills hela glödbädden är askgrå, vilket tar upp till en timme.

Hitta råvarorna och drickat

Många välsorterade livsmedelsbutiker har flera av de färdiga såser, marinader och kryddblandningar jag nämner. Om inte, sök upp närmaste asiatiska mataffär.
Alla systembolagsbutiker har inte de nämnda dryckerna, kolla därför först
sortimentet i din butik på system-bolaget.se. Förbeställ om det behövs.

TANDOORIMARINAD

3 dl naturell yoghurt
½ pressad lime
2 tsk paprikapulver
1 tsk chilipulver (eller två små finhackade röda chili)
2 krm mald koriander
2 tsk mald spiskummin
2 krm mald ingefära
2 krm mald kardemumma
2 krm mald kanel
ev 4 droppar röd karamellfärg

MYNTASÅS

2 dl mat-/meze-/grekisk
yoghurt (10 % fett)
2 dl myntablad
1 hackad vitlöksklyfta
3 cm skalad och hackad
ingefärsrot
1 liten grön chili
½ dl pressad citron
• Blanda allt kallt, kör i mat-beredare eller med stavmixer.

LIMESODA

3–4 pressade limefrukter
1–2 msk socker
1 l kolsyrat vatten

KINESISK LAXMARINAD

2 msk ingefärspulver
1 krossad/pressad vitlök
½ dl soja
1 dl apelsinjuice
½ dl flytande honung
1 finhackad gul lök

SATAYMARINAD

2 tsk thailändsk röd currypasta (eller pulver)
½ dl solros- eller rapsolja
½ dl pressad citron
1 tsk socker
½ tsk salt

SOUVLAKIMARINAD

1 dl olivolja
1 pressad citron
1 krossad/pressad vitlöksklyfta
2 msk oregano
½ tsk salt
svartpeppar

GREKISK YOGHURTDIP (TSATSIKI)

2 dl mat-/meze-/grekisk
yoghurt (10 % fett)
½ riven gurka
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm salt
1 msk olivolja


Text: Per J Andersson • 2011-06-23
GreklandIndienIndonesienKinaMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top