Goa

Goa

Världsdel: Asien · Land: Indien · Valuta: Indisk rupee

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Höga kokospalmer, blänkande risfält, gyllengula sandstränder och en liten huvudstad med vindlande gränder som får tankarna att fara mot Sydeuropa. Och det är ju inte så konstigt: i 450 år, ända till 1961, var Goa en portugisisk koloni som levde ett eget liv vid sidan av det brittiska Indien. Om jag säger Goa tänker du förmodligen på flower power, hippier och månskenspartyn på stränderna. I tre decennier har Goa varit sinnebilden för droger, flumkultur och verklighetsflykt. Fortfarande lockar några stränder i norra Goa till sig en del flumturism, men lejonparten av alla besökare är numera helt andra kategorier turister. Numera är Goa synonymt med charterturism. Den lilla indiska delstaten Goa, 60 mil söder om Mumbai, är till hälften ett vitkalkat, avspänt Sydeuropa och till hälften ett exotiskt, intensivt Asien, vilket gör att den är en bra mjukstart för den som är nyfiken på Indien. Avstånden är små. Du tar dig från stränderna i norr till stränderna i söder och tillbaka under en dagsutflykt. Här finns precis som i övriga Indien lösa kor på huvudgatan (och på stranden), rökelsedoft och pinglande tempelklockor. Men Goa har också en mängd egenheter som man inte hittar i övriga Indien. Här äter man fläskkött, dricker portvin och feni, sprit gjord på cashew- eller kokosnötter. Här är 40 procent av befolkningen kristen och kyrkorna sätter större prägel än hindutemplen och moskéerna på landskapet och samhällena.

Historia

På 300-talet f Kr var Goa en del av Mauryariket, som styrde från Nordindien. Därefter härskade flera olika hinduiska och muslimska dynastier över Goa innan portugiserna kom till den indiska kusten och ockuperade området år 1510. Portugiserna byggde en fantastisk stad i Old Goa som på 1700-talet hade 300 000 invånare, fler än Lissabon och London. I början av 1800-talet flyttade man huvudstaden till Panjim (som i dag bytt namn till Panaji). Old Goa förföll och Panjim växte i stället.I början av sitt styre härskade portugiserna över centrala Goa - de nuvarande Goaprovinserna Bardez, Tiswadi och Salcete; dessa kallades De gamla erövringarna (Velhas Qonquistas).Vid slutet av 1700-talet hade de lagt till provinserna Pernem, Satari, Canacona och Sanguem - De nya erövringarna (Novas Qonquistas) - och styrde över ett Goa som såg ut ungefär som i dag. Den portugisiska flaggan vajade över Goa fram till 1961 - 14 år efter det att britterna lämnat sitt Indien. Befrielsen började med en till synes liten och obetydlig incident. Portugisiska trupper stationerade på en ö en mil söder om Goa öppnade eld mot en indisk fiskebåt. Det gav Indien en förevändning för att gå till attack.17 december 1961 startade man Operation Vijay. Men nästan inga skott hördes mellan Goas kokospalmer och vitmenade stenhus denna decemberdag. De små portugisiska trupperna med sina ålderdomliga vapen insåg att det var lika bra att ge upp på en gång, vilket förmodligen gör Indiens erövring av Goa till en av historiens fredligaste invasioner. Först styrdes Goa som ett unionsterritorium från Delhi. Men 1987 blev Goa en delstat i Indien med eget parlament och egen regering.Turismen till Goa tog fart på sjuttiotalet och då framför allt i form av bussresor från övriga Indien. Från turismens barndom till i dag har de indiska turisterna dominerat på Goas hotell, stränder och restauranger.

Ta sig dit

Det finns inget direkt reguljärflyg från Europa till Goa. Men flera stora flygbolag flyger från Europa till Bombay (Mumbai), Delhi, Bangalore, Madras (Chennai) med flera internationella flygplatser i Indien. Däremot är det gott om inrikesflyg från olika städer i Indien till Goa, däribland Mumbai, Delhi, Bangalore, Chennai och Pune. Bolagen som konkurrerar om passagerarna är: Air India/Indian Airlines (www.airindia.com), Jet Airways (www.jetairways.com), Sahara Airlines (www.saharaairlines.co.in) och Kingfisher Airlines (www.flykingfisher.com). Apollo och Ving har charter från Sverige till Goa. Dessutom kan du resa med Spies, inte från Sverige, men väl från Köpenhamn. Charterbolagen säljer dels paketresor med flyg och hotell och dels bara flygbiljetter. Tänk på att charterflyget är enda sättet att flyga direkt till Goa från Skandinavien, utan att mellanlanda och byta plan. Flygplatsen, Dabolim Airport, ligger nära staden Vasco Da Gama, ungefär 3 mil nordväst om Panaji. Utanför byggnaden finns en disk där du förköper en taxibiljett för din sträcka.

Ta sig runt

Buss: Goa Transport Corporation kör bussar mellan Kadamba Bus Stand i Panaji och Goas andra två städer, Margao och Mapusa. Dessutom finns en mängd privata bussar som går mellan byar, stränder och städer och stannar praktiskt taget över allt. Billigt och ganska snabbt. Hyra bil: Liksom i övriga Indien är det ovanligt att turister hyr bil utan chaufför. I Goa är det dessutom märkligt nog dyrare att hyra en bil för att köra själv än att hyra bil med chaufför, det vill säga en taxi. Dra dig inte för att hyra en taxi för en hel dag och åka på sightseeing. Priset för en dags taxirundtur - cirka 800-1 200 rupier (135-200 kronor) - är betydligt lägre än vad sådan lyx skulle kosta i Europa. Hyra MC: Goa är däremot ett av få ställen i Indien där det är relativt enkelt och billigt att hyra motorcykel eller skoter för att köra själv. Taxi: De flesta charterturister väljer att ta sig runt i Goa med taxi. För långa landsvägsresor utanför Goa är tumregeln att en taxi kostar 50 rupier per mil - ibland mindre, ibland mer, beroende på utbud och efterfrågan. Vill du åka från A till B tar taxin även betalt för att åka hem igen. Är ni två-tre i sällskap som delar på kostnaden blir det ganska billigt. Motorcykeltaxi: Ett populärt sätt att ta sig mellan olika stränder och byar är motorcykeltaxi. Alltså: en vanlig tvåhjulig motorcykel där du och kanske en till passagerare hoppar upp bakpå och följer med. Priset görs upp i förväg och motsvarar ungefär vad det kostar att åka mopedriksha på andra ställen i Indien, det vill säga 10-20 rupier per kilometer, mer nattetid och i samband med stora evenemang.

Boende

Panjim Inn, E212, 31 Janeiro Road, Fontainhas, tel 0832-222 65 23, 243 56 28, www.panjiminn.com. Panajis charmigaste hotell. Murrigt och knarrande som i ett kolonialt, portugisiskt rikemanshus. Prisläge: Mellan-dyrt. Lobos, Candolim, tel 0832-227 91 65. Stora rum, stor gemensam veranda, lugna omgivningar, trevlig personal. Prisläge: Billigt. Marbella Guesthouse, Fort Aguada/Sinquerim, tel 0832-224 795 51, 227 55 51. Vackert hotell byggt i gammal goansk rikemanshusstil. Romantisk-nostalgisk inredning. Prisläge: Mellan-dyrt. Chalston Beach Resort, Calangute, tel 0832-227 60 80, 228 23 36, mobil 98-221 021 49, www.chalstoningoa.com. Fin pool, en trevlig poolbar och en vacker trädgård. Hotellets trädgård går ända ner till stranden, där man har en egen restaurang och bar. Prisläge: Mellan. Kerkar Retreat, Holiday Street, södra Calangute, tel 0832-227 60 17, www.subodhkerkar.com. Bara fem rum finns på detta smakfullt inredda boutiquehotell, som de kallar sig själva. Ayurvediskt spa i samma hus. Prisläge: Mellan-dyrt. Palmasol Beach Resort, Anjuna, tel 0832-227 32 58. Ett av de bättre ställena i Goa med rum med egen ingång. Vissa rum är små, andra rum, som är lite dyrare, är spatiösa. Alla har egen veranda. Prislkäge: Billigt-mellan. Simon Cottages, Benaulim, tel 0832-277 05 81. Ett av Benaulims bästa budgetställen. Stora rum med egna verandor mot en sandig in-nergård. Prisläge: Billigt.

Stränder

Candolim och Sinquerim. Bäst strand är det från Fort Aguada och norrut förbi Sinquerim och Candolim. Calangute och Baga. Calangute och Baga är en del av den långa stranden som börjar vid Fort Aguada i söder och slutar vid Bagaån i norr. Det är inte Goas bästa strand, men bra nog för en eller två veckors badsemester. Dessutom kan man göra dagsutflykter till Goas övriga stränder när du tröttnat på hemmastranden. Mest folkliv är det på stranden framför Calangute, trendigast är det på stranden framför Baga och störst koncentration av västerländska charterturister är det på stranden framför Candolim. Anjuna och Vagator. Anjunas strand är okej, men inget märkvärdigt. Chapora har ingen egen strand. Men både från Anjuna och Chapora är det gångavstånd till de tre stränderna i Vagator, som är väldigt fina. Arambol har två stränder inom gångavstånd. Dels Arambol Beach, stranden rakt nedanför byn, som samtidigt är norra delen av den långa strand som sträcker sig ända ner till Morjim i söder. Dels lilla, avgränsade Paliem Beach, som ligger på norra sidan av den bergiga udden. Colva och Benaulim. Den två och en halv mil långa stranden i södra Goa är ljusare och vackrare än stränderna norr om huvudstaden Panaji. Palolem. Stranden i Palolem är mycket vacker. Kanske Goas vackraste.

Mat

Hospedaria Venite, Rua 31 de Janeiro, Sao Tomé. Öppen 11-15 och 19-23. Öppnade första gången 1955, vilket gör att praktiskt taget alla goaner har en relation till stället (har varit här eller har någon i familjen som varit det). Klassisk kolonial restaurang, kafé och bar med både fisk och kött på menyn. Viva Panjim, 178 Rua 31 de Janeiro, bakom Mary Immaculate High School, Fontainhas. Vindaloo, räkcurry, grillad pomfretfisk och mycket mer traditionellt goanskt och kolonialt portugisiskt. Portugisisk stil. Prisläge: Mellan. Casa Sea Shell, Casa Sea Shell Hotel, Fort Aguada Road. Mycket bra tandoorirätter från egen tandooriugn. Prisläge: Mellan-dyrt Souza Lobo Bar and Restaurant, vid stranden i centrala Calangute. Klassisk, lätt bedagad fiskrestaurang i Calangute. Slog upp portarna första gången på trettiotalet. Ligger på stranden, strax till vänster om huvudtrappan. Prisläge: Billigt-mellan Bhakti Kutir, mellan Palolem och Colomb, www.bhaktikutir.com. Ekologiskt inspirerad restaurang med ekologisk mat, europeisk ost och fullkornsbröd. Vegetariskt och fisk. Juicer utan tillsatt socker. Ayurvedisk frukost. Tofu-kabab.Prisläge: Mellan Palm Grove, Palm Grove Hotel, huvudvägen söderut, Benaulim. Härlig uteservering under träd upplysta med färgade lampor. Goanska och indiska fisk- och skaldjursrätter med mera. Prisläge: Mellan-dyrt

Sevärdheter

Old Goa. Under kolonialtiden var det här en stor och ståtlig och huvudstad med vindlande gränder, torg, fina kyrkor och hus. Staden är idag klassad som ett världsarv, även om endast en mindre del finns kvar. Old Goa ligger cirka en mil öster om Panaji. Spice Plantation. I närheten av Ponda finns flera kryddträdgårdar, som erbjuder guidade turer bland kardemummasnår, kaffebuskar, kanelträd med mera. Lunch ingår i den guidade rundturen. Det finns flera konkurrerande kryddträdgårdar. Tropical Spice Plantation heter en av dem, som ligger sex kilometer norr om Ponda. Panaji. Goas huvudstad, vackert belägen med grönskande kullar i bakgrunden, bjuder på avslappnat stadsliv. Trafiken är promenadvänlig och det finns en del bra shopping, barer och en del kolonialt arv bevarat att titta på. Ponda. Runt staden Ponda finns flera hinduiska tempel och även flera kryddplantager som är öppna för besökare. Ponda ligger i centrala Goa. Fort Aguada. En fästning vid Mandoviflodens utlopp i havet och en utmärkt plats för att titta på solnedgången. Dudhsagar Falls. Med sina 600 meter på höjden det andra största vattenfallet i Indien. Ligger i öster vid gränsen till Karnataka. Loppmarknaden i Anjuna. En stor marknad som hålls varje onsdag vid Anjunas strand och samlar människor från runt om hela Goa. Bra plats att handla det mesta i souvenirväg. Chandor. Den här lilla byn är kanske mest sevärd för sina två koloniala villor. Det ena heter Braganza House och är med sin exklusiva interiör ett ståtligt exempel på hur en landägare levde under 1600-talet. Chandor ligger 1,5 mil öster om Margao.

Shopping

Tyger. Det finns en hel del tyger att köpa, exempelvis med broderier och insydda glasbitar. Av de vackra tygerna görs sedan bland annat kudd- och sängöverdrag, dukar och kläder. Du kommer även att hitta batik. Silke. En vanlig silkesouvenir är den indiska sarin som ofta säljs efter sin vikt. Papier-mache. Smyckeskrin, skålar, askar och annat. Pappersmassan målas och lackas i flera lagar för att slutligen dekoreras. Utformningen avgör priset på föremålet. Kläder. Enkelt sydda indiska bomullskläder för 10-20 kronor per plagg finns att köpa över allt. Många västerländska märken produceras i Indien och finns att köpa i Goa. Givetvis är priserna lägre än hemma. Bronsfigurer och träarbeten. Gudafiguer som Ganesha och Shiva förekommer både i brons och snidade i trä. Du kan även köpa små snidade djurfigurer. Mattor. Indien är en stor mattproducent, mattorna från Kashmir är speciellt kända för att hålla hög kvalitet.

Säkerhet

Fickstölder förekommer. Var försiktigt när du befinner dig i folksamlingar, till exempel på Anjunas loppmarknad. Lämna heller inte saker på stranden. Generellt är stränderna barnvänliga med långgrunt hav, men det kan förekomma höga vågor och underströmmar längs hela kusten, speciellt i början eller slutet av säsongen. Polis har tel 100, brandkår tel 101, ambulans tel 102. Nationellt hjälpnummer till turister: 1800 111 363 eller 1363.


Läsning om Goa